Od srede besplatne onlajn konsultacije za osobe sa astmom

Od srede besplatne onlajn konsultacije za osobe sa astmom

Od srede besplatne onlajn konsultacije za osobe sa astmom Izvor: Shutterstock

Udruženje pacijenata "Pobedimo astmu i alergije" prepoznalo je povećanu potrebu svojih članova da dobiju adekvatne savete od lekara vezane za svoju osnovnu bolest i ostale zdravstvene tegobe. Kako bi se pacijentima iz cele zemlje omogućili kontakt i konsultacije sa lekarima, a da se pri tom ne izlažu dodatnom riziku od zaraze, Udruženje u saradnji sa Gradskim zavodom za plućne bolesti i tuberkuloze, pokrenulo je akciju pod nazivom „Kec na 10“.

Za "Novi dan", tim povodom govorili su dr Dejan Dimić, pomoćnikom direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu i Ivana Vračar, predsednica Udruženja “Pobedimo astmu i alergije”.  

Akcije počinje 28.oktobra i deo je globalne kampanje "Astma Zero". Reč je o akciji u kojoj učestvuju pulmolozi Gradskod zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu tokom koje će uz besplatne onlajn konsultacije davati savete osobama sa astmom.  

Strah od zaraze koronavirusom  

"Od početka pandemije koronavirusa pacijenti koji boluju od astme se u naš zavod javljaju u manjem broju, pre svega zbog određenog straha da dođu u zdravstvenu ustanovu da ne bi stupili u kontakt sa osobama zaraženim koronavirusom”, rekao je dr Dejan Dimić i dodao: 

"Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), oboleli od bronhijalne astme ukoliko redovno uzimaju svoju terapiju, nisu pod povećanim rizikom. Međutim, moraju da povedu računa i da kontak sa zaraženim osobama svedu na najmanju moguću meru".

Dr Dejan Dimić, pomoćnik direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Izvor: N1
Dr Dejan Dimić, pomoćnik direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu

Što se statističkih podataka tiče u svetu, prema proceni SZO, od astme boluje 350 miliona ljudi, a predviđa se da će do 2025 još 50 miliona oboleti.  

“U Srbiji, na žalost ne postoji precizna evidencija obolelih, ali je procena da između četiri do pet odsto opšte populacije boluje od astme. Dakle, to je otprilike 350.000 osoba obolelih od astme”, rekao je dr Dimić i dodao:

"Svake godine od astme u svetu umre oko 200.000 ljudi".

SZO

"Ovom akcijom” Kec na 10” izlazimo u susret osobama sa astmom kako bi na jedan bezbedan način, bez dolaska u ustanovu, bez izlaganju koronavirusu, mogli da dobiju potrebne savete I da razreše neke svoje dileme vezane za samu bolest i terapiju , kao i  savete o ponašanju u vreme pandemije koronavorusa".  

"Kako nam, s obzirom na okolnosti, lekari nisu baš dostupni u ovom momentu,  čak iako su dostupni, ljudi se boje da dolaze u zdravstvene ustanove da se ne bi dodatno izlagali riziku. U našem Udruženju "Pobedimo astmu i alergije", došli smo do zaključka da su naši članovi uplašeni i imaju razna pitanja i dileme vezano za svoju osnovnu bolest”, rekla je predsednica ovog Udruženja Ivana Vračar.  

Ivana Vračar, predsednica Udruženja “Pobedimo astmu i alergije” Izvor: N1
Ivana Vračar, predsednica Udruženja “Pobedimo astmu i alergije”

 "Iz tog razloga smo i došli do zaključka da bi akcija, kao što je ova, legla kao “kec na deset” u celoj ovoj situaciji, tako da se i sama akcija zove "Kec na 10". Tokom ove akcije biće organizovano 10 savetovališta. Svake srede počevši od 28. oktobra, u terminu od 16 časova do 19 časova, po 10 pacijenata će biti u mogućnosti da zakaže personalnu konsultaciju u trajanju od 20 minuta preko "Zoom" aplikacije sa pulmolozima iz direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu”, rekla je predsednica udruženja.  

Udruženje poziva sve zainteresovane da se prijave i pitaju pulmologe sve ono što ih zanima u vezi njihove bolesti.    

"Konsultacije su potpuno besplatne, ali je neophodno da se zakaže. To se može učiniti na dva načina, jedan način je putem Fejsbuk stranice Udruženja, a drugi način je slanjem mejla na adresu [email protected]", rekla je Ivana Vračar.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoki Nišlija

Moje dete je bilo danas na kontroli kod pulmologa, pregledala ga je sa vrata, da joj se ne prilazi. Kako se to pregleda dete sa astmom a da mu ne priđeš, nije mi jasno, ali to samo pridodajemo mnogim stvarima koje mi nisu jasne ovde kod nas. Žalimo doktore koji rade svoj posao, a neki su jedva čekali izgovor da ga ne rade. Sramota

Dragan

Zanimljivo da se nisu bavili temom da je isti lek za astmu 80 puta skuplji u Srbiji nego Mađarskoj.Detalji na sajtu Nova S.

Yamamoto KARA

Online,pa ovo je ludilo od države,q ko će da ih leči, kad samo Korona postoji od bolesti

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

SZO: Za blokadu kovida-19 potrebno je bar 60 odsto imunizacije 28.11.2020.

28.11.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Fauči: Vakcinišite se čak i ako ste imali kovid-19 28.11.2020.

28.11.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Spavanje na stomaku prouzrokuje bolove u leđima i vratu 27.11.2020.

27.11.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

SZO: Potrebno više informacija o vakcini koju su razvili Astra Zeneka i Oksford 27.11.2020.

27.11.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

FDA: Odluka o odobrenju "Pfizer" vakcine posle 10. decembra 27.11.2020.

27.11.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Osobe starije od 45 godina izložene većem riziku od polno prenosivih bolesti 27.11.2020.

27.11.2020.  |  Zdravlje

loader