Korišćenje UV svetlosti za ubijanje koronavirusa donosi više rizika nego koristi

Korišćenje UV svetlosti za ubijanje koronavirusa donosi više rizika nego koristi

Korišćenje UV svetlosti za ubijanje koronavirusa donosi više rizika nego koristi Izvor: Shutterstock

Na tržištu se množe uređaji sa ultraljubičastom (UV) svetlošću kao sredstvom za ubijanje novog koronavirusa, ali njihovo korišćenje može doneti više rizika nego koristi, piše američki tehnološki sajt C-NET.

Dezinfekcija predmeta UV svetlom se koristi već više od 40 godina, ali postoje rizici kada se ti uređaji primenuju na ljudskoj koži.

Postoje tri klase UV svetla: UV-A, UV-B i UV-C. Sve tri potiču sa Sunca, ali na Zemlju stižu samo prve dve koje izazivaju opekotine i prerano starenje kože, a povezane su s razvojem karcinoma.

Treća vrsta - UV-C svetlost, koja ima najviše energije, te je najštetnija za ljude, koristi se upravo u uređajima za dezinfekciju, koji se sada reklamiraju kao sredstvo protiv koronavirusa.

Zasad nema dokaza da UV-A i UV-B zraci mogu da ubiju koronavirus, pa se pretpostavlja da izlazak napolje, tokom sunčanog dana, neće umanjiti rizik od zaraze.

Na osnovu raspoloživih naučnih dokaza da treća vrsta, UV-C svetlost može da uništi razne viruse, verovatno je da može da ubije i novi koronavirus, ali to nije naučno potvrđeno.

Akademija nauka, inženjerstva i medicine SAD (NASEM) je upozorila da "UV svetlost oštećuje ljudsku kožu, pa je treba koristiti samo na predmetima ili površinama".

To znači da to UV svetlo ne bi trebalo da se koristi kao sredstvo za dezinfekciju ruku koje treba prati sapunom i vodom, a dezinfikovati sredstvima na bazi alkohola.

Svetska zdravstvena organizacija(SZO) ponavlja tu preporuku NASEM-a, naglašavajući da UV lampe ne bi trebalo koristiti za dezinfekciju ruku ili drugih delova kože, jer UV zračenje "može izazvati iritaciju kože i oštetiti oči".

Dok naučnici rade na istraživanju, nema potvrde da su uređaji koji su na tržištu bezbedni za upotrebu na telu, a skoro većina nema nikakvo odobrenje zdravstvenih službi.

Mada tih uređaja ima u različitim oblicima, veličinama i jačini, Tajler Holmig, direktor Dermatološke hirurgije na Univerzitetu u Teksasu, upozorava da posledice korišćenja UV-C svetlosti na telu mogu biti teške opekotine i oštećenja oka.

Neke kompanije proizvode uredjaje za UV-dezinfekciju unutrašnjosti zgrada koji se koriste u bolnicama, a neke firme na ulaze postavljaju "UV-portale" kroz koje prolaze zaposleni i posetioci.

Tvrdi se da je doza UV-zračenja tih uređaja dovoljno mala da se izbegnu zdravstvene komplikacije poput opekotina ili iritacije očiju.

Međutim, iako je potvrđena efikasnost UV sterilizacije podova, potrebna su dodatna istraživanja bezbednosti i efikasnosti sterilizacije odeće i ljudske kože takvim uređajima.

Zaključak je da ljude ne treba izlagati zračenju uredjaja sa UV svetlom, već da se oni zasad mogu koristiti samo na predmetima i nekim površinama, zaključuje C-NET.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

--

A ozoniranje krvi? (:

Dzjordje

Trump je svaki dan u solarijumu, lice mu izgorelo. Znaci kupovati solarijum iz Amerike i u svaku bolnicu u srbiji postaviti po jedan. I voda kad popije 5 litara umire, pravilo sredine sve je hrana i lek sve je otrov.

Drndarevic

Rad na Pinku / sad i zvanicno opasan po zdravlje.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Bakar može da uništi 99,9 odsto bakterija u roku od dva sata 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Pandemija prekinula lečenje dijabetičara i pacijenata sa visokim pritiskom 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

FDA: Lečenje COVID-19 kombinacijom lekova i individualnim pristupom pacijentu 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Nos ima sopstveni mikrobiom, i možda ga je moguće promeniti 01.06.2020.

01.06.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

"Korona detektivi" u SAD: Obučene osobe pratiće kontakte zaraženih virusom 31.05.2020.

31.05.2020.  |  Zdravlje

loader