Dvojno državljanstvo: 20.000 Banjalučana želi pasoš Srbije

Dvojno državljanstvo: 20.000 Banjalučana želi pasoš Srbije Izvor: N1

Ono što Srbija i BiH imaju zajedničko su i građani s dvojnim državljanstvom, a takvih je iz dana u dan sve više.

Kadeti BiH osvojili su ove godine Evropsko prvenstvo u košarci. Omladinci Srbije Svetsko u fudbalu. U obe reprezentacije bilo je sportista iz Republike Srpske. Dvojno državljanstvo sa Srbijom mladi talenti mogu dobiti po ubrzanoj proceduri za manje od mesec dana. Sarajevo je letos dočekalo Zmajiće, a Beograd, ali i Banjaluka slavili su Orliće.

Iako se sve više mladih talentovanih sportista iz RS odlučuje da igraju za zemlju u kojoj žive (Bosnu i Hercegovinu), broj onih koji bi radije obukli dres susedne Srbije je i dalje veliki. Oni po skraćenoj proceduri od 2013. godine mogu dobiti državljanszvo i pasoš Srbije.

"Ministarstvo ne interveniše za svakog sportistu koji preda zahtev konzulatu, već samo za izrazito talentovane koji imaju poziv selekcije Srbije", rekla je Mirela Vujatović iz Ministarstva porodice omladine i sporta RS.

Među prvih deset sportista koji su 2013. dobili državljanstvo i pasoš Srbije su bili i bokser Denis Marjanović, najbolji kajakaš u BiH Darko Savić i alspka skijašica Žana Novaković, koja je na otvaranju Olimpijskih igara u Sočiju nosila zastavu BiH.

Prošle godine je 20.000 stranaka ušlo u konzulat Srbije u Banjaluci  sa istim zahtevom za dobijanje državljanstva i pasoša Srbije.

Izvor: N1

Procedura košta nula maraka za građane, traje od godinu do dve dana, dok sportisti pasoš mogu dobiti za nekoliko nedelja.

"Mi svakodnevno imamo po nekog sportistu koji podnese zahtev i rešavamo po ubrzanoj proceduri, šta to znači? Znači da od podnošenja zahteva do dobijanja prođe mesec dana", kaže Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci.

Puni šalteri u konzulatu govore i o zainteresovanosti građana za dobijanje dvojnog državljanstva Srbije. Svi imaju svoje razloge zašto bi i da li bi podneli zahtev. U konzulatu se beleži da su cele porodice dobile državljanstvo Srbije, ali to ne znači automatska iseljenja iz BiH. Potrebna im je i lična karta, ali bitnije od svega je posao, koji je kažu građani u Srbiji, jednako teško dobiti kao i u BiH.

Komentara 22

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

drzavljan srbije

ako se drzavljanstvo srbije lako dobija,dali se drzavljanstvo republike srpske isto tako lako dobija za drzavljana srbije,.

4 0

JMBG

Ziveo sam nekada u BiH i imam JMBG BiH. Da li po osnovu JMBG imam pravo i na drzavljanstvo BiH?

3 6

Dalibor

Koliko košta drzavljanstvo republike srbije za građane republike srpske u srbiji? I koliko se čeka na isti? U Banjaluci to ide presporo...Mislim da je brže otići do srbije

9 39

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo