Tokom epidemije koronavirusa stomatolozi primaju samo hitne slučajeve

Tokom epidemije koronavirusa stomatolozi primaju samo hitne slučajeve

Izvor: N1

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, profesor Zoran Gojković, najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv stomatologa iz Novog Sada koji je navodno nakon simtoma nastavio da prima pacijente i koji se sada nalazi na raspratoru u klinici za infektine bolesti.

Stomatološka komora Srbije poslala je zahtev Ministarstvu zdravlja Republike Srbije da što pre ispita okolnosti u vezi sa ovim događajem.

Na pitanje da li su do sada dobili odgovor, profesor Vitomir Konstantinović direktor Stomatološke komore Srbije kaže da do sada nisu dobili nikakav konkretan odgovor od Ministarstva zdravlja.

Kada su u pitanju mediji i ono što stoji u saopštenju Stomatološke komore, da mediji ne bi trebali da pišu o stvarima koje nisu potvrđene, postavlja se pitanje koliko one mogu da unesu panike među građane.

„Mediji ne bi trebali da pišu o takvim stvarima, s obzirom da sam ja siguran da kolega nije namerno pružao pomoć, a da je znao da je zaražen koronavirusom. Prema informacijama koje smo dobili, kolega je pokušavao da se javi nadležnima, javio se lekarima i tek na kraju kada mu je bilo stvarno loše, urađeno je testiranje i ispostavilo se da je pozitivan na koronavirus. On je sada na respiratoru i mi mu dajemo punu podršku da što pre ozdravi. Nadamo se da će se ova situacija uspešno razrešiti“, rekao je profesor Konstantinović.

Stomatološka komora Srbije donela je preporuke o radu stomatologa tokom vanrednog stanja. Šta je to što se preporučuje stomatolozima ali i pacijentima?

„Apelujemo na pacijente da se bez preke potrebe ne javljaju lekaru, samim tim i da se ne javljaju ni stomatologu. Stomatološka komora Srbije donela je određene preporuke. Za sada ne postoji konsenzus šta bi konkretno moglo da se radi u ovoj situaciji,“ rekao je profesor i naglasio:

„Najvažnije je da stomatolog preduzme apsolutnu zaštitu i sebe i pacijenta. Ono što je bitno da se pacijent stomatologu prvo javi telefonom da bi on mogao da uzme kratku anamnezu i izvrši eventualnu trijažu da li je tom pacijentu stvarno neophodno da dođe u ordinaciju i da se izvrši pregled, eventualno neka intervencija. Ako se ispostavi da je situacija takva da pacijent mora da dođe i da je to hitno stanje, apelujemo da pacijenti dođu bez pratnje.“

Poštovanje pravila za dolazak u ordinaciju

Profesor je takođe ukazao i na pravila koja moraju da se poštuju prilikom dolaska pacijenta u ordinaciju.

„U svakoj ordinaciji trebalo bi da postoji mogućnost da se noge (obuća) dezinfikuju, zatim pacijent se upućuje u toalet da bi oprao ruke u trajanju od najmanje jednog minuta i onda mu se dezinfikuju ruke. Pacijent seda na stolicu, savetujemo da mu se isperu usta troprocentnim hidrogenom i povidon jodom za oralnu primenu, koji će, smatramo, da smanji broj mikroorganizama, naravno i virusa u usnoj duplji“.

Da li se iste preporuke odnose i na starije građane koji ne smeju da napuštaju svoje domove, kako je to regulisano?

„U odluci vlade Srbije koja je doneta o ograničenju kretanja, stoji i to da ukoliko je nekom potrebna hitna medicinska pomoć, da on može da se javi svom lekaru, samim tim i svom stomatologu“, rekao je gost N1 i dodao:

„Mi smo apelovali da se primaju samo hitni slučajevi. To znači da osoba oseća bol, ima otok ili krvarenje. Ali nije ni svaki bol isti i zbog toga je važno da se prvo pozove stomatolog i on će pacijentu objasniti da li je to situacija zbog koje bi trebalo da dolazi ili ne. Pacijetu se takođe može dati savet kako da se sanira bolno stanje“.

„Hitna stanja u stomatologiji, često i na sreću, nisu stanja koja ugrožavaju život. Međutim, nekom pacijentu može da smeta to što mu se polomila proteza i ne može da jede, u toj situaciji bi trebalo da mu se pomogne i da se ta proteza reparira“, objasnio je profesor Konstantinović.  

Kako sada rade državne, a kako privatne ordinacije?

Država je omogućila da se u državnim domovima zdravlja obavlja hitna medicinska, a samim tim i stomatološka pomoć u vremenu od 7 do 18 časova. Radno vreme Stomatološkog fakulteta u Beogradu je od 8 do 16 časova, i sve je usklađeno sa odlukom vlade o ograničenju kretanja.

Kada su privatne ordinacije u pitanju, jedan broj stomatologa je za to da se zatvore sve ordinacije, a drugi žele da rade. Ne može se zameriti onima koji bi da zatvore ordinacije, ali taj broj ordinacija je sveden na minimum. Većina stomatologa prima pacijente uz najstrožije mere zaštite, pošto prethodno obavi procenu putem telefonskog razgovora.

Zbog svega toga Stomatološka komora Srbije je pored preporuka, napravila i jedan upitnik za pacijenta u vreme trajanja epidemije koronavirusa. Upitnik se popunjava i potpisuju ga i pacijent i stomatolog i taj upitnik se nalazi na sajtu Stomatološke komore Srbije, a biće prosleđen i svim stomatolozima.

U upitniku se navodi ime lekara i obavezno se unosi dijagnoza urgentnog stanja, kako bi se izbegla situacija da se radi ono što nije hitno, kao što su protetski radovi. Upitnik takođe sadrži informacije o putovanjima u rizična područja proteklih 28 dana, da li su imali kontakt sa osobama koje su zaražene koronavirusom, da li su imali povišenu temperaturu ili respiratorne smetnje. Pacijentu se takođe sugeriše da se izjasni da li je saglasan da se izvrše predložene intervencije.

„Suština ovog upitnika je da pomogne i stomatolozima i samim pacijentima da budu veoma ozbiljni i da ne sakrivaju eventualne simptome ukoliko su ih imali, kako bi se smanjio način prenosa virusa i kako bi se ova epidemija što pre završila. Treba da budemo odgovorni i prema sebi i prema pacijentima“, rekao je profesor Konstantinović za N1.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nera

Dok sam danima očajnički pod gangrenom i procesom u zubima, tražila stomatologa po Beogradu, koji bi mi pružio pomoć jer niko nije hteo da me leči sa obrazloženjem: "Naredjeno nam je da samo vadimo zube tokom vanrednog stanja i nemamo nikakve lekove", ja sam opajala 60 kilometara kroz grad Beograd, kao invalid na desnu nogu i stopalo. Nisam imala novac za taxi a javni prevoz ne radi i prima samo zaposlene sa radnom dozvolom. Kako mi je bilo, samo Gospod zna i moje napaćene noge! Neka ide na dušu onima koji danas cinično se krste i slave Uskrs! Ali, to je bio samo šlag na torte koje sam proživela unazad 15 godina torture i kriminala!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Farmakolog o vakcini: Nema razloga da nuspojave budu čudne, strašne ili ružne 04.12.2020.

04.12.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Vežbe koje mogu da naštete kolenima, a često ih radimo 04.12.2020.

04.12.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

SZO: Vakcine ne znače nula kovida, one neće eliminisati virus 04.12.2020.

04.12.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Lekarka: Korona oštećuje i sluh, u slučaju akutne gluvoće obratiti se lekaru 04.12.2020.

04.12.2020.  |  Zdravlje

loader