Koliko kalorija mozak potroši kada razmišljamo

Koliko kalorija mozak potroši kada razmišljamo

Koliko kalorija mozak potroši kada razmišljamo Izvor: Shutterstock

Koliko je mozak odgovoran za masovno trošenje energije i da li to znači da je razmišljanje jednostavan put do gubitka kilograma?

Kada je telo u fazi mirovanja, nije uključeno ni u kakve aktivnosti, osim osnovnih, poput disanja, varenja i održavanja toplote, mozak troši neverovatnih 20 do 25 odsto ukupne energije tela, uglavnom u obliku glukoze. To je u proseku 350 do 400 kalorija dnevno.

Tokom detinjstva, mozak je još aktivniji.

"Mozak prosečnog petogodišnjaka može da iskoristi više od 60 odsto telesne energije", rekao je profesor Dag Bojer sa Univerziteta Djuk.

Mozak predstavlja najskuplji energetski organ u telu, a čini samo 2 odsto od ukupne telesne težine. Većinu energije koju ovaj organ koristi namenjena je međusobnoj komunikaciji između neurona, putem hemijskih signala koji se prenose preko ćelijskih struktura koje se nazivaju sinapse, rekla je Arijana Harington, takođe sa Univerziteta Djuk.

"Mozak se nikada ne odmara, objasnila je; kada spavamo još uvek mu je potrebno gorivo kako bi delio signale između ćelija da bi se održala funkcija tela", objasnila je Harington.

Ogromni resursi namenjeni izgradnji mozga takođe pomažu da se objasni zašto nam tokom perioda intenzivnog razvoja, kada imamo pet ili šest godina, mozak troši gotovo tri puta veću količinu energije od one koja je potrebna mozgu odraslih. Budući da je mozak tako veliki potrošač energije, da li to znači da što više ovaj organ koristimo, više kalorija ćemo sagorevati?

Tehnički odgovor je da, za kognitivno teške zadatke. Ono što se računa kao "težak" mentalni zadatak varira kod svakog pojedinaca. Ali generalno, to bi se moglo opisati kao nešto što "mozak ne može lako da reši koristeći ranije naučene rutine ili zadatke koji neprekidno menjaju uslove", izjavio je Klod Mesje, profesor psihologije i neuronauke na Univerzitetu Otava u Kanadi.

Takve aktivnosti mogu biti učenje sviranja muzičkog instrumenta ili povlačenje inovativnih poteza tokom intenzivnog igranja šaha.

"Kada vežbate da biste naučili nešto novo, vaš mozak se prilagođava povećanju prenosa energije u svim onim regionima koji se vežbama aktiviraju," rekao je Mesje. “Vremenom, kako postajemo veštiji u obavljanju određenog zadatka, mozak više ne mora toliko naporno da radi, pa će obavljanje tog zadatka na kraju zahtevati manje energije", dodao je profesor Mesje.

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milosh

Odlican tekst

neko

Ne, gojazni su takvi jer unose vise kalorija nego sto ih potrose.

Kicker

Znaci, gojazni su glupi, a mrsavi - pametni, hmmm... Moram da smrsam!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Sprečite mučninu i vrtoglavicu kod "bolesti kretanja" 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zagađen vazduh može da smanji sposobnost pamćenja 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Spavanje duže od 9 sati može povećati rizik od moždanog udara 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Koliko vežbanja je potrebno da se potroše kalorije iz omiljene hrane 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Efekat probiotika na imunitet može da zavisi od pola 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Zdravlje

loader