Udruženje obolelih od multiplog mijeloma: Potrebna veća dostupnost nove terapije

Udruženje obolelih od multiplog mijeloma: Potrebna veća dostupnost nove terapije

Udruženje obolelih od multiplog mijeloma: Potrebna veća dostupnost nove terapije Izvor: Shutterstock

Udruženje obolelih od multiplog mijeloma Srbije je ukazalo da bi veća dostupnost nove, oralne terapije, dala bolje rezultate u lečenju te bolesti.

"Nove terapije nisu budućnost već postojeća realnost u zemljama u okruženju. U ovom trenutku u Srbiji su dostupni terapijski modaliteti samo za prva dva, maksimalno tri zamaha bolesti, što nije dovoljno, budući da je svaka sledeća remisija kraća u odnosu na prethodnu. Veća dostupnost ovih lekova bi predstavljala novu šansu za živote obolelih od multiplog mijeloma", navodi se u saopštenju tog udruženja. 

Multipli mijelom je maligna bolest koštane srži i u Srbiji se godišnje dijagnostikuje 200 novih bolesnika, a leči oko 600. Prosečna starost obolelih je oko 69 godina, do 30 odsto bolesnika je mlađe od 50 godina, a pet odsto je mlađe od 40 godina.

"Uprkos tome što je reč o izuzetno teškoj bolesti najnovije terapijske opcije koje su delimično dostupne i u Srbiji jednom broju pacijenata omogućavaju dug i kvalitetan život", istakli su u Udruženju i dodali da je multipli mijelom sada hronična, dobro kontrolisana bolest radno sposobnih bolesnika, čije lečenje se ne završava sa prvim ili drugim recidivom i da dužina preživljavanja zavisi od broja dostupnih terapijskih mogućnosti, koje omogućavaju ispunjenje zaokruženog životnog veka obolelih. 

Kako je objašnjeno, novi lekovi su uglavnom u tabletarnoj formi, što znači da terapija podrazumeva minimalan boravak pacijenta u zdravstvenoj ustanovi, što "dramatično popravlja kvalitet života pacijenta, smanjuje troškove bolničkog lečenja i ujedno smanjuje rizik od potencijalnih COVID-19 infekcija kod pacijenata koji su imuno kompromitovani i boluju od drugih hroničnih bolesti u odnosu na trenutno dostupne intravenozne protokole lečenja multiplog mijeloma u Srbiji".

Anketa Udruženja je pokazala da oboleli od multupli mijeloma u Srbiji i dalje imaju problema sa lečenjem komorbiditeta i neželjenim efektima intravenske terapije kod preko 60 odsto bolesnika, a da 44 odsto bolesnika ima potrebu da pređe na oralnu terapiju, koja je efikasna i koja se bolje podnosi.

Skoro svaki drugi bolesnik se žali na zamor, nedostatak energije i nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, kao posledicu osnovne bolesti i propratnih efekata intravenske terapije koju primenjuju. Kako je istaklo Udruženje, u prošlosti prosečno preživljavanje obolelih od multipli mijeloma nije bilo duže od 2-3 godine, a danas je to, zahvaljujući novim terapijskim opcijama, koje pored efikasnosti, dobre podnošljivosti i komfornosti primene koju pruža tabletarna terapija, postalo hronično oboljenje sa decenijskim preživljavanjem.

"Nažalost, u Srbiji su za lečenje ove bolesti su dostupne terapije starije od 10 godina, i pristup novim terapijama je jedino moguć kroz kliničke studije. Uvođenjem generičkih lekova u terapiju multiplog mijeloma ostvarena je znatna ušteda. Usmeravanjem ove uštede na nove opcije lečenja u multiplom mijelomu Srbija bi ispratila trendove lečenja u Svetu, ali i u zemljama našeg regiona gde je ovakva terapija realnost", navodi se u saopštenju Udruženja.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

SZO se zalaže za bezbednu i efikasnu vakcinu protiv COVID-19 21:00 h

21:00 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Psorijatični artritis je neizlečiv, ali se može držati pod kontrolom 17:45 h

17:45 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Naučnik sa Harvarda: Trebaju nam jeftini testovi za COVID-19 i više testiranja 14:15 h

14:15 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Pripremni tim SZO završio misiju u Kini, slaće se veće grupe stručnjaka u Vuhan 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Prevencijom se može smanjiti broj osoba sa demencijom 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Ruske kompanije na jesen započinju serijsku proizvodnju vakcine za COVID-19 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

SZO: Nema čudotvornog leka za pandemiju, možda ga nikada neće ni biti 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Velika Britanija nabavila brze testove za koronavirus, rezultati za 90 minuta 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Zdravlje

loader