Od 9.000 obolelih od multiple skleroze terapiju prima samo 1200 ljudi

Od 9.000 obolelih od multiple skleroze terapiju prima samo 1200 ljudi

Gotovo 90 odsto obolelih od multiple skleroze u Srbiji je bez terapije - vest koja zvuči neverovatno ali, kako smo čuli od sagovornika N1, nažalost je realnost. Od 9.000 obolelih, terapiju prima svega 12 odsto obolelih, odnosno oko 1200 ljudi. Svetski standardi su takvi da najkasnije tri meseca od postavljanja dijagnoze treba da se počne sa terapijom. Kako se određuje kome će terapija biti data? Kako bez te tarapije oboleli u Srbiji žive?

Dr Dragana Obradović, neurolog sa VMA, kaže da se svi pitaju zašto terapije nema, dodajući da, kao lekar, svakog dana viđa mlade ljude sa ovim oboljenjem. "Od ove bolesti oboljevaju mladi ljudi, između 20. i 40. godine, znači to su one najbolje godine, kad se završavaju škole, započinje posao, formira porodica..."

Doktorka navodi da je ranije značilo da ako se neko razboli sa 20 godina, a ne leči se, u četrdesetoj će hodati uz pomoć štapa, a da će u pedesetim ta osoba biti u invalidskim kolicima. "Sada situacija nije takva, u Evropi postoji 14 registrovanih lekova različite jačine, i lekovi se biraju prema aktivnosti bolesti. Mali broj pacijenata ima blaže forme bolesti - ona je vrlo podmukla, jer je karakterišu periodi pogoršanja i periodi na početku, kako mi za to kažemo - remisija, kada pacijenti funkcionišu potpuno normalno. I onda se čini da se bolest primirila i da se stavila pod kontrolu, međutim ona je stalno aktivna i stalno pravi oštećenja i zato je bitno na vreme, a prema svetskim preporučenim standardima, najkasnije tri meseca od postavljanja dijagnoze, treba da se počne sa terapijom. I lek se bira prema pacijentu, odnosno prema njegovoj aktivnosti bolesti", objasnila je gošća N1.

Kad se tako postupa, dodaje, doktori su u situaciji da bolest zaustave i "konzerviraju". Obilje lekova koji postoje nam daje mogućnost da, ako bolest poprimi malo agresivniji tok, primenimo lek veće efikasnosti, ističe doktorka, koja navodi i da je najveći napredak u neurologiji postignut upravo u ovoj bolesti.

Doktorka kaže da, ukoliko se primeni terapija, multipla skleroza može da se drži pod kontrolom kao i mnoge druge bolesti.

Ivana Bogdanović iz udruženja "MS platforma", koja živi sa ovom bolešću, imala je sreću da se u Srbiji nađe među tih 12 odsto lečenih. Kaže da osam godina prima terapiju i da tek sada može da vidi razliku pre i posle. "Da nisam primila tu terapiju ne znam u kom pravcu bi išla bolest, pošto nisam bila u tako sjajnom stanju pre terapije, koja mi je omogućila da se aktivnost bolesti prekine i smanji. Skoro da ponekad zaboravim da je imam", navodi ova devojka.

Ona ističe to da su u udruženju  "MS platforma" radili anketu i da se ispostavilo da je čak 50 odsto ispitanih reklo da im lekari nisu ni dali informacije da terapija postoji i da postoji mogućnost da se ta bolest leči.

Problem je, kaže doktorka, jer ti lekovi nisu na listi RFZO i da onda treba reći pacijentu da nisu dostupni u Srbiji i da njihova cena nije kao kad je u pitanju neki antibiotik. "Jedino rešenje je da se stvori MS platforma, koja bi obuhvatala ne samo pacijente već i njene porodice... Bolest, ako se ne leči, vodi u težak invaliditet i čitave porodice onda stradaju", kaže Obradovićeva.

Sastanak s premijerkom Brnabić

Novac je uvek problem, dodaje doktorka, koja navodi da o tome odlučuju Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo finansija u dogovoru s Vladom Srbije. Počele su stvari da se menjaju, kabinet premijerke Ane Brnabić, s kojom smo imali sastanak, još neke druge strukture su nam dali ozbiljna obećanja i počeli su da čine ozbiljne korake, navodi.

Kaže da bi svakako morali da se uvedu svi lekovi.

Prvi put smo došli do vrha državnih institucija, koje imaju moć da odlučuju, kaže dr Obradović, dodajući da prethodne vlade ništa nisu učinile, jer se taj problem, kako naglašava, proteže 16 godina.

Situacija je problematična i kad su u pitanju oni koji su na listi za terapiju iz razloga što, kako navodi doktorka, neki od njih imaju mnogo aktivniju bolest kojima tri različite vrste Interferona i Kopakson lekova ne mogu da pomognu. "Tako da dajemo lek onima kojima on ne može da pomogne", kaže doktorka.

Terapija je osnov da bi se bolest držala pod kontrolom, a onda možemo da pričamo o drugim stvarima koje su bitne, kaže Ivana Bogdanović.

POVEZANE VESTI

Komentari (24)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Seed

Na ovakvim vestima se vidi u kakvoj državi živimo. Za neverovati je koliko je država neprijateljski nastrojena prema građanima. Bitno je da imaju privatne kvazi vojske, narod neka cvili.

sale ns

znaju da kanabisovo ulje pomaze kod ms-a ali ga nece odobriti jer tada farmaceuti ne uzimaju provizije !

milan

upravo tako!!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Gubitak telesne težine utiče na poremećaje spavanja 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Vitamini grupe B mogu da smanje uticaj zagađenja na kardiovaskularne bolesti 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Glavni zagađivači iz vazduha koji narušavaju naše zdravlje 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Miodrag Stojković: Zagađenje utiče i na sterilitet 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Pulmolog: Efekte zagađenja osetićemo za deset godina 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zamagljen vid može da ukaže na brojne zdravstvene probleme 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

loader