Stručnjaci upozoravaju: Svet potpuno nespreman za novu pandemiju

Stručnjaci upozoravaju: Svet potpuno nespreman za novu pandemiju

Stručnjaci upozoravaju: Svet potpuno nespreman za novu pandemiju Izvor: Shutterstock

Dok se svet bori sa razornom pandemijom koronavirusa, svi zajedno činimo premalo da bismo se pripremili za buduće, možda još pogubnije pandemije, upozorio je Odbor za nadzor i praćenje globalne spremnosti (GPMB), nezavisno telo koje su osnovale Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Svetska banka.

U svom poslednjem izveštaju GPMB piše da je pandemija koronavirusa pokazala u kolikoj je meri svet bio nespreman za katastrofu ovakvih razmera, uprkos brojnim prethodnim upozorenjima o tome da su u budućnosti neizbežne slične pandemije.   

"Pandemija kovida-19 je težak zahtevan test pripravnosti sveta na izbijanje globalnih bolesti i pandemije", stoji u izveštaju, pa se zaključuje da je učinjeno vrlo malo kada je u pitanjui poziv koji je ovo nadzorno telo uputilo u svom prvom izveštaju prošle godine, a pre izbijanja pandemije koronvirusa.  

"Ako ne izvučemo pouke iz borbe protiv kovida-19 i ne reagujemo na njih odgovarajućim načinima i potezima, iduća pandemija bi mogla, a bez sumnje će se pojaviti, da bude još pogubnija", upozorava GPMB.  

Gro Harlem Brundlend iz GPMB i bivša direktorka SZO je, tokom virtualnog predstavljanja izveštaja istakla da je odbor još pre godinu dana upozoravao da je svet loše pripremljen za suočavanje sa pandemijom.  

Upozorenje iz avgusta 2019.  

"Brzo širenje nekog uzročnika plućnih bolesti pretnja je velikom delu svetskog stanovništva i moglo bi da usmrti milione ljudi, a ugrožena bi bila cela planeta", pisalo je u izveštaju iz avgusta 2019. godine. “Globalna pandemija takvih razmera bila bi katastrofalna - nastala bi panika, nestabilnost i nesigurnost. Svet na to to nije pripremljen”, još tada su isticali stručnjaci GPMB.  

Brundlend je rekla da smo na najgori mogući način shvatili da se ostvaruju naši najgori strahovi. "Posljedice kovida-19 još su pogubnije nego što smo očekivali, a aktivnosti i potezi na koje smo pozivali prošle godine još uvek nisu preduzeti", rekla je.  

Izveštaj je objavljen u trenutku kada se broj smrtnih slučajeva na globalno nivou približio milionskoj cifri, a od pojave koronavirusa u Kini krajem prošle godine u svetu je gotovo 30 miliona evidentiranih slučajeva zaraze.  

Panika i zanemarivanje važnih faktora  

Bivša norveška premijerka Brundlend smatra kako je stigao trenutak da se prekine "ciklus panike i zanemarivanja" nekih važnih stvari, koji je rezultirao "katastrofalnim" posledicama širenja kovida-19.   Odbor za nadzor i praćenje globalne spremnosti ponovno poziva svit na globalnu saradnju i vrlo važno, dugoročno izdvajanje finansija za pripravnost i prevenciju pandemija.  

Odbor poziva UN i SZO, međunarodne finansijske institucije poput Svetske banke da organiziraju samit o globalnoj zdravstvenoj krizi čiji će cilj biti postizanje dogovora o međunarodnom okviru kada su u pitanju spremnost i brza reakcija na hitne situacije i na osmišljavanje sistema koji bi efikasno otkrio kontrolisao izbijanje bolesti.    

Aktualni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus složio se sa kolegicom, rekavši da "ulaganje u zdravlje i pripravnost na neku novu zdravstvenu pošast nije dobrotvorna delatnost. To je ulaganje u našu budućnost."  

"Ako ne budemo  ulagali u pripravnost, to će biti kao da čekamo da se avion sruši, a zatim tražimo dodatnu sigurnosnu inspekciju ili kao da čekamo da jedan grad izgori u požaru, a zatim shvatimo da nam trebaju vatrogasci", slikovito je opisao stanje.   

Istakao je da kovid-19 bez sumnje "nije ni poslednja pandemija sa kojom će se suočiti svet, ni poslednja globalna zdravstvena kriza".  

"Svaki dan koji prođe, a mi nismo ništa preduzeli, dan je koji nas približava sledećoj globalnoj zdravstvenoj krizi, bilo da je reč o nekoj bolesti, o klimatskim promenama ili prirodnim katastrofama. Sada ne znamo kada će se i kakva će biti sledeća globalna zdravstvena kriza,ali znamo da je ona neizbežna i da za nju moramoda budemo spremni", naglasio je Gebrejesus.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Patriot

Apokalipsa se približava, Kinezi su ovo priredili,kraj.....

Atlandiđanka

I onda će svi da se prave pametni i niko opet neće da sluša doktore

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Pored remdesivira, odobren još jedan lek za lečenje obolelih od kovida-19 09:45 h

09:45 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Kina: Više od 3.000 obolelih pošto je bakterija "pobegla" iz laboratorije 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zvaničnica UN: Žene snose teret krize tokom pandemije koronavirusa 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Istraživanje: Više od četvrtine mladih sa koronavirusom dobilo upalu pluća 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Francuska neće vakcine protiv korone preko Svetske zdravstvene organizacije 17.09.2020.

17.09.2020.  |  Zdravlje

loader