Kako antibakterijska tečnost za ispiranje usta može da utiče na krvne sudove?

Kako antibakterijska tečnost za ispiranje usta može da utiče na krvne sudove?

Kako antibakterijska tečnost za ispiranje usta može da utiče na krvne sudove? Izvor: Shutterstock

Čudna stvar može se dogoditi kada koristite sredstvo za ispiranje usta nakon vežbanja U. Ljudi koriste sredstvo za ispiranje usta, koje odmah neutrališe sve bakterije koje se kriju u ustima i štiti zube. Ali šta to znači za vaše telo i druge vrstama mikroorganizama koji zapravo mogu biti korisni za zdravlje?

Kao što je istraživanje pokazalo prošle godine, efekti mogu biti iznenađujući i dalekosežni, a mogu imati uticaj ne smo na zdravlje zuba, već i na celokupno zdravlje.  

U eksperimentu koji su vodili naučnici iz Velike Britanije i Španije, istraživači su otkrili da jednostavan čin upotrebe tečnosti za ispiranje usta nakon vežbanja može umanjiti jednu od prednosti vežbanja - snižavanje krvnog pritiska.

Kada vežbate, krvni sudovi se šire kao odgovor na proizvodnju azot-oksida, koji povećava prečnik krvnih sudova. Ovaj proces se naziva vazodilatacija i povećava cirkulaciju protoka krvi u aktivne mišiće.

Dugo su istraživači smatrali da se to događa samo tokom vežbanja, ali u poslednjim godinama, dokazi su pokazali da cirkulacija ostaje visoka, čak i posle vežbanja, zahvaljujući međusobnom delovanju bakterija sa jedinjenjem zvanim nitrat, koje se formira kada se azot-oksid razgradi.  

"Istraživanja u poslednjoj deceniji pokazala su da se nitrati mogu apsorbovati u pljuvačnim žlezdama i izlučiti putem pljuvačke u usnoj duplji," objašnjava specijalista za fiziologiju Raul Beskos sa Univerziteta Plimut.

Neke vrste bakterija u ustima mogu da koriste nitrate i pretvaraju ih u nitrite, veoma važan molekul koji može da poboljša proizvodnju azot-oksida u telu.

Jednom kada se nitrit stvori i pomeša sa pljuvačkom, on se apsorbuje u krvi i smanjuje povraćaj azot-oksida, koji održava krvne sudove proširenim i snižava krvni pritisak.

Ali prema ovoj maloj studiji, izgleda da se ovaj biološki mehanizam može značajno prekinuti ako se u mešavinu nakon vežbanja doda antibakterijsko sredstvo za ispiranje usta.

Eksperiment

U eksperimentu su učestvovale 23 zdrave odrasle osobe koje su trčale na pokretnoj traci 30 minuta. Nakon treninga, učesnici su zamoljeni da isperu usta antibakterijskim sredstvom ili placebom sa ukusom nane.

Ova ispiranja usta rađena su odmah nakon vežbanja, ali i 30, 60 i 90 minuta kasnije. Učesnicima je takođe meren krvni pritisak tokom eksperimenta, neposredno nakon vežbanja i u periodu mirovanja.

Rezultati su pokazali da je sat vremena nakon trčanja na traci, prosečno snižen krvni pritiska u placebo grupi i on je bio niži za 5,2 mmHg (milimetra žive).

Kod grupe koja je koristila antibakterijsku tečnost za ispiranje usta, sa 0,2 procenta hlorheksidina, došlo je do mnogo većeg smanjenja krvnog pritiska, i to za preko 60 procenata.

Na kraju praćenje, dva sata nakon trčanja na jednoj traci, grupa za ispiranje usta nije pokazala znakove smanjenja krvnog pritiska zbog vežbanja, dok je placebo grupa i dalje pokazivala značajno smanjenje u odnosu na vrednosti pre vežbanja.

Rezultati studije

"Ovo je prvi dokaz koji ukazuje na to da je aktivnost oralnih bakterija koja smanjuje nitrate ključni mehanizam za izazivanje akutnog kardiovaskularnog odgovora na vežbanje tokom perioda oporavka kod zdravih pojedinaca", objasnili su autori u svom radu.

Iako je to samo mala studija, ona služi kao važan podsetnik na to da nisu sve bakterije nužno loše po nas, i da unos antibakterijskih sredstava koje neselektivno prekidaju mikrobe koji žive u ustima mogu da ugroze važne biološke procese neophodne za dobro zdravlje.

"Ovi nalazi pokazuju da je sinteza nitrita oralnim bakterijama izuzetno važna u pokretanju načina na koji naša tela reaguju na vežbanje tokom prvog perioda oporavka, snižavajući krvni pritisak i povećavajući oksidaciju mišića", rekao je jedan od članova tima, nutricionista Kreg Katler.

"Shvatili smo da su oralne bakterije 'ključ' za otvaranje krvnih sudova. Ako se one uklone, nitriti se ne mogu proizvesti i  krvni sudovi ostaju u svom trenutnom stanju", dodao je Katler.

Otkriće je objavljeno u časopisu “Free Radical Biology and Medicine”.  

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

JFC

Ali, ali, meni zdiba iz usta ko da žvaćem klozetske daske. 😢 Ja moram da mućkam Listerin. I on mi slabo pomaže. 😭

Sasa

Meni je problem što mi krvare desni. Kada koristim tečnost za zube to se malo smanjuje. Pitam se da li je tečnost za ispiranje zuba i desni podjednako loš kada se uveče peru zubi, pred spavanje? Nisam do sada koristio tečnost posle trčanja

Stomatolog

Ako uzrok nije porekla usne duplje sledeci najcesci razlog je problem sa zeludcem. Stvara svakodnevni i jak zadah. Posetite prvo stomatologa svakako.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Nova verzija leka: Počinje kliničko ispitivanje remdesivira za inhalaciju 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Svetske agencije: Korišćenjem IQOS-a smanjuje se izloženost štetnim materijama 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Zdravlje

loader