David dobio nagradu, ali se ogradio od prisustva Nikolića

David dobio nagradu, ali se ogradio od prisustva Nikolića Izvor: Tanjug/Nemanja Jovanović

Ovogodišnji dobitnik nagrade za Najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka u Srbiji Filip David primio je u Narodnoj biblioteci to priznanje, ali se i ogradio od prisustva predsednika Srbije Tomislava Nikolića rekavši da nikada nije podržavao njegovu politiku.

"Moram da se ogradim od prisustva Tomislava Nikolića. Poštujući instituciju predsednika, ja od 90-ih ne podržavam njegovu politiku", rekao je David u obraćanju prisutnima na proslavi Dana Narodne biblioteke Srbije.

Komentarišući svoj postupak, David je tokom dana rekao da je to potpuno normalna stvar.

"To jedna normalna i obična stvar... To je jedan gest koji sam morao da učinim i ne vidim u tome ništa posebno", rekao je David.

David je rekao da se trudi i pokušava da bude dosledan onome što radi i piše.

"Ostajem pri onome što sam rekao na svečanosti, jer je politika zagadila sve oblasti našeg života. Politika je kriva za taj provincijalizam, prostakluk, primitivizam koji su zavladali našim društvenim životom i čitava je nacija potonula u rijalitije i tabloide. Tu se vode i političke bitke, a to je sve zapravo kulturu ne samo gurnulo na marginu, nego kultura praktično više i ne postoji", rekao je David.

On je dodao da je to njegov stav i da to nije rekao na svečanosti ali da se to podrazumeva. "I to je bila ta ograda od političkog delovanja Tomislava Nikolića od početka '90-ih do dana današnjeg", rekao je David.

Prema njegovim rečima, reč je o izuzetnoj prilici u kojoj se našao u istom društvu s Nikolićem, pa je "morao da se ogradi od njega i njegovog prisustva toj manifestaciji". 

"Nisam želeo da napustim manifestaciju, jer zašto bih to učinio? Nagradu su mi dali čitaoci. To je nagrada koju dodeljuju sve biblioteke Srbije na osnovu čitanosti i bio sam dužan prema svojim čitaocima tu da ostanem, ali da se ogradim od prisustva političara Tomislava Nikolića", zaključio je David.

Nagradu mu je uručio upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, dok je direktorki Biblioteke grada Beograda Jasmini Ninkov nagradu za doprinos u bibliotekarstvu "Janko Šafarik" uručio predsednik Nikolić.

Izvor: N1

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da je uveren da kultura ne bira strane i da pripada svima i da zato treba pažljivo birati reči koje se izgovaraju u Narodnoj biblioteci Srbije.

Narodna biblioteka Srbije danas je proslavila dan te ustanove i Nacionlni dan knjige, 28. februar.

Komentara 267

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zorana

Nije sramota što su polupismeni, već što se time diče. Treba se ograditi od njih, možda požele da budu bolji.

13 0

mad max

prirodna reakcija pravog intelektualaca u odnosu na današnje sega-mega instant diplomce, doktore i kvazi intelektualce. Kada bi i ostali počeli da se ograđuju ne samo od Bajčetinca, nego i od Prvovenčanog i njegove svite koja uništava i zatupljuje ovaj narod, vređa inteligenciju normalnog čoveka, sa potemkinovim selima, "novim" srpskim jezikom u režiji izveznih Babića, Bečića, Rističevića..Užas...

16 1

Misko

Jos kad bi komentarisali ovo oni koji su procitali knjigu Filipa Davida, gde bi nam bio kraj. :)

14 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo