Istraživanje: Žene koje pokušavaju da zatrudne trebalo bi da izbace kofein

Istraživanje: Žene koje pokušavaju da zatrudne trebalo bi da izbace kofein

Istraživanje: Žene koje pokušavaju da zatrudne trebalo bi da izbace kofein Izvor: Shuttesrtock

Žene koje pokušavaju da se ostvare u jednoj od najvažnijih uloga u životu, da postanu majke, ili su već trudne, trebale bi da izbace kofein u potpunosti, kako bi maksimalno smanjile rizik od gubitka bebe, upozoravaju naučnici.

Istraživanja na više od 1.200 žena pokazala su da čak i nizak nivo kofeina predstavlja opasnost i pre i tokom trudnoće.

Ovaj savet je u skladu sa NHS (National Health Service) smernicama, koje kažu da su oko dve šoljice instant kafe na dan sigurne, ali veće količine od ove bi moglo dovesti do male težine bebe na porođaju.

O ovoj temi se dosta raspravljalo, jer postoje dokazi da kofein, koji takođe postoji u čaju i energetskim napicima, nema uticaja na bebe u materici.

Studija, koju je vodio američki Nacionalni institut za zdravlje, nije objavljena i biće predstavljena na kongresu Američkog društva za reproduktivnu medicinu (ASRM) u Filadelfiji.

Istraživači tvrde: "Bilo koji nivo unosa kofeina tokom trudnoće može povećati rizik od gubitka bebe, posebno u prvim osam nedelja trudnoće. Žene koje pokušavaju da zatrudne mogu imati koristi od eliminisanja unosa kofeina pre začeća i tokom rane trudnoće".

Tim, koji je vodila dr Aleksandra Purdju-Smit, vratio se istraživanju iz 2014. godine koje je razmatralo efekte aspirina na trudnoću.

Učesnice, 1.228 žena koje su pokušale da zatrudne između 2007. i 2011, bile su zamoljene da prijave koliko kofeina i alkohola su konzumirale. Izmereni su i nivoi kofeina u krvi, ali nije jasno da li su od njih tražili da beleže svoju ishranu, jer hrana poput čokolade, takođe, sadrži kofein.

Rezultati su pokazali da je unos dva ili više pića dnevno, uključujući kafu, čaj ili gazirana pića, pre začeća bio povezan sa rizikom od gubitka bebe.

Zbog toga su istraživači zaključili da bi žene tokom trudnoće mogle imati samo koristi od potpunog uklanjanja kofeina iz ishrane.

Rezultati su pokazali i da su žene koje su konzumirale manje kofeina od minimalne preporučene dnevne količine i dalje izložene povećanom riziku.

Kofein je stimulans i može povećati krvni pritisak i rad srca, a ni jedno ni drugo se ne preporučuju tokom trudnoće.

NHS smernice preporučuju trudnicama da ne piju više od 200 mg kofeina dnevno, oko dve šolje instant kafe i jedna šolja filtrirane kafe.

Previše kofeina može izazvati malu težinu bebe na porođaju, što može dovesti do zdravstvenih problema kasnije u životu. Takođe bi mogao izazvati i pobačaj.

NHS

"Podaci o unosu kofeina i trudnoći ostaju pomalo nejasni. Međutim, teško je uočiti bilo kakvu štetu, za majku i bebu, od smanjenja ili eliminacije kofeina,", rekao je Hju Tejlor, potpredsednik ASRM (American Society for Reproductive Medicine). Iing Čeong, profesorka reproduktivne medicine na "University of Southampton", rekla je da u studiji postoje ograničenja.

"Studija nije bila osmišljena za ispitivanje kofeina. Unos kofeina je sam prijavljen na upitniku", dodala je profesorka Čeong.

Tokom 2008. godine, dve studije o efektu kofeina povezanim sa pobačajem pokazale su kontrastne ishode.

Stručnjaci sa "Kaiser Permanente Division of Research" otkrili su da žene koje su konzumirale 200 mg kofeina dnevno, češće su imale pobačaj, za razliku od onih koje nisu konzumirale kofein.

Druga studija sa "Nationwide Children's Hospital" objavljena u "Epidemiology", kaže da nema povećanog rizika kod žena koje su pile minimalnu količinu kafe dnevno - između 200 i 350 mg dnevno.

"Ovo je prva studija koju sam videla da daje tako stroge savete. Sama studija je veoma zanimljiva, ali potrebne su nam dodatne studije koje bi to dokazale", rekla je za "The Times" Gita Nargand, medicinska direktorka "Create Fertility Clinics" i NHS savetnica.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Lekovi predstavljaju globalni rizik za prirodu, pa time i po čoveka 07:15 h

07:15 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Tretman za sprečavanje moždanog udara manje je efikasan kod žena 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Osobe koje ne znaju da čitaju i pišu izloženije su razvoju demencije 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Novi tretman za osobe alergične na kikiriki na pomolu 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Čvrsta veza između svraba kože i mentalnog zdravlje 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Zdravlje

loader