Zašto žene više pate od depresije nego muškarci

Zašto žene više pate od depresije nego muškarci

Zašto žene više pate od depresije nego muškarci Izvor: Shutterstock

Žene imaju dvostruko veću verovatnoću za razvoj depresivnog stanja od muškaraca, i ono se može javiti u bilo kom period života.

Neke promene raspoloženja i depresivni osećaji nastaju sa normalnim hormonskim promenama. Ali same hormonalne promene ne izazivaju depresiju.

Ostali biološki faktori, nasledne osobine i lične životne okolnosti i iskustva povezani su sa većim rizikom od depresije.

Razlozi neravnomerne raspodele polova, kada je depresija u pitanju, nisu baš sasvim jasni, ali se smatra da su delom biološki, delom psihološki, a delomsocio-kulturalni.

U poređenju sa muškarcima, žene mogu imati jaču genetsku predispoziciju za razvoj depresije, jer su više izložene hormonalnom disbalansu. Ovo se posebno dešava tokom trudnoće, posle nje i u menopauzi, Nije redak slučaj i da se dešava u ranijem periodu tokom puberteta.

Sa psihološke strane gledano, žene su "glasnije" od muškaraca, odnosno sklonije su tome da više razmišljaju o stvarima uopšte. To jeste dobro, ali itekako stvara podlogu za razvoj depresije.

Suprotno tome, muškarci imaju veće verovatnoće da reaguju na teška vremena sa stoicizmom, ljutnjom ili zloupotrebom supstanci. Kada su odnosi u pitanju, žene su uglavnom te koje više ulažu u vezu, pa će ih problem u istoj više pogađati i lakše će upadati u depresivna stanja, pogotovo ako je problem nerešiv.

U socio-kulturalnom smislu žene su izložene većem stresu od muškaraca. One ne samo da će,u nekim slučajevima, morati da rade baš kao muškarci, već će se od nijh možda očekivati da snose teret u održavanju doma, odgajanju dece, brizi o starijim rođacima i trpljenju u svakom smislu.

Životni vek žena je duži nego kod muškaraca. Duboka starost je često povezana sa strahom, usamljenošću, lošim fizičkim zdravljem i nesigurnošću, a samim tim i sa depresijom.

Kod žena se češće uspostavlja dijagnoza depresije, a razlog tome je njihova poseta lekaru i spremnost da razgovaraju o problemima i osećanjima koja su posledica istih.

Muškarci će se veoma retko, samoinicijativno obratiti stručnjaku, čak i kada su svesni svih simtoma koji ukazuju na depresivno stanje.

Prema nedavno sprovedenim naučnim istraživanjima, glavni “krivac” za veći verovatnoću depresije kod žena u odnosu na muškarce, je testosteron.

Američki naučnici su podvrgli stresu grupu muških i grupu ženskih miševa da bi za to vreme posmatrali moždanu aktivnost kod ovih životinja.  

Kod ženskih miševa je uočeno depresivno ponašanje i povećana aktivnost u delu hipokampusa koji se aktivira pod stresom i pod dejstvom emocija. Kod muških miševa, moždana aktivnost u pomenutom delu hipokampusa bila je znatno manja, a smatra se da je za ovaj zaštitni mehanizam zaslužan testosteron.  

Kada su naučnici uklonili testosteron kod muških miševa su se, posle nove epizode stresa, pojavili simptomi koji ukazuju na depresiju. Sa druge strane, davanjem testosterona ženskim miševima, smanjena je aktivnost u hipokampusu i ženski miševi su postali otporniji na depresivno raspoloženje.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Potpis(zena)

Jer mesecno krvare kao da su upravo izasle sa kosovskog boja... :)

Brza fotografija

Zato što teže ka savršenstvu, a mi muškarci smo najčešće balvani :-):-):-)

Maki

Npr. ponuda za novi, bolji posao ali sa neophodnim preseljenjem. Zena ce da razmislja kako ce to da utice na supruga, decu, njene roditelje, njegovu tetku, prodavca u lokalnom marketu i na onog psa sto laje na svaki drugi auto u ulici. Muskarc ce u vecini slucajeva doci kuci sa osmehom na licu i reci im da pocnu da se pakuju posto se za mesec dana sele. Ulavnom takav stav kod zena, da previse razmisljaju o potrebama drugih dovodi do toga da su skloniji depresiji. Bar jednim delom.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Žene sa ovim zanimanjima imaju veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti 17:00 h

17:00 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Lekari upozorili: Psorijaza je mnogo više od kožnog oboljenja 15:09 h

15:09 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Koje namirnice bi žene trebalo da konzumiraju, a koje da izbegavaju u PMS-u 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Otisak prsta može da otkrije korisnika narkotika, ali i upotrebu lekova 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Endometrioza, poremećaj o kome se retko govori, a od koga pate milioni žena 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Zdravlje

loader