Lek remdesivir neće biti dovoljan za lečenje koronavirusa

Lek remdesivir neće biti dovoljan za lečenje koronavirusa

Lek remdesivir neće biti dovoljan za lečenje koronavirusa Izvor: Shutterstock

Istraživači su konačno objavili podatke koji su saveznu vladu naterali da preporuči upotrebu antivirusnog leka remdesivira kod osoba teško obolelih od koronavirusa, ali kažu da sam lek neće biti dovoljan da pomogne pacijentima.

Podaci, objavljeni u stručnom časopisu "New England Journal of Medicine", pokazuju da je lek skratio vreme lečenja bolesti sa prosečnih 15 na oko 11 dana.

"Preliminarni rezultati ovog ispitivanja pokazuju da je remdesivir bio superiorniji od placeba u lečenju hospitalizovanih pacijenata sa COVID-19", napisali su istraživači.

Krajem prošlog meseca, savezna vlada saopštila je da lek pomaže, a američka Uprava za hranu i lekove dala je remdesiviru dozvolu za hitnu upotrebu u lečenju COVID-19.

"Iako je istraživanjenje bilo još uvek u toku, Odbor za praćenje podataka i bezbednosti dao je preporuku da se rezultati ponište članovima probnog tima iz NIAID-a, koji su nakon toga odlučili da objave rezultate", napisali su istraživači i dodali:

"Smatra se da su ovi nalazi od neposredne važnosti za negu pacijenata koji još uvek učestvuju u ispitivanju, kao i za one koji ne učestvuju u ispitivanju, a koji bi mogli da imaju koristi od lečenja remdesivirom."

Nalazi studije smatrani su značajnim jer je to prvo ispitivanje koje je imalo kontrolnu grupu sa placebom i grupu pacijenata koja je dobila lek, a ni pacijent ni lekari nisu znali ko je na stvarnom lečenju.

Tim istraživača testirao je 1.063 pacijenta. Otkrili su da su pacijenti koji su dobili lek oporavljali u proseku za 11 dana. Onima koji su dobijali placebo trebalo je duže vremena da za oporavak.

Kao što je ranije objavljeno, sedam odsto pacijenata koji su primili remdesivir je umrlo, u poređenju sa 11,9 odsto koji su dobijali placebo, dakle kod remdesivira je smrtnos manja.Ali ti rezultati nisu bili statistički značajni.

Izgleda da su pacijenti kojima je potreban kiseonik imali najviše koristi od leka, objavili su istraživači.

"Ovi nalazi podržavaju upotrebu remdesivira, a najveća dobrobit primećena je kod pojedinaca kojima je trebao dodatni  kiseonik, ali nisu bili na mehaničkom ventilatoru", navodi se u saopštenju kompanije "Gilead Sciences", koja pravi lek.

"Očekujemo da će rezultati iz naše faze 3 SIMPLE-Severe studija, koja procenjuje remdesivir kod slične populacije bolesnika sa COVID-19 kojima je potreban kiseonik, ali ne putem mehaničkog ventilatora, biti objavljeni u bliskoj budućnosti.

Ovi podaci iz SIMPLE-Severe proučavaće lečenje nekih pacijenata tokom pet dana, a ne 10 dana, u zavisnosti od kliničkog statusa.

"Oko 49 pacijenata prekinulo je lečenje remdesivirom pre 10. dana zbog neželjenog dejstva ili ozbiljnog neželjenog dejstva koji nije smrtni ishod, dakle 36 odsto od ukupnog broja, ili zato što je pacijent povukao svoj pristanak, takvih je bilo svega 13 pacijenata", napisao je tim.

"Ozbiljna neželjena dejstva dogodila su se kod 114 pacijenata u grupi sa remdesivirom i 141 pacijenta u grupi sa placebom", napisali su istraživači.

Bio je ozbiljan izazov pokretati kliničko ispitivanje usred pandemije, rekao je ovaj tim.

"Istraživanje je sprovedeno za vreme ograničenih putovanja, a bolnice su ograničavale ulazak osoblja", napisali su oni.

Međutim, istraživački timovi su bili motivisani da pronađu rešenja za prevazilaženje tih izazova.

"Studija još uvek traje. Naš preliminarni izveštaj namenjen je informisanju kliničara koji razmatraju upotrebu remdesivira", napisali su istraživač i dodali:

"Očekujemo unos, nadgledanje i zaključavanje podataka svih 1.063 upisana pacijenta, nakon čega će se obezbediti ažuriranje rezultata."

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

$$

Da EU je odobrila taj lek i Amerikanci su vec otkupili veliku količinu. Potrebno je tri meseca da se proizvede sledeca tura. Niko ne spominje da jedna doza košta 390$ a potrebno je 6 doza za jedan tretman. Ispada da lečenje jednog čoveka košta 2.340$. Uvek neko zaradi na tuđoj muci.

Koji li će nam pomoći

Najbolje da pijemo onaj koga imate najviše na lageru

Realista

Ma 'oce, rek'o doktor Tramp.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Sočiva od paukove mreže mogla bi da snimaju unutrašnjost ljudskog tela 21:00 h

21:00 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Naučnica iz Nemačke za N1: Razvoj vakcine protiv koronavirusa ide izuzetno brzo 18:27 h

18:27 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

EK dala dozvolu: Remdesivir prvi medikament za lečenje Covid-19 na teritoriji EU 13:45 h

13:45 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Trenutni soj koronavirusa mogao bi da bude zarazniji od izvornog 13:40 h

13:40 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

"Vatreno oko" dnevno obradi više od 2.000 uzoraka, za rezultat treba do 48 sati 09:58 h

09:58 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Eksperimentalna vakcina ima pozitivne rezultate na ispitivanju na ljudima 02.07.2020.

02.07.2020.  |  Zdravlje

loader