Stefan Nemanja dobija spomenik u parku Manjež

Stefan Nemanja dobija spomenik u parku Manjež Izvor: Wikimedia Commons
Freska Stefana Nemanje (Svetog Simeona) u manastiru Studenica

Velikom županu Stefanu Nemanji biće podignut spomenik u Beogradu, odlučila je danas Skupština grada, koja je obrazovala i Odbor za podizanje spomenika, na čijem će čelu biti premijer Aleksandar Vučić. Spomenik će biti podignut u parku Manjež, krajem naredne ili početkom 2017. godine.

Inicijativu da se podizanjem spomenika Srbija oduži rodonačelniku dinastije Nemanjića, i jednom od najznačajnih srpskih vladara, podneo je nedavno premijer Vučić. U predlogu koji je premijer, kao građanin, uputio Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova, navodi se da se podizanjem spomenika velikom županu pokazuje poštovanje prema srpskoj državnosti i čuvanju nacionalnog identiteta.

Gradonačlenik Siniša Mali je rekao da je podizanje spomenika Stefanu Nemanji velika stvar za Beograd i Srbiju.

"Premijer je kao građanin podneo tu inicijativu i nama je veliko zadovoljstvo da on bude predsednik Odbora, koja će odrediti kako će taj spomenik izgledati i gde će tačno biti podignut", rekao je Mali novinarima u Skupštini grada.

On je rekao da je "sjajna stvar" podizanje spomenika onima koji su najviše zadužili državu i grad.

Obraćajući se odbornicima, gradski menadžer Goran Vesić istakao je da premijer Vučić svojim pismom “skrenuo pažnju javnosti na, za nas, poražavajuću činjenicu da Beograd skoro da nema nijedan spomenik Nemanjićima, kao i mnogim značajanim nacionalnim istorijskim ličnostima”.

Vesić je podsetio da Beograd nema spomenik Stefanu Nemanji, kralju Stefanu Dragutinu, despotu Stefanu Lazareviću, kralju Petru I Karađorđeviću i kralju Aleksandru I Karađorđeviću, podsećajući da Bulevar kralja Aleksandra pripada Aleksandru Obrenoviću.

“Da li možemo da očekujemo da nas drugi poštuju ako mi sami ne poštujemo svoju istoriju?”, upitao je Vesić i dodao da aktuelna gradska vlast ima sluha za nacionalnu istoriju.

Gradski menadžer je dodao da očekuje da se Odbor sastavne već u januaru, kao i raspisivanje međunarodnog konkursa za rešenje za spomenik.

"Konkurs će potrajati tri-četiri meseca i očekujem da će krajem 2016. ili početkom 2017. godine spomenik biti podignut", rekao je Vesić.

U Odboru za podizanje spomenika su, pored Vučića, između ostalog i ministar pravde Nikola Selaković, dekan Pravnog fakuleteta Sima Avramović, gradski menadžer Goran Vesić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije….

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bob

--- "Konkurs će potrajati tri-četiri meseca i očekujem da će krajem 2016. ili početkom 2017. godine spomenik biti podignut", rekao je Vesić. --- Vidim taj Vesić je stručnjak i za skulpturu! Za tako ozbiljan spomenik, konkurs ne bi smeo da traje manje od godinu dana. Izrada još toliko, gospodine Vesiću.

1 0

Obican Covek

Vesicu,pravi spomenike Crkvi u svom Kraljevu.

1 0

Sasa

Da smo gradjani nekog savremenog Beograda, mi bismo spomenik Edvardu Snowdenu podigli u Manjezu, ali nismo. Glorifikujemo nasu 'slavnu' proslost i tonemo u nju kao u zivo blato. Nikad Beograd nece biti savremen i moderan, jer se to ne postize sa staklenim Cvetnim Trgom.

12 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo