Visoki nivo masnoća u krvi može da ošteti organe

Visoki nivo masnoća u krvi može da ošteti organe

Visoki nivo masnoća u krvi može da ošteti organe Izvor: REUTERS/Valentin Flauraud

U novoj studiji, istraživači su otkril mehanizme putem kojih visoki nivo lipida u krvi može da dovede do upale, i vremenom do ozbiljnijih posledica, poput oštećenja organa. Upala je prouzrokovana i faktorom rizika za mnoga stanja kao što su gojaznost, dijabetes i kardiovaskularni problemi.

Jedan od najvećih razloga za upalu je infekcija. Kada telo oseti da u njega ulaze opasni strani mikroorganizmi, poput bakterija, oslobađa imuni odgovor. Upala je ključni deo tog odgovora.

Ovakav prekret događaja je prirodan i obično pomaže u održavanju zdravstvenog stanja. Međutim, ponekad se upala javlja iz razloga koji nisu infekcija, što dovodi do različitih vrsta oštećenja.

U novoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Nature Immunology", doktor Timo Špir i njegove kolege sa Univerziteta Sarland u Sarbrikenu u Nemačkoj, rekli su da upalu prouzrokuje visok nivo triglicerida u krvi.

Studija je takođe otkrila mehanizme putem kojih visoki nivo masnoća u krvi može da utiče na druge biološke procese i kako može da dovode do oštećenja organa i krvnih sudova.

"Naš rad je uključivao proučavanje posebne grupe lipida, triglicerida. Uspeli smo da pokažemo da, kad su ove masti prisutne u povišenim koncentracijama, mogu da promene naše odbrambene ćelije na takav način da telo reaguje kao što bi to činilo kod bakterijske infekcije", pojasnio je dr Špir.

Doktor, takođe, smatra da je važno da se fokusiraju na ishranu koja može da utiče na nivo masti u krvi.

"Drugim rečima, sada možemo reći da prihvatanje ishrane koja sadrži nizak nivo masnoća se može značajno produžiti životni vek pacijenata visokog rizika, poput onih koji imaju dijabetes ili onih čiji je krvni pritisak visok", napominje doktor.

To je zbog toga što se nivo triglicerida u krvi povećava kod ishrane koja sadrži visoki nivo masnoća.

Špir i njegove kolege se nadaju da će im ovi rezultati pomoći u razvoju novih strategija lečenja i sprečavanju bolesti opasnih po život.

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Potvrda

Moram da potvrdim da su ovakva istraživanja opovrgnuta pre oko decenije. Unos masti nema korelaciju sa mastima u krvi. Masti u krvi povećava istovremen unos masti i ugljenih hidrata. Ishrana koja se isključivo sadrži od masti se koristi kao terapija za dijabetes, a ne da je uzročnik. Hranim se keto ishranom poslednje 2 godine, što podrazumeva ishranu koja se sastoji prevaskodno od slanine, fete, 6 jaja svakog dana, majoneza i druge masne hrane. Unos ugljenih hidrata sveden na minimum. Trigliceridi od pre mesec dana: 0.52 (0.452-1.808) Ovakva šarlatanska istraživanja i saveti su i odgovorni ya stvaranje epidemije gojaznosti.

Pmila ns

blago vama sa tim vrednostima...

Boris

Istraživanje uopšte nije šarlatansko i uopšte mu nije bila poenta da poveže unos masnoća kroz ishranu sa nivoom masnoća u krvi, nego da objasni kako masnoće u krvi deluju na organizam. Druga je stvar kako novinari interpretiraju rezultate istraživanja, šta novine prenose i onda još kako te stvari naši prevode. Od tog istraživanja do ovog članka kao da su se ljudi delimično igrali gluvih telefona.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Gubitak telesne težine utiče na poremećaje spavanja 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Vitamini grupe B mogu da smanje uticaj zagađenja na kardiovaskularne bolesti 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Glavni zagađivači iz vazduha koji narušavaju naše zdravlje 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Miodrag Stojković: Zagađenje utiče i na sterilitet 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Pulmolog: Efekte zagađenja osetićemo za deset godina 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zamagljen vid može da ukaže na brojne zdravstvene probleme 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

loader