Depresija često prethodi menopauzi i obično je zanemarena

Depresija često prethodi menopauzi i obično je zanemarena

Depresija često prethodi menopauzi i obično je zanemarena Izvor: Shutterstock

Oko 40 odsto žena pati od depresije pred ulazak u menopauzu, a više od trećine ginekologa tome ne posvećuje pažnju, pokazalo je istraživanje.

Iako je većina ginekologa obuhvaćenih istraživanjem reklo da veruje da može da prepozna simptome depresije kod žena u perimenopauzi, gotovo polovina nije bila uverena da može da leči depresivne pacijentkinje, prema radu objavljenom u časopisu “Menopause”.

To otkriće ukazuje na činjenicu da je ginekolozima potrebno više obuke u dijagnostikovanju i lečenju depresije, kaže autorka studije Greta Raglan sa Univerziteta Mičigen.

“Za pacijentkinje koje su u perimenopauzi je važno da znaju da je rizik od depresije veći u tom period”, smatra Raglan.

“Zbog toga što lekari ciljano ne traže simptome depresije važno je da ih žene prepoznaju jer mogu biti drugačiji tokom menopauze”, dodaje Raglan.

Ona objašnjava da je manje prisutan osećaj tuge, a više nervoze i das u češće promene raspoloženja u tom period.

Među simptomima kojima bi žene trebale da posvete pažnju su veće neraspoloženje, manja zainteresovanost za aktivnosti koje pružaju zadovoljstvo, više problema da se utone u san i češća buđenja tokom noći, osjećaj krivice i bezvrednosti, promene energije i suicidalne misli ili razmišljanja o smrti.

Kako bi videli koliko ginekologa ciljano traži simptome depresije kod pacijentkinja u menopauzi, Raglan i njen tim angažovali su oko 200 ginekologa volontera koji su redovno popunjavali upitnike o svojoj praksi.

Većina anketiranih ginekologa, njih 65,9 odsto reklo je da traži simptome depresije kod pacijentkinja u menopauzi, a njih 34,1 odsto reklo je da to po pravilu ne radi.

Veća je verovatnoća da će žene ginekolozi obratiti pažnju na ove simptome nego njihove kolege, i taj odnos je 72,4 odsto prema 55,4 odsto.

Lekari koji su iskusili depresiju ili je od toga patio neko iz njihove okoline imali su veće izglede da ove simptome prepoznaju i kod pacijentkinja za razliku od onih koji takvo iskustvo nisu imali.

Isti je slučaj i sa lekarima koji su bili posebno obučeni za prepoznavanje depresije.

Gotovo 56 odsto ginekologa smatralo je da je osposobljeno da leči depresiju kod žena u menopauzi.

“Zaključak koji mogu da donesem na osnovu ovog istraživanja je da je ginekolozima potrebna dodatna obuka, kako bi ženama olakšali prolazak kroz ovaj period”, smatara dr Elisa Gret Fridman iz “Menopause Center at Mount Sinai” u Njujorku, koja nije bila uključena u istraživanje.

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Budite srećni i u menopauzi

Maka, Gin Seng i ulje žutog noćurka odlično balansiraju hormone, Kordiceps i Aminalon pomažu kod anksioznosti i depresije, a Reiši značajno može smanjiti probleme vezane za menopauzu i na taj način smanjiti depresiju i promene raspoloženja.

udahnite zivot zivotu

budite pozitivni i optimisticni. ugadjajte sebi i drugima. radujte se onomo sto imate i cenite to sto drugi imaju a vi nemate ali nista vise od toga .. kada se malo oparite malo hedonizma reicmo korekcija nosa filerima kod brnata, zatezanje lica, kozmeticarka, frizerka, putovanja, spaintimo za dvoje, ... resavajte ukrstene reci, sudoku, citajte, igrajte sah, razmisljajte i uzivajte u zivotu.. jer rezervni ne postoji.. kada se malo umorite sve ovo isto ali pokusajte da pruzite nekom drugom i paznju i osmehe i hedonizam .. ima toga jos ali za ovaj zivot sasvim dovoljno

mislis branta?

znam za branta za korekciju nosa a za brnata i ne bas :)

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Odlazak na spavanje praznog stomaka ima niz neželjenih efekata 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Dečija amnezija - zašto se ne sećamo perioda kada smo bili bebe 27.02.2020.

27.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Tetovaže - neškodljivi ukrasi ili zdravstveni rizik? 26.02.2020.

26.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Različita vrsta hrane utiče na rizik od različitih vrsta moždanog udara 26.02.2020.

26.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Da li biljno mleko može da bude adekvatna zamena za životinjsko? 26.02.2020.

26.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Čokolada može da stvori zavisnost, ali ima i zdravstvene prednosti 26.02.2020.

26.02.2020.  |  Zdravlje

loader