Respiratori - najtraženije i najdragocenije mašine na svetu

Respiratori - najtraženije i najdragocenije mašine na svetu

Respiratori - najtraženije i najdragocenije mašine na svetu Izvor: Shutterstock
Ilustracija

Zdravstvene vlasti širom sveta pokušavaju da pronađu načine kako da obezbede neophodne respiratore za svoje bolnice da bi se izborile sa sve većim brojem pacijenata zaraženim koronavirusom.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio kaže da mu je potrebno 15.000 respiratora, jer ovaj grad postaje najveće žarište koronavirusa na svetu.

Australijske vlasti kažu da su uverene da mogu da izbegnu nedostatak respratora. Oni su rekli da će uložiti sve napore da do nedostatka ovih mašina ne dođe, jer će u suprotnom mnogi životi biti igroženi.

"Razlog za ovu krizu je taj što će pacijenti bez ventilatora umreti", kaže profesor Dejvid Stori sa Univerziteta u Melburnu.

Šta je respirator i kako funkcioniše?

Mehanička respirator je mašina koja se koristi za podršku pacijentima sa teškim respiratornim stanjima koja pogađaju pluća, uključujući upalu pluća.

Pre nego što je pacijent bude priključen na respirator, medicinsko osoblje, često su to anesteziolozi, vrše postupak nazvan intubacija.

Nakon što pacijent dobije sedative kako bi mu se opustili mišići, kroz usta se postavlja cev u dušnik, objašnjava profesor i dodaje da je ta procedura rutinska. Međutim, kod pacijenata sa COVID-19 medicinsko osoblje mora da preduzme krajnje mere predostrožnosti kako se ne bi zarazili virusom.

Cev za disanje se zatim postavlja na respirator i medicinsko osoblje može da podesi brzinu kojom se ispušta vazduh i kiseonik.

Kada je pacijentu potreban respirator?

Pre nego što se odluče za stavljanje pacijenta na respirator, profeser kaže da lekari prvo traže znakove „respiratornog zastoja“. Normalna brzina disanja je oko 15 udisaja u minutu, a ako se ona poveća na oko 28 puta u minutu, to je signal da će možda biti potreban respirator.

“Pre nego što se pacijent stavi na respirator mogu se probati i drugi načini kojim se povećava nivo kiseonika”, kaže profesor Džon Vilson i dodaje da ove „neinvazivne“ metode mogu uključiti i maske sa kiseonikom.

Profesor Stori kaže da kod pacijenata sa COVID-19 medicinsko osoblje nastoji da izbegne neinvazivne metode jer bi pacijenti i dalje kašljali što bi povećalo rizik od prenošenja virusa medicinskom osoblju.

Koliko brzo pacijentu treba respirator i koliko dugo?

Kada lekar primeti da pacijentu treba respirator on mora biti povezan veoma brzo. Maska sa kiseonikom može poslužiti na kratko, ali obično se pacijent koji je u kritičnom stanju mora staviti na respirator u roku od 30 minuta. Stori kaže da se kod teških bolesnika sa COVID-19, može razviti, po život opasno stanje, zvano akutni respiratorni distres sindrom (ARDS), odnosno akutni plućni edem koji zahteva da respiratori isporučuju manje količine kiseonika i vazduha, ali sa većom stopom.

Ovo može značiti da će pacijentu možda biti potrebno da bude na respiratoru nedeljama. Kako se može videti da je ova mašina dragocena u spašavanju ljudskih života, njen nedostatak se ne sme dozvoliti.

Jedan od najočitijih načina za izbegavanje nedostataka respiratora jeste smanjenje broja zaraženih, na prvom mestu osoba sa hroničnim bolestima i starijih osoba, jer su one u rizičnoj grupi.

Ono što treba istaći je da mladi ljudi takođe treba da budu oprezni jer se to i njima može desiti, primeri su to pokazali. To znači da se pridržavate svih zdravstvenih saveta, uključujući pravila socijalnog, odnosno fizičkog distanciranja i higijene.

Apeli lidera država širom sveta da se ostane kod kuće bi trebali da budu shvaćeni ozbiljno. Time štitite sebe, ali i druge druge. Tako smanjujemo mogućnost širenja virusa i smanjujemo pritisak na bolnice. Jer zdravstvenim radnicima, samom pacijentu i članovima porodice je najteža situacija u kojoj mora da se donese odluka kome je potrebniji respirator, kome mogu pružiti podršku, koga će u tom trenutku spasiti.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Kon: Za testiranje na koronavirus postoje jasni kriterijumi, ne može ko hoće 16:33 h

16:33 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Bil Gejts o pandemiji: Slediti primer Kine i Južne Koreje, testiranje i karantin 14:00 h

14:00 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Australijski naučnici testiraju BCG vakcinu za suzbijanje koronavirusa 09:30 h

09:30 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zamena kontaktnih sočiva naočarima može sprečiti širenje virusa 28.03.2020.

28.03.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Tokom epidemije koronavirusa stomatolozi primaju samo hitne slučajeve 28.03.2020.

28.03.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

U SAD-u razvijen uređaj za brzo testiranje na koronavirus 28.03.2020.

28.03.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Preti globalna nestašica kondoma zbog pandemije koronavirusa 28.03.2020.

28.03.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Šef SZO za hitne slučajeve: Treba živeti sa virusom dok se ne pojavi vakcina 28.03.2020.

28.03.2020.  |  Zdravlje

loader