Raščišćena trećina terena za Beograd na vodi

Raščišćena trećina terena za Beograd na vodi Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

U Savskom amfiteatru, na prostoru prve faze izgradnje Beograda na vodi, do sada je očišćeno 11 hektara zemljišta, srušeno oko stotinak objekata, a sa 47 porodica potpisni su ugovori o raseljavanju, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je, nakon obilaska radova na raščišćavanju Savskog amfiteatra, rekao novinarima da je od 33 hektara koja obuhvata prva faza izgradnje Beograda na vodi u potpunosti raščišćeno 11.

On je dodao da je na tom prostoru živelo stotinak porodica u različitim uslovima - legalnim, nelegalnim i nehigijenskim, te da je 47 porodica sa Direkcijom za građevinsko zemljište potpisalo ugovore io preseljenju u stanove koje direkcija obezbeđuje. Od tih 47 porodica, precizirao je Mali, 23 su se do danas preselile, dok će preostale 24 to učiniti u narednih nekoliko dana.

Raščišćena trećina terena za Beograd na vodi Izvor: Tanjug/Oksana Toskić
"U protekla tri meseca puno smo uradili. Sa ostalim porodicama smo obavili razgovore i intervjue i blizu smo da pronađemo odgovarajući smeštaj za njih", rekao je Mali koji očekuje da će u naredna dva, tri meseca, sve porodice koje žive na navedenom prostoru biti raseljene na odgovarajući način. Upitan na kojim će lokacijama biti smeštene raseljene porodice, Mali je rekao da Grad ima nekoliko stotina stanova na pet, šest različitih lokacija, i da su ljudi "očigledno zadovoljni smeštajem".

Mali je rekao i da je na području prve faze Beograda na vodi ukupno bilo 246 objekata, legalnih i nelegalnih, a do sada ih je ukljonjeno stotinjak, uglavnom nelegalnih. "U narednih nekoliko meseci očekujemo da se raščisti preostali deo tog područja. Ono što ne bude raščišćeno do kraja godine, dok se očekuje usvajanje plana posebne namene prostornog područja Beograda na vodi od Vlade Srbije krenuće se sa primenom Zakona o eksproprijaciji", rekao je Mali.

Raščišćena trećina terena za Beograd na vodi Izvor: Tanjug/Oksana Toskić
Gradonačelnik je rekao i da je sa obale Save pomereno 40 brodova, dok je 11 ostalo, ali su oni u fazi premeštnja. Ističući da obala sada izgleda dosta čistije i da će do proleća biti očišćena, Mali je rekao da je dosta brodova bilo u jako lošem stanju i da je trebalo da budu reparirani da bi mogli da se odvuku na drugu lokaciju.

Na pitanje da li radovi teku predviđenom dinamikom, Mali je odgovorio pozitivno podsećajući da se početak izgradnje Beograda na vodi očekuje na proleće. Ako se nastavi dosadašnjim tempom, istakao je Mali, u narednih nekoliko meseci biće završeno raseljavanje, a i ostale aktivnosti će teći brže jer je najveći broj objekata na navedenom području već u fazi rušenja.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo