Hrvatska vratila 217 migranata u Srbiju

Hrvatska vratila 217 migranata u Srbiju Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Hrvatska je vozom vratila u Srbiju 217 migranata. Šef Biroa MUP-a Srbije za saradnju sa medijima, Biljana Popović-Ivković, rekla je da su vraćeni ekonomski migranti i da će oni u skladu sa sporazumima i procedurama biti vraćeni u zemlje iz kojih su došli.

"Reč je o ekonomskim migrantima koji su vraćeni u Srbiju, a prema svim sporazumima i procedurama naše zemlje sa zemljama regiona - mi ih dalje vraćamo u zemlje odakle su došli, jer se ne radi o izbeglicama iz ratom zahvaćenih područja", rekla je Ivkovićeva.

Prema njenim rečima, nijedan ekonomski migrant nije ostao u Srbiji i koliko ih uđe u našu zemlju, toliko ih i izađe.

Portparolka UNHCR-a Mirjana Milenkovski ranije je rekla da su migranti sinoć vraćeni vozom i da su smešteni u Šidu.

"Uglavnom su vraćene avganistanske porodice s decom, zatim Iračani i mali broj Sirijaca", rekla je Milenkovski i dodala da nije baš najjasnije zbog čega su vraćeni iz Hrvatske.

"Pokušavamo da saznamo zašto su vraćeni. Vraćeni su iz Slovenije u Hrvatsku, a iz Hrvatske u Srbiju i nije baš najjasnije zbog čega", kazala je Milenkovski.

Kako je rekla, oni su zbrinuti, a zaposleni u prihvatnom centru u Šidu objašnjavaju im kakva je procedura za dobijanje azila u Srbiji.

Kako N1 saznaje, vraćeni migranti su neko vreme protestovali na stanici i uzvikivali "Ujedinjene nacije", nameravajući da se peške vrate u Hrvatsku. Protestu su želeli da se priključe i ekonomski migranti iz kampa, ali im policija nije dozvolila.

Prema informacijama koje je N1 dobio od međunarodnih humanitarnih organizacija, policija nije reagovala "zato što su samo vikali".

Migranti koji su vraćeni iz Slovenije tvrde da su im dokumenti uništeni, a da su silom iz Hrvatske prebačeni u Srbiju.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bela

EU ih ne prihvata jer ekonomski migranti, vraca ih kod nas. Zasto iim nudite azil u Srbiji?

1 0

Živkovic

Kome će te ih vraćati kad uđu preko Kosova?

0 0

znaci

Pocelo je!

16 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo