Epidemiolog: Kada se ne bi pušilo, bilo bi trideset odsto manje raka

Epidemiolog: Kada se ne bi pušilo, bilo bi trideset odsto manje raka

Epidemiolog i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva Zoran Radovanović objasnio je u Danu uživo da je više od 60 odsto ukupnog broja tumora sprečivo, jer su posledica načina života. "Trideset odsto bi bilo manje kada se ne bi pušilo, nije to samo rak pluća i grkljana, već 17 različitih lokacija raka", rekao je. Dodao je da je rak u izvesnoj meri zarazna bolest, jer je izazvana virusima i bakterijama. Kaže da smo u pogledu obolevanja negde na sredini, ali je problem što smo u pogledu umiranja u vrhu evropske liste.

Kako kaže Radovanović, suština je da za poslednjih 20 godina, otkada imamo međunarodno prihvatljiv registar za rak, nema ničeg neobičnog, trend je ravnomeran.

"Povećanje je malo manje od jedan odsto godišnje, ali je to jer je populacija sve starija, kad uzmete to u obzir, porast je 0,3 do 0,4 odsto godišnje. Ne postoji faktor koji je delovao i napravio porast broja obolelih. To je uporedivo sa zemljama u okruženju, nema iznenađenja", kaže on.

Ističe da smo mi u pogledu obolevanja negde na sredini, kao i da se stalno tu vrtimo.

"Problem je što smo u pogledu umiranja u vrhu evropske liste, ali to nema veze sa uzrocima, već postoje dva razloga - kasno se javljamo lekaru i kod nas je lečenje lošije nego na primer u Holandiji", kaže.

Kako kaže, postoje podaci registra, koji se šalju u svet, koji su tamo prihvaćeni.

"Povećanje je minimalno i odgovara starenju populacije. To je isti trend kao u drugim zemljama u okruženju, učestalost raka je malo manja nego u Sloveniji, nešto veća nego u BiH i Severnoj Makedoniji. Ne postoji nikakav nagli porast, nikakvo odstupanje od očekivanja", kaže Radovanović.

Ističe da je kod nas problem što je preživljavanje mnogo kraće.

"Kasnije se dođe lekaru, postoje liste čekanja, kasni se, terapija nije kao u najrazvijenijim zemljama sveta. Jedno vreme smo bili na dnu evropske liste po preživljavanju. Govorimo o lečenju, a ne o uzrocima. Što se obolevanja tiče, nema nikakvih iznenađenja, ničeg posebnog, to su jednostavno manipulacije", kaže.

Kaže da je na prvom mestu godinama po umiranju Mađarska, jer, kako kaže, imaju mnogo više raka, pa onda dođemo mi, iz razloga, koje je, kako kaže, pomenuo.

"Pet do deset odsto malignih tumora izazvano je genetskim faktorima, 25 do 30 odsto tačkastom mutacijom. Desi se da se pri deobi ćelije kvrcne nešto i tu su uslovi za rak, a više od 60 odsto ukupnog je sprečivo, to je posledica načina života. Trideset odsto bi bilo manje kada se ne bi pušilo, nije to samo rak pluća i grkljana, već 17 različitih lokacija raka", kaže Radovanović.

Kako kaže, rak je u izvesnoj meri zarazna bolest.

"Izazvana je virusima i bakterijama, rak grlića materice je virus protiv koga imamo vakcinu, rak želuca je vezan za jednu bakteriju u velikoj meri, rak jetre za hepatitis B i C, to su faktori koji su sprečivi", kaže on.

Ako bismo vodili računa o pušenju i ishrani, kaže Radovanović, značajno bi se smanjilo.

"Faktori rizika su isti u celoj Evropi i celom svetu, samo se menja odnos. U nerazvijenijim zemljama mnogo je veće učešće biološkog agensa, u zemljama gde se puši, više je raka pluća...", kaže.

Govoreći o navodima da je NATO bombardovanje prouzrokovalo broj obolelih od raka, Radovanović kaže da je to "politikantska mahinacija".

"Postoji nauka u svetu, postoje tolika istraživanja, tačno se zna, nagomilana su ogromna iskustva, međunarodna agencija za izučavanje raka koja je najautoritativnije telo za to je sastavila listu agenasa koji su uzročnici i koji nisu povezani, a uranijum nije povezan", kaže.

Dodaje da uranijum toksičan, manje od olova, žive i kadmijuma, drugih teških metala, ali da nije kancerogen.

"Kod nas stručnjaci nisu podeljeni, uzrocima raka bave se epidemiolozi, neetički je da lekari iz bilo kojih razloga izmišljaju vezu uranijuma sa rakom, a znaju da to nije tačno. Strašno je što smo stvorili u ovom narodu uverenje da su svi otrovani i čuvao se, ne čuvao, dobićeš rak, znači - puši, radi sve što nije zdravo. Rak je sprečiva, preduprediva bolest, ako čovek razumno živi", kaže.

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lekar bg

Evo jedan podatak. U Kosovskoj Mitrovici je za period od 2005-2010 registrovano povecanje malignih bolesti kod dece,prvenstveno leukemija za preko 250 procenata. Tu se misli na srpsku decu sa celog KiM koja se javljaju u bolnici u KM. E sad voleo bih kada bi prof.mogao da objasni kako je to starenje kod dece ili pusenje povezano sa ovolikim porastom obolevanja. Deca su deca,nisu ni stara niti su pusaci . Verovatno i to nema veze sa uranijumom. Podaci su lako proverivi. Dr Srbljak iz km ih je prikupljao i objavio

Pera

A da date izvor za taj podatak?

A kako te vi

Cigarete i meso. Opstepoznata stvar. Trebalo bi malo vise da obrazujete javnost, uzgred receno.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Nova nada za osobe koje pate od migrene, a imaju kardiovaskularne probleme 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Radojičić: Tiršova 2 na kraju Deligradske, izgradnja počinje na proleće 2020. 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Veganska ishrana može imati loš uticaj na zdravlje zuba 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Srbija na vrhu liste smrtnosti od melanoma u Evropi 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Zdravlje

loader