Strogoća vodi u depresiju i anksioznost kod dece, a sve zajedno u alkoholizam

Strogoća vodi u depresiju i anksioznost kod dece, a sve zajedno u alkoholizam

Strogoća vodi u depresiju i anksioznost kod dece, a sve zajedno u alkoholizam Izvor: Shutterstock

Perfekcionisti se lakše upuštaju u konzumaciju alkohola, pa čak i u zavisnost, jer im on omogućava lakše suočavanje sa životnim problemima. Prema novom istraživanju strog odgoj je jedan od uzročnika takvog oblika ponašanja.

Deca koja su imala strogu majku koja je ujedno i perfekcionista, i od njih je uvek zahtevala "samo najbolje", kao odrasli češće imaju probleme sa alkoholom.

Pojedinci pribegavaju konzumiranju alkohola da bi se lakše nosili sa depresijom uzrokovanom time što nisu savršeni, otkrilo je nedavno istraživanje, prenosi 24sata.hr.

Između ostalog, istraživači sa Državnog Univerziteta Arizona otkrili su i da će deca, koju su odgajale autoritarne majke, ali ne i očevi, postati perfekcionisti. To ne samo da vodi depresivnim stanjima, već podstiče i "samolečenje", između ostalog i upotrebu alkohola.

U studiji koja se bavila ovom tematikom učestvovalo je 419 studenata koji su prosečno imali oko 20 godina.

Ova tema zaintrigirala je dr Džuli Patok-Pekhem, koja je i vođa ove studije nakon što je primetila da neki njeni talentovaniji studenti razvijaju zavisnost od alkohola.

"Oni su bili opsednuti načinom na koji ih drugi gledaju zbog straha od povratnih informacija u vezi sa njihovim pisanjem. Čini se da su više pili alkohol ne bi li brže i bolje rešavali svoja životna pitanja, od onih koji su se osećali ugodno u svojoj koži iako nisu bili 'savršeni'", kaže doktorka.

Studentima su postavljana pitanja o roditeljima, a morali su i da ocene visinu svog perfekcionizma. Takođe su morali da objasne razloge konzumiranja alkohola i koliko su popili u različitim prilikama, ali i da odgovore da li kod sebe primećuju simptome depresije.

Istraživači su otkrili da odstupanje od perfekcionizma, kod nekih studenata rađa uverenje da ne ispunjavaju visoke standarde koje imaju, koje su sami stvorili ili su im nametnuli roditelji, pogotovo majka.

Međutim, ako je otac bio autoritaran odnosno strog, to nije uticalo na depresivne simptome kod studenata ili preteranu konzumaciju alkohola.

"To se može shvatiti kao oblik brige za potomke, čak i kada su pravila beskompromisna", smatraju autori.

Autoritarno roditeljstvo, odnosno strog odgoj smatra se sprovođenjem strogih pravila koja, ako se ne poštuju, kažnjavaju se posramljivanjem i ostalim oblicima kazni, između ostalog i nedostatkom majčinske topline.

Kada su majke bile autoritativne, ali ne u velikoj meri, mladi nisu pili toliko alkohola. Autoritativni roditelji, po definiciji, uvek daju jasne smernice, ali su i dalje susretljivi i srdačni prema svom detetu.

Perfekcionizam je, zaključuje dr Patok-Pekhem, "veoma podcenjena konstrukcija" koja itekako utiče na zdravlje. Prozrokuje ne samo socijalno isključivanje, već i opsesivno kompulsivan poremećaj, poremećaje u ishrani, stres, a može dovesti i do samoubistva, napominju istraživači.

"Potreba da budemo savršeni u očima drugih doslovno može biti štetna za zdravlje. Niko nikada u istoriji nije učinio nešto istinski novo, inovativno ili uzbudljivo, da se plašio kako ćenekad ispasti glup", kaže dr Pekhem.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Objavite me

Lol. Pod hitno nekog urednika za naučni sadržaj!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Kasniji odlazak na spavanje povezan je sa gojaznošću kod dece 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Direktor SZO za Evropu: Srbija dobro pripremljena da se suoči sa koronavirusom 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Epidemiolog o koronavirusu: Teoretski moguće da već imamo obolelog u Srbiji 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Osoba može da bude zaražena koronavirusom i da ga prenosi iako nema simptome 25.02.2020.

25.02.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Glaukom nema simptome, a vodeći je uzrok gubitka vida 24.02.2020.

24.02.2020.  |  Zdravlje

loader