Uticaj plave svetlosti na starenje

Uticaj plave svetlosti na starenje

Uticaj plave svetlosti na starenje Izvor: Pixabay

Svakodnevno izlaganje plavoj svetlosti, poput one koju emituju mobilni telefoni, kompjuteri i drugi kućni uređaji, može ubrzati starenje, čak i ako ne gledate direktno u nju.

Novo istraživanje na američkom Univerzitetu Oregon ukazuje da plave talasne dužine koje proizvode svetleće diode oštećuju ćelije u mozgu i mrežnjaču oka.  

Studija, objavljena juče u časopisu “Aging and Mechanisms of Disease”, uključivala je ispitivanje na običnoj voćnoj mušici (Drosophila melanogaster), zbog ćelijskih i razvojnih mehanizama koje deli sa drugim životinjama i ljudima.  

Jaga Gibultovič, istraživač na "OSU College of Science", koja proučava biološke satove, vodila je istraživačku saradnju koja je ispitivala kako mušice reaguju na svakodnevne 12-satne izloženosti plavoj LED svetlosti, slično preovlađujućoj plavoj svetlosti uređaja kao što su telefoni i tableti, i otkrili da svetlost ubrzava starenje.  

Mušice podvrgnute dnevnim ciklusima od 12 sati u svetlosti i 12 sati u tami imali su kraći život, oštećenje ćelija mrežnjače i moždanih neurona, ali i oslabljenu lokomotoriku, u poređenju sa mušicama koje su bile u potpunom mraku ili one koje se bile izložene filtriranoj plavoj svetlosti.  

Neke od njih su bili mutanti i nisu imale razvijene oči, a imale su ista oštećenja. To potvrđuje da će do oštećenja doći i kada se ne gleda direktno u plavu svetlost.  

Naučnici su takođe otkrili i da su zaštitni geni na reakciju na stres bili izraženi pri zadržavanju mušica u toj svetlosti.  

"Prirodno svetlo, napominje profesorka Gibultovič, presudno je za cirkadijalni ritam tela, 24-satni ciklus fizioloških procesa kao što su aktivnost moždanih talasa, proizvodnja hormona i regeneracija ćelija koji su važni faktori u ishrani i načinu spavanja. Ali postoje dokazi koji ukazuju da je povećana izloženost veštačkoj svetlosti faktor rizika za san i poremećaj cirkadijalnog ritma", rekla je ona.  

"Sa sve većom upotrebom LED rasvete i displeja uređaja, ljudi su izloženiji većoj količini svetlosti u plavom spektru, jer obično LED diode emituju visok udeo plave svetlosti. Ali ova tehnologija, LED osvetljenje, čak i u većini razvijenih zemalja, se ne koristi dovoljno dugo da bi se znali njeni efekti tokom čitavog životnog veka”, rekla je profesorka.  

Ajlin Čou, asistentkinja na fakultetskom istraživanju u laboratoriji profesorke Gibultovič i koautor studije, napominje da bi napredak tehnologije i medicine mogao zajednički da radi na rešavanju štetnih efekata svetlosti ukoliko se ovo istraživanje na kraju pokaže primenljivim na ljude.  

"Ljudski životni vek dramatično se povećao tokom prošlog veka jer smo pronašli načine lečenja bolesti, a istovremeno sve više vremena provodimo pod veštačkom svetlošću", rekla je ona.  

"Dok nauka traži načine kako da pomogne ljudima da budu zdraviji, i da duže žive, dizajniranje zdravijeg spektra svetlosti može biti od velike koristi za celokupno zdravlje ljudi”, dodala je koautorka studije.  

Do napretka polako dolazi. Već postoje telefoni koji imaju opciju blokiranja plave svetlosti, još se čaka ista mogućnost i za ostale uređaje koji emituju ovu, po zdravlje ljudi, prilično opasnu svetlost.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

poreski obveznik

Postoje aplikacije, filteri koji daju prijatnu boju svetla. Na mobilnom sam instalirao Twilight, a na laptopu Flux. Fantasticni su!

Goran

Za windows preporucujem program f.lux a za telefon night shift.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Nova nada za osobe koje pate od migrene, a imaju kardiovaskularne probleme 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Radojičić: Tiršova 2 na kraju Deligradske, izgradnja počinje na proleće 2020. 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Veganska ishrana može imati loš uticaj na zdravlje zuba 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Srbija na vrhu liste smrtnosti od melanoma u Evropi 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Zdravlje

loader