Svetski dan zdravlja 2020 pod sloganom "Podržite medicinske sestre i babice"

Svetski dan zdravlja 2020 pod sloganom "Podržite medicinske sestre i babice"

Svetski dan zdravlja 2020 pod sloganom  "Podržite medicinske sestre i babice" Izvor: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, sa mrežom Instituta i zavoda uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Svetske zdravstvene organizacije – Kancelarije za Srbiju, svake godine obeležava 7. april, Svetski dan zdravlja, kao jedan od značajnih datuma iz Kalendara javnog zdravlja.

Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja je: „Podržite medicinske sestre i babice”.

Svetski dan zdravlja 2020. godine naglašava značajnu ulogu medicinskih sestara i babica u pružanju zdravstvene zaštite širom sveta i poziva na podizanje kapaciteta kako bi se obezbedila bolja podrška zdravstvenom sistemu.

Povodom Svetskog dana zdravlja ove godine biće objavljen prvi globalni izveštaj o sestrinstvu u svetu. Ovaj izveštaj će pružiti uvid u globalnu sliku trenutnog broja medicinskih sestara i potreba za jačanjem radnih kapaciteta u cilju jačanja zdravstvenog sistema.

Izveštaj predstavlja osnov za prikupljanje podataka, dijalog i zagovaranje, dalja istraživanja i ulaganja u zdravstvenu radnu snagu za buduće generacije.Izveštaj za babice biće pripremljen tokom 2021. godine.

Medicinske sestre i babice predstavljaju gotovo 50 odsto globalne zdravstvene radne snage. Na svetskom nivou postoji nedostatak svih profila zdravstvenih radnika, a više od 50 odsto trenutnog nedostatka zdravstvenih radnika čine medicinske sestre i babice.

Da bi sve zemlje dostigle treći milenijumski cilj održivog razvoja o zdravlju i blagostanju, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da će svetu do 2030. godine biti potrebno dodatnih devet miliona medicinskih sestara i babica.

Medicinske sestre imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti i pružanju primarne zdravstvene nege i zdravstvene nege u zajednici.

Medicinske sestre i babice su često prvi, a ponekada i jedini zdravstveni radnici koje ljudi vide, a kvalitet njihove procene nege i nege u procesu lečenja je od presudnog značaja. Deo su lokalne zajednice deleći njenu kulturu, snage i ranjivosti i na taj način mogu da oblikuju i pruže efikasne intervencije za ispunjavanje potreba pacijenata, porodica i zajednica.

Ciljevi obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja su:

- Da se skrene pažnja i uvaži rad i požrtvovanost medicinskih sestara i babica.

- Da se naglasi značaj kontinuiranog usavršavanja medicinskih sestara i babica.

- Da se pruži podrška ulaganjima u medicinske sestre i babice. 

Medicinske sestre i babice u Republici Srbiji

Prema podacima Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije (KMSZTS) iz registra članova za 2020. godinu registrovano je 85.347 medicinskih sestara-tehničara koji rade u zdravstvenom i socijalnom, državnom i privatnom sektoru. Broj članova prema ograncima: Beograd – 227.000, Vojvodina – 21.298, Niš –15.798, Užice – 8786, Kragujevac – 14.225, Kosovo i Metohija – 2540.

U ovom registru nema izdvojenih podataka za babice, što prema nekim ocenama ukazuje da je to kod nas „nevidljiva” profesija. Diplomiranjem stiču stručni naziv strukovna medicinska sestra – babica (viša stručna sprema) i medicinska sestra – babica (srednja stručna sprema), što je u svetu nepoznata profesija (ili je medicinska sestra ili je babica).

Kod nas ima veliki broj registrovanih strukovnih udruženja, a izdvajaju se dva sa najvećim brojem članova: Udruženje medicinskih sestara i babica Srbije i Savez udruženja zdravstvenih radnika Srbije – Društvo medicinskih sestara.

U narednom periodu, u toku ove godine koja je od strane SZO proglašena za godinu medicinskih sestara i babica, i kasnije, neophodno je da se status i položaj medicinskih sestara uredi zakonskom regulativom: izradi zakon o sestrinstvu ili zdravstvenoj nezi, pravilnik koji definiše standarde i normative usluga koje pružaju medicinske sestre i babice, kao i da se revidiraju postojeći pravilnici, izrade protokoli i procedure za određene usluge koje pružaju medicinske sestre i babice, kao i standardi formalnog i neformalnog obrazovanja za medicinske sestre i babice.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Od 140.000 obolelih od psorijaze u Srbiji, biološku terapiju prima samo 281 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Predviđanja farmaceutskih kompanija o vakcinama nisu se obistinila 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Prepoznajte manjak samopouzdanja kod dece i pomozite im 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Fauči: Prva vakcina biće dostupna krajem decembra ili početkom januara 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Četkicu za zube često držimo na pogrešnom mestu 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Podaci o bezbednosti Modernine vakcine protiv kovida-19 krajem novembra 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Druženje sa samo par prijatelja može vas dovesti u rizik od zaraze koronavirusom 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

INEP: Antitela kod težeg oblika kovida-19 mogu da traju i do godinu dana 29.10.2020.

29.10.2020.  |  Zdravlje

loader