Komunalna policija: Ubuduće radimo po zakonu

Komunalna policija: Ubuduće radimo po zakonu Izvor: Tanjug/Marko Đoković

Komunalna policija Beograda obavestila je zaštitnika građana da je uvažila 32 njegove preporuke upućene posle "nepravilnog i nezakonitog postupanja komunalne policije" prema ekipi Istinomera. Komunalna policija u odgovoru ombudsmanu kaže da će ubuduće raditi isključivo u slučajevima propisanim zakonom i koji su u nadležnosti službe.

Načelnik Komunalne policije, odnosno njegov zamenik, u budućem radu će bez odlaganja naložiti komunalnim policajcima da prestanu sa postupanjem ako su ga započeli povodom događaja koji nije u nadležnosti komunalne policije, navodi se u odgovoru te službe dostavljenom zaštitniku građana.

Svim komunalnim policajcima je dostavljena pisana instrukcija načelnika Komunalne policije u kojoj se kaže da fotografisanje i snimanje komunalnih policajaca prilikom obavljanja poslova u njihovoj nadležnosti nije protivzakonito, jer je reč o snimku postupanja nosioca javne službe.

Sa preporukama zaštitnika građana upoznati su svi rukovodioci Komunalne policije i komunalni policajci kao iskaz dobre namere da se predupredi nezakonito postupanje, navodi se u odgovoru Komunalne policije.

Najznačajniji propusti na koji je posle incidenta ukazao zaštitnik građana Saša Janković u radu Komunalne policije odnose se na nezakonitu i nepravilnu upotrebu fizičke snage, neutemeljeno upozoravanje građana da je snimanje komunalnih policajaca zabranjeno, provere identiteta građana više puta tokom obavljanja jednog službenog zadatka.

Zbog zabrane snimanja ekipi Istinomera, kao i pretnji da se novinarima uništi oprema, zaštitnik građana je 23. decembra 2015. godine izdao 32 preporuke Komunalnoj policiji, među kojima je i da se uputi pisano izvinjenje novinarima. Janković je 4. februara ove godine preporučio i razrešenje načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića pošto je utvrđena njegova odgovornosti za povredu prava građana.

Komentara 65

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Baki

U nečemu što se zove država, ne postoji sloboda izbora kada i od kada se zakon poštuje. Odgovornost do zadnjeg!

3 0

baaj‚

pazi recenicu:ubuduce radimo po zakonu:)))))))))))))))))))))))))))))))) pa naravno kada ste sebi dali takva ovlascenja da mozete sve

8 1

zoran

šta je bilo bilo je to samo u našem sistemu ima

10 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo