Pulmolog: Efekte zagađenja osetićemo za deset godina

Pulmolog: Efekte zagađenja osetićemo za deset godina

Pulmolog Tanja Radosavljević u Danu uživo je rekla da "ćemo efekte ovih godina zagađenja osetiti za 10 godina". Teški metali ne napuštaju telo, objašnjava ona. "Olovo, nikl, kadmijum... Čestice koje mogu uticati loše i kancerogeno i na druge organe i sisteme. Sve ovo što doživljavamo poslednjih nekoliko godina, a ove godine kulminira, taloži se u našem organizmu", kaže.

Kako je rekla gošća N1, aerozagađenje obuhvata zagađenje brojnim polutantima.

"Toksični gasovi, najopasnije su upravo ove PM čestice, PM10 i PM2,5, one su još manje čestice, ispod 2,5 mikrona. One se prate poslednjih nekoliko godina. Tvrdnja da je sada situacija ista kao prethodnih godina je tvrdnja koja ne stoji kao takva", objašnjava Radosavljević.

Negde do 50 se toleriše po kubnom metru čestica PM2,5, objašnjava ona, pa ako je 500 u Smederevu, to je 10 puta više.

"Prirodna zaštita ne pomaže, jer su čestice jako male i dolaze do najsitnijih delova pluća, mogu da oštete tkivo i da odu direktno u krv. Akumuliranjem tih čestica može da se dođe do teških hroničnih bolesti. Aerozagađenje nije takvo da će neko ovog momenta da izađe, da mu pozli, da padne i umre na licu mesta", kaže ona.

Objasnila je da sumpor-dioksid i azot-oksid sa vodom prave jako moćne, toksične kiseline - sumpornu i azotnu.

"Dosta pacijenata se javlja, a postoje i osobe koje tome ne pridaju pažnju i ne javljaju se lekaru", kaže ona.

Kako kaže, drugi deo priče jeste dugoročno dejstvo čestica.

"Mi ćemo efekte ovih godina zagađenja osetiti za 10 godina. Postoje ranjive grupe, pre svega deca, čija pluća nisu dovoljno zrela. Pluća te dece se neće razvijati dobro, imaju mogućnost i verovatnoću da će se vremenom razboleti od bronhijalne astme. Zatim trudnice...", kaže.

Ističe da izražava stav medicinske struke i nauke, ne samo u Srbiji.

"Aerozagađenje i pušenje - već godinama je poznato da su dva najznačajnija razloga za karcinom pluća", kaže.

Teški metali ne napuštaju telo, objašnjava ona.

"Olovo, nikl, kadmijum... Čestice koje mogu uticati loše i kancerogeno i na druge organe i sisteme. Sve ovo što doživljavamo poslednjih nekoliko godina, a ove godine kulminira, taloži se u našem organizmu", kaže.

Karcinom pluća je, podseća, posebno problematičan, jer se obično otkrije u kasnoj fazi.

"Hronična opstruktivna bolest pluća je vrlo podmukla bolest, za koju je aerozagađenje jako bitan faktor rizika. To je bolest koja vremenom smanjuje kapacitet pluća, do onog nivoa u kom morate biti vezani za kiseonik 20 sati dnevno", objasnila je.

Kaže da ovo što se sada dešava mora da se rešava akutno.

"Organizovane institucije sistema ovako nešto treba da predvide. Ovo što se sada dešava sigurno pripada nečemu što se zove vanredna situacija. Mi smo 2003. godine kad je počeo virus ptičjeg gripa da vlada, jako brzo nabavili te takozvane nano maske. Slične maske se takođe preporučuju za ove čestice PM2,5. Tek danas se u Beogradu priča o nekim maskama koje su došle u apotekarsku ustanovu. Ako su mogle da štite od virusa, neće dozvoliti ovim česticama da prođu. Nano maske jedine štite", kaže ona.

Kaže da su građani prepušteni sami sebi.

"Ne treba otvarati prozor ujutru rano, jer zbog atmosferskih prilika, najviše zagađenje je pri tlu. U neko gluvo doba noći možete provetravati, ali ne ujutru. Važno je da se zna da Airvisual zapravo ima bazu podataka Agencije za zaštitu životne sredine", kaže ona.

Misli da je važno da ljudi znaju kada mogu da izađu.

"Mi svi čekamo košavu ili sneg, kao što su naši preci čekali kišu i igrali dodole, sad ispada da mi treba da čekamo kišu koja će ovo naše aerozagađenje odneti negde drugde", kaže ona.

Kaže da nema univerzalne preporuke tokom ovih maglovitih dana.

"Ovo nije obična magla, ovo je kisela magla, a čak i obične magle smetaju pacijentima sa bronhijalnom astmom. Dugoročno planiranje treba da bude deo strategije, mi sad moramo gasiti požar na ovaj način. Neke mere lično možemo uraditi, da se ugasi auto na semaforu, to možemo mi kao građani, a sve ostalo mora država na nivou kako to ozbiljne države rade", kaže ona.

Peking je, kaže ona, godinama bio u vrhu po zagađenju.

"Kinezi su nosili nano maske, nisu bile nikakva sramota. Imamo problem kao narod, jer nam je neprijatno, mislimo da iza svega postoji neka teroija zavere ili da se nama ništa ne može desiti, ali eto Peking je ulaganjem države uspeo da smanji aerozagađenje, tako su oni već godinama ispod rizika", rekla je ona.

Radosavljević je savetovala građanima nošenje nano maski, smanjenu aktivnost i praćenje parametara aerozagađenja.

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kondor

Hvala doktirki sto je objasnila sirokom auditorijumu da je ovo VANREDNA SITUACIJA i koliko je ozbiljna. Kako katastrofalne posledice moze ostaviti i na zdrave a kamoli na osobe svrstane u ranjivu kategoriju. A tek na one nacete....Steta sto to ovde slabo ko cuje, tumaci kako ko hoce....Ovo je specificno zatrovana zemlja, koja istinu malo teze shvata.. Losa prognoza, terapija neizvesna.

Dušan

Gadi mi se predsednik.

Her Žile

Po rečima premijerke i pojedinih ministara, ovo nije ništa strašno, još malo pa će ispasti i lekovito. Sram ih bilo, ništa nisu uradili da poprave stanje, obmanjuju narod i sve bi učinili da ostanu u foteljama. Pre bi dali desnu ruku ili nešto drugo nego što bi dali ostavku. A za taj postupak treba imati samo malo dostojanstva i obraza što oni očito nemaju.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

U Srbiji nije registrovan nijedan slučaj sa simptomima koronavirusa 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Anosmija se može javiti u bilo kom periodu života i za nju nema leka 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zabranjene posete pacijentima u vojno-zdravstvenim ustanovama u Srbiji 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Ishrana usklađena sa biološkim satom može da pomogne dijabetičarima 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Putovanja razvijaju dečji mozak bolje od igračaka 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Epidemiolog o korona virusu: Što se Srbije tiče - rizik je mali, ne paničiti 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Zdravlje

loader