Zašto je potrebno toliko vremena da se razvije vakcina za novi koronavirus?

Zašto je potrebno toliko vremena da se razvije vakcina za novi koronavirus?

Zašto je potrebno toliko vremena da se razvije vakcina za novi koronavirus? Izvor: N1
(ilustracija) (arhiva)

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je ove nedelje da bi moglo da prođe 18 meseci pre nego što vakcina protiv koronavirusa bude javno dostupna.

Zašto bi, čak i uz globalne napore, moglo da traje toliko dugo?

Kina je javno podelila punu RNA sekvencu virusa, sada poznatu kao SARS-CoV-2, a ne COVID-19, što se odnosilo na samu bolest u prvoj polovini januara.

Ovo je pokrenulo napore na razvoju vakcina širom sveta, uključujući Univerzitet u Kvinslendu i institucijama u SAD i Evropi.

Krajem januara virus je prvi put uspešno uzgajan u laboratoriji van Kine, od strane Instituta Doerti u Melburnu, što je korak od presudnog značaja.

Po prvi put su istraživači u drugim zemljama imali pristup živom uzorku virusa. Koristeći ovaj uzorak, istraživači iz CSIRO-a, australijske laboratorija za zdravlje životinja u Dželongu, mogli bi bolje da upoznaju karakteristike virusa, što je još jedan presudan korak u globalnom naporu ka razvoju vakcine.

Vakcinama je istorijski bilo potrebno dve do pet godina da se razviju. Ali uz globalni napor i iskustva iz prošlosti vezanih za razvoj koronavirusnih vakcina, istraživači bi potencijalno mogli da razviju vakcinu u mnogo kraćem periodu.

Veoma je važna saradnja

Nijedna institucija nema kapacitet ili mogućnost da sama razvije vakcinu. Takođe postoji više faza procesa nego što mnogi ljudi misle.

“Prvo, moramo razumeti karakteristike i ponašanje virusa u domaćinu. Da bismo to postigli, potrebno je da razvijemo model životinja”, saopštili su istraživači.

“Dalje, moramo da pokažemo da su potencijalne vakcine bezbedne i da mogu da aktiviraju prave delove imunološkog sistema u telu, a da ih pritom ne oštete”, dodali su istraživači i objasnili da tek tada mogu započeti pretklinička ispitivanja potencijalnih vakcina na životinjama, koristeći životinjski model.

Vakcine koje uspešno prođu pretklinička ispitivanja mogu da koriste druge institucije koje su sposobne da sprovode ispitivanja na ljudima.

Gde će se oni sprovoditi i ko će ih sprovoditi tek treba da bude odlučeno. Generalno, idealno je testirati takve vakcine u okruženju trenutne epidemije.

Konačno, ako se utvrdi da je vakcina bezbedna i efikasna, moraće da se donesu neophodna regulatorna odobrenja. A isplativ način pravljenja vakcine takođe će postojati pre nego što konačna vakcina bude spremna za isporuku.

Svaki od ovih koraka u procesu razvoja vakcine suočen je sa potencijalnim izazovima.

Kakva će korist biti od vakcine ako virus mutira?

Postoji takođe velika mogućnost da SARS-CoV-2 i dalje mutira. Budući da je životinjski virus, verovatno je mutirao kako se prilagođavao, prvo drugoj životinji, a zatim tokom prenosa sa životinje na ljude.

U početku je to bilo bez prenošenja među ljudima, ali sada je preduzeo značajan korak održivog prenosa sa čoveka na čoveka. Dok virus i dalje inficira ljude, prolazi kroz stabilizaciju, što je deo procesa mutacije.

Ovaj postupak mutacije može da se razlikuje u različitim delovima sveta iz različitih razloga. Prethodno izlaganje drugim koronavirusima takođe može uticati na podložnost populacije infekcijama, što može rezultirati pojavom različitih sojeva, sličnih sezonskom gripu.

Zbog toga je ključno da nastavimo da radimo sa jednom od poslednjih verzija virusa kako bismo vakcini pružili najveće šanse da bude efikasna.

Sve ovo treba obaviti pod strogo kontrolisanim uslovima, kvalitetno i sa sigurnošću, kako bi bili ispunjeni globalni zakonski zahtevi i kako bi se obezbedila sigurnost osoblja i šire zajednice.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milanche

Pa javio je Alo, Kurir, Blic.. Da je Torlak na putu da napravu, još samo malo i eto... Šta sad kao teško hahaha...Silni Torlak uništen i napredno devastiran!

Sojic

Zato sto je farmaceutska mafija,najaca na svetu

Bela ladja

Jel je tvoja bela ladja otplovila Sojicu

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Pojedini oblici ponašanja kod dece mogu da ukažu na ozbiljne probleme 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Stručnjaci upozoravaju: Usamljenost bi mogla da poprimi razmere pandemije 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Pozitivni klinički rezultati leka za kovid-19 japanske kompanije "Fujifilm" 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Najtoksičnije stvari u vašem frižideru koje redovno koristite 22.09.2020.

22.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Tražeći lek protiv kovida-19, naučnici otkrili potencijalni lek protiv kancera 22.09.2020.

22.09.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Prve doze "Torlakove" vakcine protiv gripa u novembru 22.09.2020.

22.09.2020.  |  Zdravlje

loader