Naučnici rade na stvaranju univerzalne vakcine protiv gripa

Naučnici rade na stvaranju univerzalne vakcine protiv gripa

Naučnici rade na stvaranju univerzalne vakcine protiv gripa Izvor: Pixabay
(ilustracija)

Već imamo vakcine koje sprečavaju grip, ali se tu priča ne završava. Naučnici moraju da nastave svoj rad na vakcinama koje ciljaju specifične sojeve gripa ukoliko žele da ova preventivna strategija bude efikasna. Da li naučnici mogu da stvore jednu vakcinu protiv svih tipova i podtipova ovog virusa?

Influenca, koju ljudi obično nazivaju grip, jedna je od najrasprostranjenijih bolesti širom sveta. Za nastanak gripa odgovorna su dva soja virusa, soj A i soj B.

Kako postoje različiti sojevi virusa, a svaki soj ima mnogo različitih podtipova, lekari moraju da koriste tačno određene vakcine svaki put. Moraju da koriste one vakcine koje ciljaju specifične sojeve i podtipove koji kruže populacijom kako bi ovaj preventivni pristup bio uspešan. Do sada nije postojala "univerzalna vakcina" koja bi mogla efikasno da cilja na sve viruse gripa.

Tim istražitelja sa “Icahn School of Medicine at Mount Sinai” u Njujorku, u saradnji sa kolegama iz drugih institucija, smislio je novi pristup koji bi mogao da promeni način na koji su naučnici do sada razmišljali o ciljanju virusa. Ovaj pristup će takođe u budućnosti moći da otvori put univerzalnoj vakcini protiv gripa, kao što predlažu istraživači u istraživačkom radu koji su nedavno objavili u časopisu “The Lancet Infective Diseases”.

Pomak u stvaranju univerzalne vakcine protiv gripa Profesor Piter Palis i profesor Florijan Kramer vodili su istraživače, koji su skrenuli pažnju na hemaglutinin, protein koji je prisutan na površini virusa gripa i usmerio ih prema ćelijama domaćina, koje potom zaraze. Hemaglutinin ima dve komponente: jednu koja se naziva "glava", koja se razlikuje od soja do soja, i drugu koja se naziva "stabljika", koja se manje razlikuje među virusnim sojevima. Na osnovu ovih karakteristika, istraživači su odlučili da pokušaju da razviju vakcinu koja bi ciljala na stabljiku hemaglutinina, koja je manje promenljiva.

U tu svrhu, radili su sa proteinskom varijantom koja se zove „himerni hemaglutinin“ (cHA). U kliničkom ispitivanju faze I, za koje su regrutovali zdrave odrasle osobe, istražitelji su testirali nekoliko različitih režima vakcinacije zasnovanih na cHA kako bi utvrdili koji od njih mogu da stimulišu ljudsko telo da proizvede antitela koja bi uopšte mogla da se zaštite od gripa. Jedan od ovih pristupa bio je uspešan u aktiviranju antitela koja se bore protiv nekoliko različitih vrsta virusa gripa.

"Vakcina je izazvala širok odgovor antitela, koji nije reagovao samo na trenutno prisutan virus humanog gripa već i na podtipove virusa", primetio je profesor Kramer. „Iznenađujuće je otkriće da je inaktivirana formulacija sa katalizatorom (koji ubrzava reakciju) izazvala vrlo jak odgovor protiv stabljike odmah posle primene, što ukazuje na to da bi jedna vakcinacija mogla biti dovoljna za zaštitu od pandemijskih virusa gripa koji tek nastaju“, dodaje on.

"Rezultati pokazuju da se krećemo prema univerzalnoj vakcini protiv virusa gripe, ali to su i dalje privremeni rezultati. Dodatni rezultati biće dostupni nakon završetka studije krajem 2019", rekao je profesor Kramer. Istraživači takođe otkrivaju da su dobili grant za trenutnu studiju od Fondacije Bil & Melinda Gejts i da je presudna finansijska podrška stigla i od Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.    

Tagovi:

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Samokazem

Odlican tekst i jos bolja vest!

bolje nemojte

niste culi, sada ko dobije vakcinu dobije i sendvic.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Koliko vežbanja je potrebno da se potroše kalorije iz omiljene hrane 07:13 h

07:13 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Efekat probiotika na imunitet može da zavisi od pola 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Slušanje klasične muzike tokom operacija pomaže hirurzima da budu brži i tačniji 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Simpozijum o Ajurvedi i aromaterapiji 14. i 15. decembra u hotelu "Moskva" 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Tokom najveće zagađenosti vazduha ne boraviti na otvorenom, maske ne štite 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Zdravlje

loader