Zašto je koronavirus posebno opasan za osobe sa astmom?

Zašto je koronavirus posebno opasan za osobe sa astmom?

Zašto je koronavirus posebno opasan za osobe sa astmom? Izvor: Shutterstock

Prema Američkoj fondaciji za astmu i alergije respiratorna stanja, poput prehlade ili gripa, mogu da izazovu simptome astme, što može da dovede do napada astme. Da li isto važi i za koronavirusa?

Osobe koje imaju hronična oboljenja sklonija su koronavirusu, tako da i osobe koje imaju astmu spadaju u tu grupu. Koronavirus je posebno opasan  za ove osobe jer može da pogorša simptome njihove prvobitne bolesti.  

“Astma može povećati rizik pacijenata ako se zaraze COVID-19, jer virus može da pogorša bolest koju već imaju. Verovatnije je da će se to dogoditi kod pacijenata koji imaju teži oblik astme ”, rekao je dr Dejvid Hil iz Američke asocijacije za pluća.      

"Stariji pacijenti su, uglavnom, u mnogo većem riziku od komplikacija COVID-19 sa ili bez astme”, upozorio je doktor i dodao:  

“Neki lekovi koje koristimo za lečenje astme su imunosupresivni i mogu dovesti do toga da pacijenti sa astmom budu podložniji infekciji koronavirusom".  

Prema rečima dr Hila, pacijenti ne bi trebali da prekidaju ili menjaju lekove jer “rizik od nekontrolisane astme nadmašuje svaki povećani rizik od infekcije”.   

Ono čega bi  osobe sa ovim problemom trebale da se pridržavaju jesu preventivne mere zaštite propisane od strane Svetske zdravstvene organizacije, koje uključuju i fizičko distanciranje, upravo zbog njihove podložnosti infekcijama.      

"U slučaju da se pacijent koji ima astmu zarazi virusom, trebalo bi da bude hospitalizivan zbog mogućih komplikacija”,smatra dr Hil.  

Poznato je da koronavirus napada respiratorni sistem i da dovodi do sužavanja disajnih puteva, koji u pluća i iz njih dovode i odvode vazduh, i zbog toga dolazi do otežanog disanja.  

Osobe sa astmom, a naročito deca, upozorenja treba da shvate veoma ozbiljno, jer kod koronavirusa, ukoliko već postoji neko oboljenje ili više njih, samo stvara dodatne probleme, što je i potvrđeno u zemljama poput Kine i Italije.  

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

tzd

Astma je bolest respiratornih puteva, a korona virus napada baš te delove tela, tako da su asmatičari rizična grupa.

tzdtxf

Korona virus je opasan za sve, a naročito za osobe koje boluju od oboljenja disajnih puteva, u koje spada i astma.

nedostatak vazduha,

bol u grudima, kašljucanje, bezbojan sekret iz nosa, sve sam to vukla dve godine dok nisam došla do toga da uđem u ambulantu i rukom pokažem da moram da dođem do vazduha, pa da ću reći šta mi treba. Tek tada su shvatili da treba da me upute na ATD i tek tada sam dobila adekvatnu dijagnozu. Živim u trećem gradu u Srbiji, po broju stanovnika, ne u nekom planinskom zaseoku. Ne dao Bog, pored astme, da me ne zaobiđe Korona, ovi koji simptome astme nisu umeli da prepoznaju opraviće me...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Dvoje zaraženih u Južnoj Koreji ozdravilo nakon lečenja plazmom 18:20 h

18:20 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Na kraju dugog dana u izolaciji, treba li vam čašica alkohola 14:02 h

14:02 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Svetski dan zdravlja 2020 pod sloganom "Podržite medicinske sestre i babice" 09:00 h

09:00 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

SZO: Maske nisu čudotvorno rešenje u borbi protiv pandemije 06.04.2020.

06.04.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Infektolog: Virus podao ali ima slabe tačke, hlorokin da daju isključivo lekari 06.04.2020.

06.04.2020.  |  Zdravlje

loader