Čvrsta veza između svraba kože i mentalnog zdravlje

Čvrsta veza između svraba kože i mentalnog zdravlje

Čvrsta veza između svraba kože i mentalnog zdravlje Izvor: N1

Razlozi za svrab su mnogobrojni i raznovrsni. Ali ono što postaje sve jasnije je da mnogi koji dožive hronični svrab usled kožnih stanja takođe imaju duboko psihološko opterećenje koje nijedno češanje ne može da olakša.

Dok je priroda ove veze, vezana za stanja kao što su ekcem i psorijaza, ranije istražena, naučnici kažu da tek sada počinju da shvataju kako se prepliću kožni poremećaji, problemi mentalnog zdravlja i kvalitet života.

U istraživanju koje je sproveo dermatolog Florens J. Dalgard sa Univerziteta u Lundu, Švedska, učestvovalo je preko 3.500 pacijenata sa različitim kožnim bolestima.

Učesnici su bili podvrgnuti fizičkim pregledima i popunjavanju upitnika koji se odnosio na iskustvima sa svrabom, a istovremeno je merio i simptome depresije, anksioznosti i suicidne ideje.

Više od 1.300 ljudi bez kožnih stanja bilo je u ulozi kontrolne grupe, samoinicijativno podnoseći iste informacije.

Kada je istraživački tim analizirao odgovore, otkrili su brojne veze između stanja kože, svraba, poremećaja raspoloženja i oštećenja kvaliteta života.

Tim priznaje da njihovi podaci ne mogu ništa dokazati o uzročno-posledičnoj vezi ili tvrditi da patnja zbog mentalnog zdravlja potencijalno može da izazove svrab.

Veća je verovatnoća da su kožne bolesti uzrok svraba, što zatim dovodi do depresije i anksioznosti. Iako je potrebno više istraživanja za proučavanje hipoteze, bar za sada, veza između svraba i depresije izgleda čvršće uspostavljena nego ikad.

A to bi, kažu istraživači, trebalo da se odrazi na to kako se postupa sa pacijentima sa kožnim stanjima.

"Naša otkrića pokazuju da je prisustvo svraba kod dermatoloških pacijenata značajno povezano sa kliničkom depresijom, suicidnom idejom i stresom", zaključuju istraživači.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stojko Veličković

Pre puno godina sam od profesorice sa Medicinskog fakulteta čuo objašnjenje za ovo. Tokom razvoja ljudskog embriona, razvijaju se tri takozvana "klicina lista". Od jednog od njih, ektoderma, nastaju koža i nervni sistem. I odatle je ta veza između kože i psihičkog stanja :)

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Proizvodi za šminkanje kontaminirani potencijalno opasnim bakterijama 04.12.2019.

04.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

U Hrvatskoj dvostruko više transplantacija srca nego u Nemačkoj 04.12.2019.

04.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Mozak nije nepromenljiv, naprotiv, menja se svaki dan 03.12.2019.

03.12.2019.  |  Zdravlje

loader