Psorijatični artritis je neizlečiv, ali se može držati pod kontrolom

Psorijatični artritis je neizlečiv, ali se može držati pod kontrolom

Psorijatični artritis je neizlečiv, ali se može držati pod kontrolom Izvor: Shutterstock

Psorijatični artirtis je upalna reumatska bolest nepoznate etiologije i najčešće se javlja kod osoba koje već imaju psorijazu. Može se dogoditi da se artritis pojavi i nakon nekoliko godina pošto se dijagnostikuje psorijaza.

Za povezanost psorijaze i artritisa zna se još od sredine 19. veka, iako se kao priznati i zaseban entitet psorijatični artritis pominje tek u drugoj polovini 20. veka.

Bolest je podjednako zastupljena i kod muškaraca i kod žena, pojavljuje se u različitoj životnoj dobi, najčešće između 30. i 50. godine života.  

Simptomi

Simptomi psorijatičnog artritisa najčešće su bolni, otečeni i grubi zglobovi, sa pojavom crvenila, bilo na jednoj ili obe strane tela. Zatim, oticanje prstiju na rukama ili nogama, bol u donjem delu leđa, upala tetiva, što otežava pokretljivost.

Navedeni simptomi mogu da se pogošaju, iako postoje periodi mirovanja i veoma su slični simptomima reumatskog artritisa.    

Dijagnostika  

U postavljanju dijagnoze ključno je prepoznavanje tipičnih znakova bolesti, a od velike pomoći su laboratorijska i slikovna dijagnostika.

Psorijatični artritis kao hronična upalna reumatska bolest često zahvata i aksijalni skelet odnosno kičmu, pa se zbog toga ubraja u grupu seronegativnih spondiloartritisa. 

Kako samo ime bolesti govori, radi se o artritisu koji je povezan sa psorijazom, iako se na prvi pogled može činiti da je postaviti dijagnozu psorijačitnog artritisa lako, to nije uvek slučaj.

Ono što je veoma važno je postaviti dijagnozu što ranije, u čemu je od velike pomoći i laboratorijska dijagnostika - prvenstveno ubrzana sedimentacija eritrocita (SE) i povišeni C-reaktivni protein (CRP).

Negativni reumatoidni faktor (RF) javlja se kod blizu 95 odsto pacijenata, a IgA je povišen u dve trećine slučajeva.   

Tipovi psorijatičnog artritisa

Postoji pet tipova psorijaznog artritisa: simetrični, asimetrični i na nekoliko zglobova, spondilitis, distalni na zglobovima prstiju, i mutirajući arthritis - teži oblik za koji je karakteristična resorpcija kostiju i uništenje mekog tkiva.

Lečenje

Cilj lečenja psorijatičnog artritisa je klinička remisija, odnosno odsustvo upale zglobova i uredan CPR ili bar slaba aktivnost bolesti. 

Za ovaj oblik artritisa najčešće se koriste nesteroidni antireumatici. Ukoliko ne dolazi do povlačenja znakova upale potrebno je primeniti modifikovanu terapiju - lekove iz grupe DMARD (disease modifying anti-rheumatic drugs).  

Ovoj grupi lekova pripada i lek metotreksat, za koji čitaoci portala N1 kažu da ga koriste godinama, ali da ga više nema u prodaji.

Informacija koju su dobili je da će ga u nekim apotekama biti tek krajem avgusta.

“Sasvim je moguće da je lek i stigao, ali da se zbog otežanog uvoza u poslednja tri meseca, pa više čeka, a procedura sa papirima je komplikovana”, rekli su u apotekama za portal N1.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Peja

Fasting Mimicking Diet, ili ti skraceno FMD. Deluje kod dosta autoimunih poremecaja. Infirmisite se, edukujte i naravno posavetujte sa vasim lekarima prethodno.

x

@Peja , Na sajtovima od kredibiliteta postoji JEDNO istrazivanje na ovu temu koje kaze da ovo deluje obecavajuce. Istrazivanje je radjeno u Grckoj. Da ste tako napisali bilo bi odgovorno.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Pozitivni klinički rezultati leka za kovid-19 japanske kompanije "Fujifilm" 13:30 h

13:30 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Najtoksičnije stvari u vašem frižideru koje redovno koristite 22.09.2020.

22.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Tražeći lek protiv kovida-19, naučnici otkrili potencijalni lek protiv kancera 22.09.2020.

22.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Prve doze "Torlakove" vakcine protiv gripa u novembru 22.09.2020.

22.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zvaničnik: Nije bilo političkog pritiska na promenu smernica CDC 22.09.2020.

22.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

CDC smernice vraćene na staro: Greškom objavljeno da se virus prenosi aerosolom 21.09.2020.

21.09.2020.  |  Zdravlje

loader