Počinje izrada pregovaračkih pozicija za poglavlja 23 i 24

Počinje izrada pregovaračkih pozicija za poglavlja 23 i 24 Izvor: N1

Radne grupe za pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, počeće izradu pregovaračkih pozicija za ta poglavlja u petak, 30. oktobra, najavila je šefica pregovaračkog tima za pregovore sa EU Tanja Miščević.

"U petak pišemo pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24 kako bismo što pre imali i ova dokumenta spremna da, po završetku rasprave u Komitetu za proširenje, i mi predstavimo pregovaračke pozicije", rekla je Miščević na radnom sastanku sa predstavnicima civilnog društva, povodom završetka priprema za otvaranje poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe.

Ona je podsetila je da je 23. oktobra na sednici vlade utvrđen tekst Akcionog plana za poglavlje 23 i navela da će taj datum Evropska komisija staviti u Izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje poglavlja.

"Time je završena i poslednja stvar koja nam je bila potrebna da bismo krenuli u proceduru pred Komitetom za proširenje. Prema informacijama koje imamo, odmah početkom novembra će se naći ovaj dokument i time početi rasprava o ovom akcionom planu", rekla je Miščević.

Ona je pohvalila saradnju sa nevladinim sektorom i istakla da će uskoro biti završene smenice za uključivanje civilnog društva u pregovore.

Prema njenim rečima, akcioni plan za Poglavlje 23 sadržinski i metodološki je drugačiji od plana za Poglavlje 24.

Ona je objasnila da u Poglavlju 23 u oblasti borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa i osnovnih prava zapravo nema pravila EU i standarda sa kojima se treba usaglašavati, već dobre prakse koju bi trebalo uneti u domaće pravo.

Sa druge strane, rekla je Miščević, već postoje obaveze, poput strategija reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, zabrane diskriminacije, koje je trebalo uklopiti u detaljan i širok Akcioni plan.

"Da li je plan savršen? Niko to neće reći, posebno što je u pitanju živa materija", rekla je Miščević i podsetila da će biti revizije Akcionog plana.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde i šef pregovaračke grupe za poglavlje 23 čedomir Backović ocenio je na sastanku da je Akcioni plan za Poglavlje 23 najbolji koji je ikad dostavljen u Briselu.

On je zahvalio organizacijama civilnog društva na saradnji, ističući da njihov posao tek predstoji jer će njihova najvažnija uloga biti da se akcioni plan sprovodi.

"Akcioni plan je onoliko dobar koliko se bude sprovodio", rekao je Backović.

Predstavnik Kuće ljudskih prava i koordinator radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 23, Milan Antonijević, rekao je da bi vlada uskoro trebalo da usvoji smernice za saradnju sa civilnim društvom.

On je dodao da će civilno društvo insistirati na ranom upozoravanju na kašnjenja u određenim oblastima.

Izvor: N1 Beograd

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

PDVNK

Da li vi u ime Vucica ili Srbije pregovarate oko ulaska u EU? Sto se mene tice bolje se vrati u Srbiju i nemoj tamo ici. Mi nikada necmo uci u EU!

1 0

Ruski CAR

Ovog trenutka me jedino interesuje kada će biti otvoreni pregovori o poglavlju 35! Ovo što Tanja kaže je samo stvaranje privida da se nešto događa.

12 1

ne shvatam

zbog čega ovolika priča oko poglavlja 23 i 24 kada svi znamo da nije došlo do reforme familijarizovanog pravosuđa i familijarizovanog MUPa? Da li veruju da će ikog žednog prevesti? Aferu index guraju pod tepih, nikada niko iz pravosuđa i MUPa nije prošao unakrsnu proveru imovine i prihoda, a ubeđena sam, izvinjavam se ako grešim, da bi mali broj prošao takvu kontrolu. Da stvarno želimo da budemo deo EU odavno bi bila završena reforma policije i MUPa.

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo