Lazarević: Referendum o ulasku u EU neizbežan

Lazarević: Referendum o ulasku u EU neizbežan Izvor: N1

Samo dva dana pošto je Srbija otvorila prva poglavlja u procesu pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji pojavila se inicijativa o raspisivanju referenduma po tom pitanju. Nebojša Lazarević iz Centra za evropske politike kaže da je referendum o EU neizbežan.

"Sve države centralne i istočne Evrope održale su referendume o pristupanju Evropskoj uniji, a rezultati su nedvosmisleno pokazali da su građani za članstvo u EU. Jedino su građani Islanda i Norveške sprečili članstvo, ali oni nisu pravi primeri za nas", kaže Lazarević.

On smatra da će se referendum održati i u Srbiji i to istovremeno kada i referendum o izmeni Ustava.

"Srbija ne može da izbegne referendum, mada je potrebna i izmena Ustava da bi se deo suvereniteta preneo na Evropsku uniju. Pošto je za izmenu Ustava potreban referendum, mislim da će se on spojiti sa referendumom o ulasku u EU", objašnjava Lazarević.

Dodaje da je još rano govoriti o izjašnjavanju građana o ulasku u EU, a praksa država članica je pokazala da su referendumi održavani godinu do godinu i po dana pre članstva, u vreme kada je već sve ispregovarano sa Briselom.

Izvor: N1

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Мунгос

Добро каже, Норвешка и Исланд нису примери за нас. Пре ће бити да су то Румунија и Бугарска, тако се и живи у том имагинарном рају. Какав лик, оно што ти ''мислиш'', потпуно је небитно, битно је шта Срби мисле о приступању своје отаџбине, осведоченој непријатељској творевини, каква је еу. Много пута су показали и доказали своје намере, да ми није јасно докле ћемо трчати за овом монструозном, антихришћанском хордом а леђа окретати свом природном савезнику, сестринској Русији.

16 4

Palitrex

Jeste kada Srbija uđe u EU ješćemo zlatnim kašikama da ali MALO MORGEN opametili se Srbijanci i znaju da je Srbija mala Rusija na Balkanu .Kome se ovo ne sviđa u Srbiji ima priliku da sa ovim azilantima stane u red za put u EU posle njih će vazduh u Srbiji biti čistiji ne trebaju nam narkomani koji se drogiraju drogom zvanom EU.

20 2

Slovenka

Ja zivim pola ovde pols u Sloveniji. Na gore nista nije bilo posle ulaska u Uniju. Nesto na bolje jeste. Otvoreni i svi putevi u Evropi. Nema granica nema zadrzavanja. Kupujes sta hoces i sve placas u istoj valuti. Tako i znas gde sta bolje i jeftinije. Nigde plscanja carine. A posao možeš da tražiš gde hoces u EU. Moj komsija jos pece rakiju lozu, a padne i prase u ovo vreme praznika.

11 12

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo