Zatvori

Atelje 212: Preminuo jedan od najvoljenijih glumaca

Atelje 212: Preminuo jedan od najvoljenijih glumaca Izvor: Atelje 212

Dragan Nikolić je glumac bez koga se, posle više od stotinu briljantno odigranih uloga, ne može ni zamisliti domaća filmska i pozorišna umetnost, saopštilo je danas pozorište Atelje 212 povodom smrti svog dugogodišnjeg člana.

Za Nikolića kažu da je jedan od najvećih, najslavnijih i najvoljenijih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije.

Svojim ulogama je pokazao da u njegovom izražajnom registru ima mesta i za neznane nacionalne junake, romantične zavodnike sa građanskim ili polugrađanskim pedigreom, likove sa sumnjivog vrha i nesumnjivog društvenog dna.

“Svojom jedinstvenom glumačkom igrom, prividno bez napora, sa velikom sugestivnošću i neponovljivim duhovnim šarmom udahnuo je život kultnim antiherojima među kojima su: Džimi Barka, legendarni Flojd, neodoljivo simpatični Prle, šarmer Popaj, divlji Vlah-Alija, gradski vitez Urke...”, saopštila je njegova matična kuća.

Večeras će u Ateljeu 212 biti odigrana predstava "Avgust u okrugu Osidž", u kojoj se kao specijalni gost na video bimu pojavljuje Dragan Nikolić. Kolege iz predstave kažu da je gubitak glumca nenadoknadiv.

Izvor: N1

Govoreći o odlasku Dragana Nikolića kao velikom gubitku za srpsko glumište, dugogodišnji upravnik Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, izrazio je uverenje da će Kinoteka čuvati njegovo delo kao svojevrsnu zaostavštinu za budućnost i generacije koje dolaze, i objašnjavati koliko je Dragan Nikolić obeležio vreme za nama kao veliki glumac i veliki čovek.

Izvor: Tanjug

Od Nikolića se porukom na društvenoj mreži Instagram oprostio i glumac Sergej Trifunović. Ćale, jedini si, najlepši, najšarmantniji, najduhovitiji, najluđi, najgospodstveniji, najtopliji, najdivniji, naveo je Trifunović.

"Neponovljiv. I da ti kažem: najživlji od svih živih stvorova koje znam. I takav ćeš biti dok me bude", napisao je on.

Nikolić: Ostaće zauvek u našim srcima

Predsednik Tomislav Nikolić poslao je telegram saučešća povodom smrti Dragana Nikolića, u kojem navodi da je on obeležio čitavu epohu pozorišta, filma i televizije.

"Ostali smo bez našeg Gage, Dragana Nikolića, velikana jugoslovenske i srpske umetnosti, koji je obeležio čitavu epohu u pozorištu, na filmu i televiziji. Neponovljivim šarmom, ličnošću, bio je i ostaće zauvek u našim srcima", napisao je Nikolić.

"Poštovana i draga Milena, svu Vašu tugu iskreno i prijateljski delim sa Vama", naveo je Nikolić u telegramu saučešća.

Premijer uputio saučešće na Tviteru

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas saučešće porodici i kolegama povodom smrti glumca Dragana Nikolića.

"Srbija je ostala bez velikog Gage Nikolića. Iskreno saučešće porodici i kolegama", naveo je Vučić na svom tviter nalogu.

Tasovac: Dobri duh Beograda

Ministar kulture Ivan Tasovac je, povodom smrti Nikolića, u svoje i ime tog ministarstva uputio telegram saučešća Mileni Dravić. Tasovac je istakao da "postoje gubici koje ljudi osećaju lično, kada ih napusti neko veoma blizak, a koga nikada nisu imali priliku da upoznaju"

Prema njegovim rečima, Nikolić je bio dobri duh Beograda, koji je nezaboravnim smislom za humor i jedinstvenom životnom energijom "nosio" svoj grad svuda sa sobom.

On je podsetio na Nikolićeve brojne uloge i naveo da je veliki glumac "bio deo svakog doma na prostorima Srbije i bivše Jugoslavije", a da će "kao Prle, Flojd, Džimi Barka...ostati upamćen kao istinski heroj mnogih generacija i simbol zlatnog doba jugoslovenskog filma".

"Šmeker sa Crvenog krsta i gospodin sui generis, Dragan Nikolić zračio je toplinom i osvajao pogledom ne samo sa velikih i malih ekrana i pozorišnih scena, već i u svakodnevnom životu. Dragan Nikolić danas se preselio u nezaborav, putem popločanim nebrojenim glumačkim bravurama i obeleženim neponovljivim stavom i stilom", naveo je Tasovac.

Mali: Beograd je izgubio velikog čoveka i umetnika

“Legendarnog Dragana Nikolića svi ćemo pamtiti kao neponovljivog, izuzetno talentovanog i šarmantnog glumca”, naveo je gradonačelnik Beograda Siniša Mali u telegramu saučešća, koji je povodom uputio Mileni Dravić.

Svim Beograđanima, svim poklonicima sedme umetnosti i generacijama koje su stasavale uz njegove filmove i serije nedostajaće njegov duh i prepoznatljiv beogradski šarm, istakao je Mali.

“Bio je uzor mnogima, a njegovim odlaskom Beograd je izgubio jednog velikog čoveka i umetnika”, navodi se u telegramu saučešća Siniše Malog.

Dačić: Nikolić uzor i kao glumac i kao čovek

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća glumici Mileni Dravić povodom smrti Nikolića.

"Draga Milena, primite moje iskreno saučešće povodom Draganovog odlaska. Vaš suprug obeležio je jednu epohu u srpskoj umetnosti. Svojom uvek sugestivnom i jednistvenom glumom, kao i neponovljivim šarmom, inspirisao je mnoge generacije", naveo je Dačić u telegramu.

Dačić je rekao da ga on neće zaboraviti, a izrazio je uverenje da će i mladima koji dolaze biti uzor ne samo kao glumac, već i kao čovek.

Zvezda se oprostila od Gage

Fudbalski klub Crvena zvezda oprostio se od velikog srpskog glumca Dragana Nikolića, velikog navijača crveno-belih. Zvezda je na svom sajtu objavila kratku glumčevu biografiju i pobrojala neke njegove filmske i pozorišne uloge, ali je navela i njegovu navijačku pripadnost i uputila izraze saučešća njegovoj porodici.

"Dragan Nikolić je bio i poznati navijač Crvene zvezde, čovek koji je više puta učestvovao u Zvezdinim projektima, zvezdaš za primer svima. Njegova smrt predstavlja veliki gubitak i za crveno-belu porodicu, i ovim putem izražavamo poruke iskrenog saučešća porodici Dragan Nikolića", navodi se na sajtu Zvezde.

Tagovi: Dragan Nikolić

Komentara 37

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Ognjen Čanić

Primjer velikog glumca,džentlmena,šmekera,gospodina...,jednom riječju VELIKOG ČOVJEKA.Dragi Dragane neka ti je vječni pokoj i laka naša Sveta zemlja.Molim se Gospodu Bogu da se smiluje tvojoj plemenitoj duši i primi te u svoje vječno carstvo.Amin.

4 0

Dragan

To more,maestrala zvona,ti uloga radosti na Rosama,pozoriste Boga sama a tvoja dusa razvigorac vjetar bi u bastinama maslina,Ja dijete Rosa,odraslo i sacekalo te,sa zelenim feralom i koda si vazda bio mornar cekao si iskrcavanje nase da ti kazemo:ZDRAVO DRAGANE evo nas evo tebe,ajmo u legendu jrdnu od mora a mnogo ih je.Uzivaj u carstvu drugog svijeta gde je pravda vjecna.POZDRAVLJAM TE GAGI i srescemo se sigurno.Slava ti.

2 0

Call M

Užasno mi je žao. I ne verujem, ne prihvatam.

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo