Istraživanje: Četiri petine članovi stranke samo zbog posla

Istraživanje: Četiri petine članovi stranke samo zbog posla Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Svaki deseti građanin u Srbiji veruje političarima, a svaki peti smatra da među političkim strankama u Srbiji postoje ozbiljne razlike, pokazali su rezultati istraživanja koje su sproveli asistenti i studenti Fakulteta političkih nauka (FPN).

Oko 59 odsto ispitanika ne veruje da glasanjem mogu da se postignu promene i da se utiče na donosioce odluka, a samo 16 odsto građana zadovoljno je radom parlamenta.

Istraživanje je takođe pokazalo da svaki peti ispitanik izlazi na izbore da bi glasao protiv, a ne za neku partiju.

Ističe se da dodatno zabrinjava i način na koji građani vide političke partije u Srbiji zbog čega kao glavni razlog za učlanjavanje u stranke vide lični interes (84,1 odsto).

Više od četiri petine ispitanika smatra da se članom partije postaje zbog zaposlenja (59,7 odsto) ili napredovanja u karijeri (24,4 odsto), dok je malo onih koji veruju da glavni razlog ulaska jesu lični ideali (2,3 odsto) ili želja da se nešto promeni u društvu (4,6 odsto).

Ovo su rezultati istraživanja koja se odnosilo na stavove građana o reformi izbornog sistema u Srbiji, koje sproveli asistenti na FPN, Dušan Vučićević i Nikola Jović, uz pomoć studenata politikološkog smera.

Iako dve trećine građana ne zna kakav je izborni sistem u Srbiji, interesantno je da tri četvrtine (75,6 odsto) ispitanika smatra da postojeći model nije dobar i da ga je neophodno promeniti.

Pritom je, uzimajući u obzir političku kulturu i istorijsko nasleđe, donekle neobično što veliki broj građana tvrdi da je unutar izbornog modela neophodno zadržati ili čak ojačati institucionalne mehanizme za zaštitu predstavljanja žena ili nacionalnih manjina.

Iako jedna trećina ispitanih (31,5 odsto) veruje da uvođenje posebnih mera za zaštitu manjinskih zajednica nije poželjno, četvrtina (25,3 odsto) misli da poslanička mesta treba da budu obezbeđena najbrojnijim nacionalnim manjima, što odgovara zakonskom rešenju iz 2004. kojim je za liste koje zastupaju interese manjinskih zajednica ukinut petoprocentni izborni prag.

Međutim, najveći broj građana (43,2 odsto) smatra da to nije dovoljno i da svim nacionalnim manjinama treba garantovati mesta u Skupštini.

Komentara 40

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

duca

Pa to je uvek bilo,ne shvatam sto bi sada bilo drugacije?

0 1

juca

Covek koji se zaposli je jedam manje na evidencji nezaposlenih.Jedan vise ,koji ima mogucnost da prehrani porodicu.Problem je samo onda kada se preko stranke na vazna i rukovodeca mesta zaposle nekompeteni i nestrucni.Nije sve crno i belo.

0 1

djordje

Postujem nacionalne manjine jer sam i ja pripadnik jedne.Medjutim da li ima smisla svakoj nacinalnoj manjini garantovati mesto u parlamentu kada neke broje svega 15-20000.Kao drugo,one nisu jedinstvene ,nego su podeljene u mnoge interesne stranke kojima nije cilj ocuvanje identiteta manjine nego licna korist.

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo