Bezbedan povratak na teren posle kovida-19 - bitna magnetna rezonanca srca

Bezbedan povratak na teren posle kovida-19 - bitna magnetna rezonanca srca

Bezbedan povratak na teren posle kovida-19 - bitna magnetna rezonanca srca Izvor: Shutterstock

Dok se sportisti oporavljaju od kovida-19, magnetna rezonanca srca mogla bi da bude od velike pomoći lekarima koji bi na osnovu toga mogli da utvrde da li postoji upala srčanog mišića i kada bi bilo bezbedno da se vrate na teren, pokazalo je novo istraživanje.

Mala studija, koju su sproveli istraživači sa Državnog univerziteta u Ohaju, otkrila je na slikama magnetne rezonance srca da je među 26 univerzitetskih takmičara koji su se oporavljali od kovida-19 četiri pokazala znake upale srčanog mišića, odnosno miokarditisa, piše CNN.

"Cilj nam je bio da istražimo upotrebu snimanja  magnetne rezonance srca (CMR) kod aktivnih sportista koji su se oporavili od kovida-19 za otkrivanje upale miokarda koja bi identifikovala sportiste visokog rizika za povratak  na teren", napisali su istraživači u pismu objavljenom u časopisu “JAMA Cardiology”.

Istraživači su radili CMR na 26 aktivnih sportista upućenih na univerzitetsku kliniku za sportsku medicinu nakon testiranja na kovid-19 između juna i avgusta.  

Među sportistima bilo je fudbalera, košarkaša i atletičara i nijedan nije imao dovoljno tešku bolest da zahteva hospitalizaciju.  

Svega 12 sportista prijavilo je da ima blage simptome, kao što su grlobolja, otežano disanje ili temperatura, dok drugi nisu pokazali nikakve simptome, navodi se u studiji.  

Snimanje srca je izvedeno nakon što je svaki sportista bio u karantinu najmanje 11 dana. Ono je pokazalo da 15 odsto sportista imalo nalaze koji se podudaraju sa miokarditisom, 30 odsto njih imalo je znake prethodne povrede miokarda.  

Iz ove studije nije jasno da li će se ovo zapaljenje rešiti samo ili će naneti trajnu štetu.   

"Snimanje magnetne rezonance srca može da identifikuje kohortu visokog rizika za negativne ishode. Tehnike CMR mapiranja imaju visoku negativnu prediktivnu vrednost da bi se isključio miokarditis. CMR može da pruži odličnu procenu rizika za miokarditis kod sportista koji su se oporavili od kovida-19", napisali su istraživači.     

Studija je imala određena ograničenja, uključujući i to da lekari nisu znali u kakvom stanju je bilo srce sportistapre nego što su se zarazili kovidom-19. Takođe nije postojala kontrolna grupa u kojoj su učesnici koji nisu imali kovid-19.  

Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo da li će se slični nalazi pojaviti među većom grupom sportista sa različitih univerziteta.  

Čak i pre pandemije koronavirusa, preporučeno je da sportisti sa verovatnoćom ili definitivnom dijagnozom nedavnog miokarditisa ne učestvuju u takmičarskim sportovima dok je prisutna aktivna upala.

Ova vrsta upale može oslabiti srce, a ako je težak slučaj, može dovesti do srčanog zastoja i iznenadne smrti.

Neka istraživanja pre pandemije procenila su da su akutni miokarditis i drugi oblici upale srčanog mišića uzrok iznenadne srčane smrti kod pet do 25 odsto sportista.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Pored remdesivira, odobren još jedan lek za lečenje obolelih od kovida-19 09:45 h

09:45 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Kina: Više od 3.000 obolelih pošto je bakterija "pobegla" iz laboratorije 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zvaničnica UN: Žene snose teret krize tokom pandemije koronavirusa 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Istraživanje: Više od četvrtine mladih sa koronavirusom dobilo upalu pluća 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Francuska neće vakcine protiv korone preko Svetske zdravstvene organizacije 17.09.2020.

17.09.2020.  |  Zdravlje

loader