Kratkotrajna promena u ishrani može da ublaži simptome depresije

Kratkotrajna promena u ishrani može da ublaži simptome depresije

Kratkotrajna promena u ishrani može da ublaži simptome depresije Izvor: Shutterstock

U prvom istraživanju tog tipa, istraživači zaključuju da čak i kratkotrajna promena u prehrambenim navikama može ublažiti simptome depresije kod mladih osoba. Nalazi daju nadu, ali se još radi na tome.

Nauka je sada jasno utvrdila uticaj loše ishrane na ukupno fizičko zdravlje. Konzumiranje velike količine prerađene i slatke hrane povećava rizik od gojaznosti, srčanih bolesti i dijabetesa.

U novije vreme, istraživači se više fokusiraju na uticaj zdrave ili nezdrave ishrane na mentalno zdravlje. U stvari, kako objašnjavaju autori poslednje studije, dijeta se sada smatra "izmenljivim faktorom rizika za depresiju".

Iako se dokazi povećavaju, većina je posmatrana. Drugim rečima, trenutno je teško utvrditi da li konzumiranje zdrave hrane sprečava depresiju ili depresija vodi ka stvaranju nezdravih prehrambenih navika.

Prema autorima, do danas je samo jednim randomiziranim kontrolnim ispitivanjem ispitana primena dijete na odraslima sa kliničkom dijagnozom depresije. Studija, koja je trajala 12 nedelja, zaključila je da "poboljšanje ishrane može pružiti efikasnu i dostupnu strategiju u lečenju depresije".

U poslednjoj studiji, koja je objavljena u "PLOS ONE", naučnici su želeli da otkriju da li mlađe osobe koji žive sa depresijom mogu imati koristi od tronedeljne prehrambene intervencije. U isto vreme, želeli su da znaju da li će mlade osobe sa depresijom moći da se pridržavaju dijetalne intervencije.

Istraživači su se odlučili za proučavanje mladih jer su, kako objašnjavaju, "adolescencija i mlada odraslost periodi u kojima postoji povećan rizik od depresije, a to su i kritični periodi za uspostavljanje zdravstvenih obrazaca, poput ishrane, koji će se preneti u odraslu dob".

Istraživači sa "Macquarie University" u Australiji regrutovali su 76 učesnika u dobi od 17 do 35 godina. Svi učesnici imali su simptome depresije umerenog do visokog stepena, a njihova standardna ishrana je uključivala visoki nivo šećera, zasićenih masti i prerađene hrane.

Naučnici su učesnike podelili u dve grupe: grupa "promena ishrane", koja je dobijala savete i grupa "redovna ishrana", koja nije dobijala savete o ishrani, već su je zamolili da dođe za tri nedelje.

Na početku i kraju tronedeljne studije, svi učesnici su prošli kroz niz testova. Naučnici su procenili nivo depresije, raspoloženja i anksioznosti, a takođe su testirali veštine učenja i rasuđivanja. Kako su se nadali, učesnici eksperimentalne grupe pridržavali su se prehrambenih promena.

U grupi za promenu ishrane, stanje se znatno poboljšalo. Poboljšani su i rezultati po pitanju anksioznosti i stresa. Suprotno tome, grupa sa redovnom ishranom nije doživela značajne promene.

"Modifikacija ishrane sa smanjenim unosom prerađene hrane i povećanom potrošnjom voća, povrća, ribe i maslinovog ulja poboljšala je stanje i smanjila simptome depresije kod mladih", zaključili su autori.

Iako trenutni nalazi dostavljaju dokaze da hrana ima važnu ulogu u mentalnom zdravlju, studija ima značajna ograničenja. Prvo i najvažnije, studija je obuhvatila mali broj učesnika, to su bile isključivo mlađe osobe, uglavnom studenti, tako da se rezultati možda ne odnose na ostale demografske podatke.

Budući da je veza između ishrane i mentalnog zdravlja vruća tema, drugi istraživači će verovatno objaviti slične studije i to ubrzo. Ishrana i mentalno zdravlje ostvaruju sve jaču vezu i izazovni su za istraživanje, pa je ispitivanje interakcije između njih još teže.  

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Simptomi koji mogu da ukažu na srčani udar i do mesec dana ranije 10:24 h

10:24 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Nova nada za osobe koje pate od migrene, a imaju kardiovaskularne probleme 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Radojičić: Tiršova 2 na kraju Deligradske, izgradnja počinje na proleće 2020. 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Veganska ishrana može imati loš uticaj na zdravlje zuba 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Zdravlje

loader