Atelje 212: Preminuo jedan od najvoljenijih glumaca

Atelje 212: Preminuo jedan od najvoljenijih glumaca Izvor: Atelje 212

Dragan Nikolić je glumac bez koga se, posle više od stotinu briljantno odigranih uloga, ne može ni zamisliti domaća filmska i pozorišna umetnost, saopštilo je danas pozorište Atelje 212 povodom smrti svog dugogodišnjeg člana.

Za Nikolića kažu da je jedan od najvećih, najslavnijih i najvoljenijih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije.

Svojim ulogama je pokazao da u njegovom izražajnom registru ima mesta i za neznane nacionalne junake, romantične zavodnike sa građanskim ili polugrađanskim pedigreom, likove sa sumnjivog vrha i nesumnjivog društvenog dna.

“Svojom jedinstvenom glumačkom igrom, prividno bez napora, sa velikom sugestivnošću i neponovljivim duhovnim šarmom udahnuo je život kultnim antiherojima među kojima su: Džimi Barka, legendarni Flojd, neodoljivo simpatični Prle, šarmer Popaj, divlji Vlah-Alija, gradski vitez Urke...”, saopštila je njegova matična kuća.

Večeras će u Ateljeu 212 biti odigrana predstava "Avgust u okrugu Osidž", u kojoj se kao specijalni gost na video bimu pojavljuje Dragan Nikolić. Kolege iz predstave kažu da je gubitak glumca nenadoknadiv.

Izvor: N1

Govoreći o odlasku Dragana Nikolića kao velikom gubitku za srpsko glumište, dugogodišnji upravnik Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, izrazio je uverenje da će Kinoteka čuvati njegovo delo kao svojevrsnu zaostavštinu za budućnost i generacije koje dolaze, i objašnjavati koliko je Dragan Nikolić obeležio vreme za nama kao veliki glumac i veliki čovek.

Izvor: Tanjug

Od Nikolića se porukom na društvenoj mreži Instagram oprostio i glumac Sergej Trifunović. Ćale, jedini si, najlepši, najšarmantniji, najduhovitiji, najluđi, najgospodstveniji, najtopliji, najdivniji, naveo je Trifunović.

"Neponovljiv. I da ti kažem: najživlji od svih živih stvorova koje znam. I takav ćeš biti dok me bude", napisao je on.

Nikolić: Ostaće zauvek u našim srcima

Predsednik Tomislav Nikolić poslao je telegram saučešća povodom smrti Dragana Nikolića, u kojem navodi da je on obeležio čitavu epohu pozorišta, filma i televizije.

"Ostali smo bez našeg Gage, Dragana Nikolića, velikana jugoslovenske i srpske umetnosti, koji je obeležio čitavu epohu u pozorištu, na filmu i televiziji. Neponovljivim šarmom, ličnošću, bio je i ostaće zauvek u našim srcima", napisao je Nikolić.

"Poštovana i draga Milena, svu Vašu tugu iskreno i prijateljski delim sa Vama", naveo je Nikolić u telegramu saučešća.

Premijer uputio saučešće na Tviteru

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas saučešće porodici i kolegama povodom smrti glumca Dragana Nikolića.

"Srbija je ostala bez velikog Gage Nikolića. Iskreno saučešće porodici i kolegama", naveo je Vučić na svom tviter nalogu.

Tasovac: Dobri duh Beograda

Ministar kulture Ivan Tasovac je, povodom smrti Nikolića, u svoje i ime tog ministarstva uputio telegram saučešća Mileni Dravić. Tasovac je istakao da "postoje gubici koje ljudi osećaju lično, kada ih napusti neko veoma blizak, a koga nikada nisu imali priliku da upoznaju"

Prema njegovim rečima, Nikolić je bio dobri duh Beograda, koji je nezaboravnim smislom za humor i jedinstvenom životnom energijom "nosio" svoj grad svuda sa sobom.

On je podsetio na Nikolićeve brojne uloge i naveo da je veliki glumac "bio deo svakog doma na prostorima Srbije i bivše Jugoslavije", a da će "kao Prle, Flojd, Džimi Barka...ostati upamćen kao istinski heroj mnogih generacija i simbol zlatnog doba jugoslovenskog filma".

"Šmeker sa Crvenog krsta i gospodin sui generis, Dragan Nikolić zračio je toplinom i osvajao pogledom ne samo sa velikih i malih ekrana i pozorišnih scena, već i u svakodnevnom životu. Dragan Nikolić danas se preselio u nezaborav, putem popločanim nebrojenim glumačkim bravurama i obeleženim neponovljivim stavom i stilom", naveo je Tasovac.

Mali: Beograd je izgubio velikog čoveka i umetnika

“Legendarnog Dragana Nikolića svi ćemo pamtiti kao neponovljivog, izuzetno talentovanog i šarmantnog glumca”, naveo je gradonačelnik Beograda Siniša Mali u telegramu saučešća, koji je povodom uputio Mileni Dravić.

Svim Beograđanima, svim poklonicima sedme umetnosti i generacijama koje su stasavale uz njegove filmove i serije nedostajaće njegov duh i prepoznatljiv beogradski šarm, istakao je Mali.

“Bio je uzor mnogima, a njegovim odlaskom Beograd je izgubio jednog velikog čoveka i umetnika”, navodi se u telegramu saučešća Siniše Malog.

Dačić: Nikolić uzor i kao glumac i kao čovek

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća glumici Mileni Dravić povodom smrti Nikolića.

"Draga Milena, primite moje iskreno saučešće povodom Draganovog odlaska. Vaš suprug obeležio je jednu epohu u srpskoj umetnosti. Svojom uvek sugestivnom i jednistvenom glumom, kao i neponovljivim šarmom, inspirisao je mnoge generacije", naveo je Dačić u telegramu.

Dačić je rekao da ga on neće zaboraviti, a izrazio je uverenje da će i mladima koji dolaze biti uzor ne samo kao glumac, već i kao čovek.

Zvezda se oprostila od Gage

Fudbalski klub Crvena zvezda oprostio se od velikog srpskog glumca Dragana Nikolića, velikog navijača crveno-belih. Zvezda je na svom sajtu objavila kratku glumčevu biografiju i pobrojala neke njegove filmske i pozorišne uloge, ali je navela i njegovu navijačku pripadnost i uputila izraze saučešća njegovoj porodici.

"Dragan Nikolić je bio i poznati navijač Crvene zvezde, čovek koji je više puta učestvovao u Zvezdinim projektima, zvezdaš za primer svima. Njegova smrt predstavlja veliki gubitak i za crveno-belu porodicu, i ovim putem izražavamo poruke iskrenog saučešća porodici Dragan Nikolića", navodi se na sajtu Zvezde.

Tagovi: Dragan Nikolić

Komentara 37

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ognjen Čanić

Primjer velikog glumca,džentlmena,šmekera,gospodina...,jednom riječju VELIKOG ČOVJEKA.Dragi Dragane neka ti je vječni pokoj i laka naša Sveta zemlja.Molim se Gospodu Bogu da se smiluje tvojoj plemenitoj duši i primi te u svoje vječno carstvo.Amin.

4 0

Dragan

To more,maestrala zvona,ti uloga radosti na Rosama,pozoriste Boga sama a tvoja dusa razvigorac vjetar bi u bastinama maslina,Ja dijete Rosa,odraslo i sacekalo te,sa zelenim feralom i koda si vazda bio mornar cekao si iskrcavanje nase da ti kazemo:ZDRAVO DRAGANE evo nas evo tebe,ajmo u legendu jrdnu od mora a mnogo ih je.Uzivaj u carstvu drugog svijeta gde je pravda vjecna.POZDRAVLJAM TE GAGI i srescemo se sigurno.Slava ti.

2 0

Call M

Užasno mi je žao. I ne verujem, ne prihvatam.

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo