Dragan Velikić dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine

Dragan Velikić dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine Izvor: N1

Dobitnik NIN-ove nagradu za najbolji roman godine je Dragan Velikić za roman "Islednik", u izdanju Lagune.

U najužem izboru za nagradu bili su i romani "Park Logovskoj" Dane Todorović (Geopoetika), "Rajska vrata" Ljubice Arsić (Laguna), "Republika Ćopić" Vuleta Žurića (Službeni glasnik), "La Sans Parelle" Milisava Savića (Agora) i "Anđeo atentata" Svetislava Basare (Laguna).

Odluku o dobitniku nagrade doneo je žiri u sastavu Božo Koprivica (predsednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović.

Prema rečima Pantića, nagrađeni roman "sugestivno i slojevito je ispripovedana priča o uslovljenosti pojedinca složenim egzistencijalnim okolnostima na koje se ne može racionalno uticati".

Žiri je ocenio da je Velikić svojim romanom uobičajnu arhetipsku relaciju otac-sin zamenio preispitivanjem odnosa majke i sina, presudnog za oblikovanje jedne umetničke biografije.

"Uspevajući da ostvari ravnotežu između prefinjeno emocioinalnog ispovednog tona i hronike minulog vremena i konkretnog prostora, ispunjenog međusobno uslovljenim sudbinama, prepuštenim hirovima istorije, Velikić romanom 'Islednik' ostvaruje visok umetnički domet pripovednim postupkom, temom i prepoznatljivim stilom, reprezentativan za savremeni srpski roman", zaključio je žiri.

Velikić, koji je već osvojio NiN-ovu nagradu za "Ruski prozor" 2007. godine, rekao je da je izuzetno iznenađen odlukom žirija pa zato nije ni pripremio govor i dodao da će ono što bi hteo da kaže, čitaoci moći da pročitaju u narednom broju NIN-a.

Prema njegovom mišljenju svih šest pisaca, koji su ušli u najuži izbor, mogli su da dobiju ovo priznanje.

Velikić je rekao i da ga izuzetno veseli što je za proglašenje dobitnika sala bila prepuna, što "potvrđuje značaj koji se daje NIN-ovoj nagradi".

On se ogradio da ne prati društvene mreže, ali da mu je rečeno da je na društvenim mrežama vođena polemika oko dodele ove nagrade i da su padale opklade ko će od finalista biti dobitnik.

Velikić smatra da će ovo priznanje proširiti popularnost njegovog romana koji je već naišao na veoma dobar prijem kod čitalaca.

Izvor: N1

Tagovi: Dragan Velikić

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mica Kobasica

Kilav pisac. Nema tu književnosti.

1 3

snezana

Procitah sve Vase knjige. Nesto mi ne ide Islednik? Ali, cestitam! Iskreno, navijala sam za Arsicku.

0 0

Novak

Искрене честитке!

8 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo