Zašto je važno da uzimamo probiotik uz antibiotik

Zašto je važno da uzimamo probiotik uz antibiotik

Zašto je važno da uzimamo probiotik uz antibiotik Izvor: Shutterstock

Antibiotici se masovno upotrebljavaju od druge polovine dvadesetog veka i njihova svrha je lečenje različitih infekcija izazvanih bakterijama. Tokom godina razvijani su novi antibiotici, ali su dugo u drugom planu ostali neželjeni efekti koji su se pojavljivali tokom i posle terapije antibioticima.

Svako od nas poseduje sopstvenu bakterijsku saprofitnu floru na koži, sluzokoži i sistemu organa za varenje. Sa svojom bakterijskom florom živimo u simbiozi, što znači da u tom odnosu postoji obostrana korist. Bakterijska flora nas čuva od naseljavanja patogenim bakterijama, odnosno "lošim bakterijama".

Poremećaji i nestajanje naše bakterijske flore, do koje može doći tokom i posle antibiotske terapije, može dovesti do razmožavanja neželjene patogene bakterijske flore koja je otporna na primenjeni antibiotik, a takva kandida - vrsta kvasne gljivice. Ovo je naročito izraženo u crevima.

Antibiotici deluju i na "loše" i na "dobre" bakterije, tako da one koje su patogene, a otporne na njihovu primenu, dobijaju dodatni prostor za širenje.

Tok bolesti može biti blag, ali i vrlo ozbiljan. U današnje vreme postalo je uobičajeno da se uporedo sa antibioticima daju i probiotici.

Probiotici su na poseban način pripremljene kulture bakterija koje su “korisni“ stanovnici creva. Probiotici se daju sa ciljem da se nadoknadi saprofitna flora. Najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Bifidobacterium i Lactobacillus.

U situaciji kada ste bolesni i kada vaš lekar smatra da treba da vas leči antibiotikom, posavetujte se sa njim oko primene probiotika.

Primena probiotika je važna u toku trajanja lečenja antibioticima, pogotovo ako ono duže traje, jer omogućava održavanje saprofitne flore creva i sprečava pojavu neželjenih efekata prepisane terapije.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Apotekar

Antibiotici se piju na odredjeno vreme kako bi njihova koncentracija u organizmu uvek bila dovoljna da bi delovali protiv bakterija, tako da te price dva sata pre ili posle uzimanja nemaju veze sa zivotom, cista prevara je i to sto kostaju kolko kostaju. Jedino ima smisla da se koriste posle zavrsene terapije antibioticima kako bi se obnovila unistena crevna flora, ali kao sto je vec napomenuo komentar pre mene imate jogurt. Ljudi svaki dan kupuju probiotike kao zaposesnuti kao i magnezijum a do pre deset godina nisu ni znali za njih niti su ih pili i gle cuda nisu imali problema, ali smo manje vise svi pili jogurt i slicne mlecne proizvode u kome ima probiotskih kultura. Kako smo neprosvecen narod tako nas lako varaju, a kriva je i farmaceutska struka koja je odabrala da ucestvuje u prevari da bi zaradila umesto da je dala jasan stav da je ovo cista nebuloza.

Dr

@Apotekar bravo za komentar, cuvajte struku

Liberal

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) ne misli tako i ne dozvoljava isticanje zdravstvenih izjava na pakovanju probiotika. Smatraju da su prirodni izvori probiotika ( jogurt, kefir i sl.) korisniji za obmavljanje crevne flore umesto tableta sa izolovanim probiotskim kulturama. To je težak udarac za proizvodjače probiotika, ali EFSA ne popušta, ostajući pri stavu da su prirodno prisutni probiotici u proizvodima nastalim mlečno-kiselinskim vrenjem delotvorniji nego oni u tabletama.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Širom sveta kontrole zbog širenja korona virusa, i u Srbiji preventivne mere 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Predsednici NURDOR-a Februarska nagrada, kaže - podstrek za dalju borbu 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Ključni momenti u životu u kojima dobijamo dodatne kilograme 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Lončar: Nema razloga za paniku, preduzete sve mere da se spreči korona-virus 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Zdravlje

loader