Vučić moli Beograd da podigne spomenik Stefanu Nemanji

Vučić moli Beograd da podigne spomenik Stefanu Nemanji Izvor: Wikimedia Commons
Freska Stefana Nemanje (Svetog Simeona) u manastiru Studenica

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je inicijativu Skupštini grada Beograda da se osnivaču srpske srednjovekvne države i rodonačelniku loze Nemanjića, Stefanu Nemanji, podigne spomenik u parku Manjež, saopštila je Gradska uprava.

U predlogu koji je premijer, kao građanin, uputio Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova navodi se da se podizanjem spomenika velikom županu pokazuje poštovanje prema srpskoj državnosti i čuvanju nacionalnog identiteta.

"Beograd nema spomenik Nemanjićima, ako se izuzme spomenik Dušanovom zakoniku ispred Palate pravde. To pokazuje naš odnos prema sopstvenoj istoriji koji moramo da promenimo. Nemanjići su vladali Srbijom više od 200 godina i od male i rascepkane kneževine stvorili su moćnu carevinu i najveću državu na Balkanu", navodi se u predlogu premijera.

Vučić je u predlogu naglasio da je Srbija posle decenije posrtanja pronašla svoje mesto u svetu, te da postaje činilac stabilnosti u regionu.

"Krupnim koracima Srbija korača ka članstvu u EU, čuvajući svoje veze sa tradicionalnim prijateljima. Ekonomski i privredno se stabilizuje i gradi svoje institucije, a podizanjem spomenika osnivaču svoje države pokazuje da poštuje sve one koji su svoj život i delo ugradili u njene temelje", istakao je Vučić u predlogu.

On je naveo da je park Manjež, pored kojeg se nalazi Nemanjina ulica, u kojoj su Vlada Srbije i najznačajnije državne institucije, pravo mesto za spomenik Stefanu Nemanji, te da zato moli gradsku komisiju da razmotri njegov predlog.

Komentara 72

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Miki

Kakve koristi imamo od spomenika . Dozovimo se cistom ljudskom razumu i vratimo se izvornome pravoslavlju i zasto umesto parova i farme nemamo emisiju o cistoj vjeri kako i kome sluzimo i za koga zivimo i umiremo . Zasto krijete pravoslavlje , zasto nam ne kazete istinu, kako treba da zivimo po uzoru nasega Isusa . Zasto mi pravoslavci sve slavimo osim BOGA koji nas je stvorijo i koji cenas usmrtiti i njemu racun polagati. Zar covek misli da je prepusten samom sebi . Ovde smo stvoreni da njemu robujemo i njega da obozavamo i da njemu ne smatramo nikom ravnim.

3 2

Boza

Promasio si temu totalno ili si dobio pogresnu direktivu pa se sada trolovi pozivaju na veru i Boga.

2 1

Nemo

zato sto je ovo sekularna drzava. Za to se obrati crkvi svojoj. Nisu svi u ovoj zemlji pravoslavni vernici...nisu bili ni pre dva veka a kamoli danas...

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo