Redak poremećaj: Mozak brojeve registruje kao crteže

Redak poremećaj: Mozak brojeve registruje kao crteže

Redak poremećaj: Mozak brojeve registruje kao crteže Izvor: Shutterstock

Redak degenerativni poremećaj mozga kod koga osoba ne može da vidi, ni da prepozna brojeve od dva do devet. Broj koji se pokaže osoba nacrta i to izgleda kao dečji crtež. Ipak, osoba bez problema prepoznaje slova i druge simbole kao i brojeve jedan i nula.

Naučnici koji se bave kognitivnim sposobnostima proučavali su slučaj jednog pacijenta na Džon Hopkins Univerzitetu, a rezultate studije objavili su u stručnom časopisu “Proceedings of the National Academy of Science”.

Iznenadilo ih je, navode u studiji, koliko je ljudski mozak sposoban da procesuira kompleksne podatke, a da toga nismo ni svesni, piše IFL Science.

Pacijent kome su objavili samo inicijale RFS imao je na početku studije 60 godina i po zanimanju je inženjer geologije. Krajem 2010. godine počeo je da primećuje neobične simptome poput epizoda strašnih glavobolja, naglog gubitka vida i zaboravnosti.

Do avgusta 2018. godine nije mogao da prepozna, upamti, kopira i uopšte razume brojeve od dva do devet, bez obzira na koji način su mu ih predstavili.

RFS je utvrdio da je svaki put kad bi mu pokazali brojeve on video neki novi apstraktni crtež koji je predstavljao špagete, a iz iskrivljenih linija koje je uočavao jednostavno nije mogao da prepozna brojeve.

“Problem za RFS je prilično frustrirajući. On je vrlo uporan i pametan čovek i pronašao je alternative kako bi se navikao na svoj problem. Lekari mu ispočetka uopšte nisu verovali, pa se nada da će ova studija ljudima pokazati da čak i najneverovatnije poteškoće imaju naučnono objašnjenje” objasnila je voditeljka studije Tereza Šubert iz Laboratorije kognitivne neuropsihologije na Univerzitetu Harvard.

Tokom istraživanja RFL su podvrgnuli elektroencefalografiji, metodi kojom su beležili njegove moždane talase.

Otkrili su da mozak sam procesuira podatke kojih RFS nije svestan.

Zatražili su od njega da pogleda brojeve kojima su dodali i fotografije ljudskih lica. Iako nije prepoznao ljude njegov mozak je prepoznao prisustvo ljudskog lica. Moždana aktivnost bila je jednaka kao kad bi mu pokazali fotografiju lica bez ikakvih brojeva.

U drugom eksperimentu, RFS su prikazali fotografije brojeva su dodali reči. Iako nije bio svestan reči, njegov mozak ih je svejedno prepoznavao.

Sve je to vrlo intrigantno za naučnike jer su ranije pretpostavljali da je vizualna svest usko povezana sa jednakom neurološkom aktivnošću. Ali slučaj RFS ukazuje na to da kompleksni procesi prepoznavanja lica i reči ili bilo koji drugi vizualni stimulansi nisu nužno povezani sa nečijom svešću.

“Kako biste bili svesni da nešto vidite morate proći najmanje dva koraka. Vaš mozak to mora da detektuje, a zatim odraditi dodatnu analizu koja će to što ste detektovali uklopiti u vašu svest. Za RFS ovaj drugi deo procesa jednostavno ne radi kada su u pitanju brojevi”, objasnila je Šubert.

“Ključno u ovoj studiji je razumevanje onog što se čini kao paradoks: Kako RFS može da vidi brojeve, i to samo brojeve kao špagete? Ako mozak prepoznaje brojeve dovoljno jasno da ih predstavi u drugom obliku, ne bi li RFS trebao da prepozna brojeve?  Otkrili smo da to što mozak prepoznaje broj, lice ili reč, nije dovoljno da biste vi taj predmet zapravo videIi“, zaključila je Šubert.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Sve više dokaza da vakcina protiv tuberkuloze može da pomogne kod COVID-19 13:49 h

13:49 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

CDC: Oko 40 odsto ljudi zaraženih koronavirusom nema nikakve simptome 11.07.2020.

11.07.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Nemačka testira vakcinu za koronavirus, prijavilo se 4.000 volontera 11.07.2020.

11.07.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Delovi tela koje ne štitimo od sunca, a trebalo bi 11.07.2020.

11.07.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

SZO će pratiti studije koje proučavaju uticaj koronavirusa tokom trudnoće 11.07.2020.

11.07.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

SZO: Pandemiju je još uvek moguće staviti pod kontrolu 10.07.2020.

10.07.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

U Skoplju Izlečen pacijent kome je COVID-19 prouzrokovao upalu mozga 10.07.2020.

10.07.2020.  |  Zdravlje

loader