Potrošači u Srbiji najviše se žale na telefone i laptopove

Potrošači u Srbiji najviše se žale na telefone i laptopove Izvor: N1

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) je analizom evidentiranih prigovora, koji se odnose na konkretne robe i usluge, kao i na određene trgovce, zaključila da je tokom 2015. godine najviše prigovora bilo u vezi sa informacionom i komunikacionom opremom.

U poređenju sa prethodnim godinama kada se najveći broj prigovora potrošača u Srbiji odnosio na kvalitet obuće i odeće, u toku 2015. godine prvo mesto po broju prigovora zauzima informaciona i komunikaciona oprema (18,5%,) zatim obuća i odeća (14,8%), veliki kućni aparati (6,7%), i usluge mobilne telefonije (5,9%), saopšteno je iz NOPS-a.

NOPS je u saradnji sa svojom regionalnom članicom, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV), u toku 2015. godine evidentirala, obradila i rešila ukupno 5.285 prigovora potrošača sa teritorije Republike Srbije.

Ukoliko se detaljno razmotre sve kategorije, dolazi se do podatka da se od ukupnog broja evidentiranih prigovora najveći broj odnosi na informacionu i komunikacionu opermu, gde je sadržaj prigovora pretežno garancija - zakonska i komercijalna - (45,7%), odnosno sadržaj prijave je pretežno nepoštovanje zakonske i komercijalne garancije, nepoštovanja roka za odgovor i rešavanje iste, kao i ostale nepravilnosti u primeni garancije koje nisu u skladu sa zakonskim odredbama.

Takođe, je značajan podatak da je 77,9% prigovora u tekućoj godini rešeno savetovanjem, posredovanjem ili sudskim zastupanjem.

“Iz godine u godinu, primetan je trend povećanja broja potrošača koji se javljaju Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije i njenim članicama radi saveta ili pravne pomoći. Takva pojava je posledica činjenice da je sve veći broj potrošača informisan o svojim zakonskim pravima i mehanizmima za njihovo ostvarivanje i zaštitu, a koji se sprovode posredstvom regionalnih centara za pružanje pravne pomoći potrošačima”, navodi NOPS.

Posmatrano po kategorijama roba i usluga, uviđa se da potrošači najčešće reklamiraju saobraznost telefona, i to njih 11,6% od ukupno evidentiranih (odnosno 613 prigovora), laptopova i tableta - 6,9% potrošača (365 prigovora), a zatim patike - 6,3% (tj. 333 prigovora).

Statistika Izvor: NOPS

Posmatrano po predmetu prijave, najveći broj prigovora se osnosi na garanciju (zakonsku i komercijalnu) i to 45,7%. 18,8% od ukupnog broja evidentiranih prigovora se odnosi na kvalitet robe i usluga, 10,6% na fakturisanje, obračun i naplatu duga, dok se 6,4% prigovora odnosi na ugovore i prodaju.

Statistika Izvor: NOPS

Od ukupnog broja evidentiranih prigovora u 2015. godini, uspešno je rešeno 77,9%. 12,4% prigovora je upućeno nadležnim inspekcijama, dok je 7,8% upućeno drugim organizacijama.

Statistika Izvor: NOPS

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Radoje

... jer ništa drugo i ne drže u rukama. Knjigu nisu pročitali od osnovne škole.

12 1

Opozicionar

Prodaju nam djubre a Gigatron i Tehnomanija drze monopol.

36 0

Pedja

Istina. Gigatron posebno, prodaje kojekakve falš uredjaje a uz to nema obezbedjen uopšte validan servis za iste. Da ne spominjem da im je medju najgore marke lap topova Assus koji je sve samo ne ono što piše na njemu. No kako smo jadni dobro ima i uredjaja kod nas se šta i kupiti

22 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo