SAD zabranjuje elektronske cigarete sa ukusima jer najviše privlače maloletnike

SAD zabranjuje elektronske cigarete sa ukusima jer najviše privlače maloletnike

SAD zabranjuje elektronske cigarete sa ukusima jer najviše privlače maloletnike Izvor: Shutterstock

Više od pet miliona srednjoškolaca u SAD trenutno koristi e-cigarete, od čega milion svakodnevno.

Najčešće koriste kertridže sa aromama, pokazali su poslednji rezultati Nacionalnog istraživanja o upotrebi duvana među mladima. Prema odluci FDA, proizvođači koji u roku od 30 dana ne prekinu proizvodnju i prodaju aromatizovanih e-cigareta izlažu se riziku od prinudnih postupaka.

Nova odluka Američke agencije za hranu i lekove (FDA) ne odnosi se, međutim, na ukuse pravog duvana ili mentola, a u objašnjenju su navedeni savezni podaci po kojima je „sklonost mladih prema e-cigaretama sa ukusom mentola i duvana mnogo manja nego prema onima sa aromom voća“.

Odluka je donesena nakon dugotrajnog procesa razmatranja, koji je inicirao američki predsednik Donald Tramp 11. septembra prošle godine, i najavio da će SAD zabraniti hiljade ukusa koji se koriste u e-cigaretama, kao meru u borbi protiv korišćenja e-cigareta među mladima.

„Smatramo da ova odluka uspostavlja ravnotežu između hitnog rešavanja ove pretnje po javno zdravlje koja se tiče upotrebe e-cigareta među mladima i potencijalne uloge koju e-cigarete mogu imati u pomaganju odraslim pušačima da se u potpunosti odreknu sagorivog duvana i pređu na potencijalno manje rizičan oblik konzumiranja nikotina“, izjavio je doktor Stiven Han, komesar FDA.

Svi proizvođači e-cigareta, bile one sa aromatičnim ukusima ili ne, moraju da podnesu prijave za odobrenje komercijalizacije, bez obzira da li se već nalaze na tržištu (PMTA) na adresu FDA do 12. maja 2020. godine, a u protivnom rizikuju da njihovi proizvodi budu povučeni iz prodaje.

Do sada je IQOS, uređaj kompanije Filip Moris, koji zagreva a ne sagoreva duvan i samim tim ne spada u kategoriju e-cigareta, jedini alternativni uređaj koji je dobio ovaj vid saglasnosti.

„Filip Moris veruje da najbolji način da se odgovori na pitanja koja su u vezi sa proizvodima bez duvanskog dima – od potencijala za smanjenje štetnosti do prevencije upotrebe među mladima – jeste da proizvođači podele svoje dokaze sa regulatornim telima i da vlade donesu odluke na osnovu dokaza“, rekli su u ovoj kompaniji.

iqos, cigareta, elektronska cigareta, sagorevanje duvana, duvan, ikos Izvor: Shutterstock

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dejan

the land of the free :) nije problem u tome vec u neprimenjivanju zakona. sad su digli i sa 18 na 21 godinu. ako je tako i ako se zakon primenjuje kako mozete zabranjivati odraslim ljudima? najgore je od svega sto ce se ljudi vratiti cigaretama.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Širom sveta kontrole zbog širenja korona virusa, i u Srbiji preventivne mere 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Predsednici NURDOR-a Februarska nagrada, kaže - podstrek za dalju borbu 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Ključni momenti u životu u kojima dobijamo dodatne kilograme 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Lončar: Nema razloga za paniku, preduzete sve mere da se spreči korona-virus 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Zdravlje

loader