Otvorena fabrika Leoni u Nišu, posao za 1.700 radnika

Otvorena fabrika Leoni u Nišu, posao za 1.700 radnika Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Fabrika "Leoni" u Nišu, koja se bavi proizvodnjom automobilskih kablova za vozila "jaguar" i "landrover", danas je počela rad u punom kapacitetu, a početak radova je presecanjem vrpce označio premijer Aleksandar Vučić. Fabrika će zaposliti 1.700 radnika.

Fabrika u Doljevcu kod Niša ima površinu od 25.000 metara kvadratnih, vrednost investicije je veća od 21 milion evra, a država je dala podsticaj od 10,5 miliona evra, odnosno 7.000 evra po radniku. Gradnja fabrike počela je u avgustu 2013. godine, a u aprilu 2014. i probna proizvodnja.

"Leoni" je u Srbiji prisutan od 2009. godine i bio je, uz Drekslmajer među prvim investicijama velikih nemačkih firmi iz automobilske industrije. Ta fabrika trenutno u Srbiji ima tri proizvodna pogona, od kojih su dva u Prokuplju i jedan u Doljevcu kod Niša.

Ukupno je Leoni u Srbiju uložio nešto više od 36 miliona evra i trenutno zapošljava 4.950 radnika. Srbija je dala podsticaje toj kompaniji od 19,25 miliona evra.

Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Prvu fabriku Leoni je otvorio u Prokuplju, koja proizovdi kablovske setove za BMW i zapošljava 1.800 radnika, dok druga fabrika u Doljevcu proizvodi kablove za landrover i jaguar i trenutno zapošljava 1.500 radnika na neodređeno i još oko 1.000 na određeno vreme.

Opština Doljevac obezbedila je zemljište u blizini sela Malošište bez naknade. Treći proizvodni pogon Leoni je uzeo pod zakup u Prokuplju, gde trenutno zapošljava 50 radnika i proizvodi kablove za belu tehniku.

"Leoni AG" je jedan od globalnih lidera u proizvodnji kablovskih instalacija za automobilsku industriju.

Ta kompanija je u 2014. godini zapošljavala oko 68.000 radnika u 32 zemlje, imala promet od 4,1 milijarde evra i neto profit od 115,1 miliona evra.

Leoni je osnovan 1917. godine, a centrala se nalazi u Nirnbergu u Nemačkoj. Presecanju vrpce prisustvovali su i ambasador Nemačke Aksel Ditman i predsednik Prviredne komore Srbije Marko Čadež.

Komentara 25

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vila

Svako novo radno mesto, za Srbiju znaci ostanak jednog mladog coveka u zemlji i formiranje ili opstanak jedne porodice.

4 25

Dragica

Bitno je da se radi i stvara sve veća produktivnost, nema gore bolesti od lenjosti... Zato samo napred i da se otvori još 100000000 firmi i preduzeća u Srbiji i da svi radnosposobni stanovnici nađu posao!!!

10 20

ovo nigde nema

"Otvorena" vec postojeca fabrika. Ovo nema ni u severnoj koreji.

31 17

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo