I muškarci imaju "menopauzu"

I muškarci imaju "menopauzu"

I muškarci imaju "menopauzu" Izvor: MorgueFile

Smanjenje lučenja hormona testosterona je nešto sa čim se susreću muškarci ulaskom u zrele godine, tako da i oni na neki način doživljavaju promene kao što ih žene doživljavaju dok prolaze kroz klimaks. Te promene su zapravo “muški klimaks” ili andropauza.

Za razliku od žena kod kojih prestanak menstrualnog ciklusa označava početak menopauze, promene kod muškaraca dešavaju se sporije i mnogo su manje uočljive.

“Muška menopauza” se medicinski manje proučavala, pa se zbog toga verovalo da muški klimaks ne postoji. Muškarci su zbog toga skloni da promene koje im se dešavaju tumače na sve moguće načine, samo ih nikako ne povezuju sa biološkom istinom da prolaze kroz period takozvane andropauze.

Šta treba znati o andropauzi

Zdravstveni skrining zasnovan na klinici za primarnu negu sproveden na 1.000 muškaraca u Singapuru u periodu od 2007. do 2009. godine pokazao je da 26,4 odsto ispitanika pati od nekog oblika nedostatka androgena - muškog hormona ili niskog nivoa testosterona.

„Andropauza nije tako dobro proučena kao menopauza. Poznato je da određeni muškarci mogu imati niži nivo muških hormona u svojim 50-im, ali nisu pronađeni dobro utvrđeni nasledni, socijalni ili bihevioralni faktori koji bi mogli da dovedu čoveka u veći rizik od rane andropauze ", kaže dr Kaisar Mamun, stariji konsultant na Odeljenju gerijatrijske medicine, Opšte bolnica u Singapuru.

Šta izaziva andropauzu?

Andropauzu obično pokreće nizak nivo testosterona. Testosteron je odgovoran za muške fizičke karakteristike kao što su maljavost na telu i licu, dubok glas, snažna muskulatura, jak seksualni nagon i takmičarsko ponašanje.

Testisi proizvode manje testosterona s godinama, ali postoje i druga zdravstvena stanja koja takođe mogu pokrenuti ranu andropauzu, poput karcinoma testisa ili hirurško uklanjanje testisa.

Pacijenti sa karcinomom prostate koji primaju anti-testosteronsku terapiju za održavanje vrlo niskog nivoa testosterona takođe mogu doživeti andropauzu.

Simptomi andropauze

Pojava andropauze može izazvati značajne fizičke, psihološke i emocionalne promene kod muškaraca, uključujući gubitak koncentracije, nizak nivo energije i umor. Promena stava i promene raspoloženja, kao i depresija, nisu retka pojava u ovoj fazi. Nizak seksualni nagon i erektilna disfunkcija takođe ukazuju na andropauzu. Ostali simptomi mogu uključiti gubitak mišićne mase i snage, probleme sa pamćenjem, ali i nesanicu.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beli

Kuku meni, bolje da nisam citao clanak. Sad znam šta mi je. Ženo, odoh ja na pecanje.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Pojavu neobjašnjivih modrica po telu ne bi trebalo zanemariti 08:28 h

08:28 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Koronavirus može da opstane i do devet dana na kontaminiranim površinama 21.02.2020.

21.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Određeni antibiotici u trudnoći povećavaju rizik od urođenih anomalija kod beba 21.02.2020.

21.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Obilan doručak može da spreči gojaznost i visok nivo šećera u krvi 21.02.2020.

21.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zašto je potrebno toliko vremena da se razvije vakcina za novi koronavirus? 20.02.2020.

20.02.2020.  |  Zdravlje

loader