Prepoznajte manjak samopouzdanja kod dece i pomozite im

Prepoznajte manjak samopouzdanja kod dece i pomozite im

Prepoznajte manjak samopouzdanja kod dece i pomozite im Izvor: Shutterstock

Samopoštovanje je presudno za dečje akademske uspehe, bavljenje aktivnostima, društvene odnose i, na kraju, njihov osećaj opšte dobrobiti.

Deca sa niskim samopoštovanjem obično su sramežljiva i zatvorena u sebe, sa samonametnutim ograničenjima i fiksnim načinom razmišljanja.

Oni sa visokim samopoštovanjem su aktivni, svesni su svoje vrednosti i, što je možda najvažnije, osećaju se dobro u svojoj koži, objašnjavaju psiholozi za Positive Psychology.

Odmah reagujte

Glup sam, ne znam to, mrzim sebe, da se barem nisam rodio, i druge samodestruktivne dečje izjave najbolje je odmah iskoreniti, napominju dečji psiholozi.Negativno zaključivanje o sebi mnogo je gore od ostalih loših navika, poput grickanja noktiju, jer direktno napada ličnost detetat i može da utiče i na doživotno poimanje samog sebe.

Nedostatak samopouzdanja, loše raspoloženje, depresija, otežano sklapanje prijateljstava i ljubavnih veza, loše ocene i neuspesi na poslu - samo su neke od štetnih posledica negativnih misli i rečenica koje upućuju na lošu sliku o sebi.

Stručnjaci upozoravaju roditelje da moraju odmah da reaguju i i naprave "plan akcije" kako bi pomogli detetu da prestane s lošom navikom.

Pohvale i reči podrške ne treba podcenjivati jer one imaju veliku moć, kao i druženje sa detetom ipokazivanje pažnje i ljubavi. Prvi korak u tome je saslušati probleme i pokazati detetu kako nisu nerešivi.

Samo najbolje o deci

Iskoristite svaku priliku da pred drugima pohvalite dete. Kada ono to čuje da govorite prijateljima kako je sposobno, pametno ili dobro, brže će naučiti sebe da ceni. 

Teranje tamnih oblaka

Kroz igru i smeh objasnite detetu kako biste hteli da prestane sa samodestruktivnim komentarima. Prikažite mu negativne misli kao tamne oblake i naučite ga kako da ih otera samouverenim mišljenjem. 

Ugovor o nenapadanju

Sklapanje "ugovora" o zaustavljanju negativnih rečenica može da podstakne dete da stvori pozitivno mišljenje. Kada čujete da govori da je glupo ili nesposobno, odmah ga zaustavite i podsetite na "ugovor". 

Sopstveni primer  

Ako dete čuje oca i majku da govore negativno o sebi, i ono će se početi sebe da doživljava i kao nesposobno. Dete mora da zna da je voljeno u dobru i u zlu, napominju psiholozi.

Neka mu greške budu podsticaj da ih ispravi u budućnosti i da nešto na njima nauči, a ne da upadne u ponor tuge i mržnje prema samom sebi.

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realista

Ovo me neverovatno podseca na americku opsednutost pozitivizmom, svet se rusi oko nas, sve je u plamenu ali mi cemo da mislimo samo pozitivno i naravno, necemo preduzeti nista. Ako dete ima problem, bavite se detetom a ne problemom.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Da li osobe koje su se oporavile od kovida-19 treba da nose maske? 10:22 h

10:22 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

SZO: Afrika daleko od spremne za masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa 26.11.2020.

26.11.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Istraživanje pokazalo da muzičari mogu biti bezbedni i na manjoj udaljenosti 26.11.2020.

26.11.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

SZO: Ljudi nisu dovoljno fizički aktivni, pandemija pogoršala situaciju 26.11.2020.

26.11.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

EU kaznila dve farmaceutske kompanije zbog odlaganja prodaje jeftinijeg leka 26.11.2020.

26.11.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Da li se hirurške maske mogu nositi više puta - mišljenja naučnika podeljena 26.11.2020.

26.11.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Kineski Sinofarm podneo zahtev za iznošenje vakcine protiv kovida-19 na tržište 26.11.2020.

26.11.2020.  |  Zdravlje

loader