Kordon policije na protestu zbog odlaganja otvaranja MSU

Kordon policije na protestu zbog odlaganja otvaranja MSU Izvor: N1

Više stotina građana i kulturnih radnika okupilo se večeras na skupu, koji je obezbeđivao veliki broj policajaca, ispred zatvorenog Muzeja savremene umetnosti u Beogradu protestujući zbog stanja u kulturi i tretmana te najznačajnije institucije savremenog stvaralaštva u zemlji.

Građani su na skupu izrazili nezadovoljstvo dugogodišnjim odlaganjem rekonstrukcije te institucije i zatražili odgovornost vlasti koje su to dozvolile.

muzej savremene umetnosti, msu, godišnjica, protest Izvor: Bojana Janjić

Pošto se kordon policije koji je obezbeđivao skup povukao, građani su na ulaz muzeja postavili transparent sa natpisom "Odbrojavanje do otvaranja", ostavili desetine budilnika, uzvikujući "Čiji muzej, naš muzej" i poručujući da od sada oni vlastima "odbrojavaju".

Vlasti su kao novi mogući rok za otvaranje muzeja navele mart-april 2016. godine.

muzej savremene umetnosti, msu, godišnjica, protest Izvor: Bojana Janjić

"Sat nas je dugo meseci svakim danom, svakom sekundom podsećao na vreme otvaranja, a sada osećaju potrebu da se štite od golorukih građana naoružanim kordonom policije i mene je sramota, još jednom, što živim u takvoj državi", kaže Luka Knežević, umetnik.

Da muzej ne sme postati spomenik naše nezainteresovanosti - poruka je ne samo za uprav, već i za sve kojima je do kulture u Srbiji stalo. Osim poruka, sa protesta stižu i brojna otvorena pitanja.

 "Zašto se takve stvari dešavaju stalno, ponavljaju se, predizborna obećanja, naravno, svake godine slušao druga i kako to da niko posle toga nije pozvan na odgovornost i kako to da javnost ne zna o čemu je problem", pita Marija Radoš, istoričar umetnosti.

A odgovornost za neispunjena obećanja preuzeo je ministar kulture i informisanja, Ivan Tasovac.

Za ministra sa skupa je stiglo podsećanje - dve generacije umetnika su stasale, a da nisu u najznačajniju ustanovu kulture ni kročile.

Pogledajte prilog Maje Đurić:

Izvor: N1

Komentara 26

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Call M

odbrojavamo vlastima... sitno. bravo za akciju, ua za policiju*! *mada, gledajmo na budalaštinu prosvetiteljski: sada će bar kordon znati gde je muzej :)

12 0

devedesete

Vratili se i kordoni i kondomi !

11 0

glupavi gradjanin

Sada dolazi do punog izrazaja petooktobarska demokratija.Da li je to Tasovac pozvao policiju?

9 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo