Raste broj dece sa visokim krvnim pritiskom

Raste broj dece sa visokim krvnim pritiskom

Raste broj dece sa visokim krvnim pritiskom Izvor: Pixabay

Hipertenzija kod dece širom sveta raste, pokazali su sistematski pregledi i meta-analize. Prevalencija dečije hipertenzije porasla je od 75 odsto do 79 odsto u periodu od 2000. do 2015. i bila je vezana za indeks telesne mase (BMI), rekao je dr Iajie Zu sa Instituta javnog zdravlja pri Univerzitetu Oksford u Engleskoj.

U 2015. godini prevalenca hipertenzije u dečjoj populaciji kretala se od 4,32 odsto u dobi od 6 do 3,28 odsto u dobi od 19 godina, dosegnuvši maksimum 7,89 odsto u dobi od 14 godina, objavljeno je u "JAMA Pediatrics".

"Visoki krvni pritisak kod dece povezan je sa esencijalnom hipertenzijom u odrasloj dobi i štetnim doživotnim kardiovaskularnim efektima", rekao je dr Zu.

"Ova studija je prvi pregled globalne prevalencije hipertenzije kod dece na osnovu merenja krvnog pritiska iz najmanje tri odvojene situacije", dodao je on.

"Kod dece je merenje krvnog pritiska relativno komplikovano i nestabilno, pa ga treba ponoviti tokom najmanje tri različite posete da bi se izbegli lažni pozitivni slučajevi", rekao je doktor i dodao, da su donedavno nedostajale pouzdane procene prevalencije dečije hipertenzije.

Prethodna meta-analiza izvestila je, na primer, o učestalosti prevalencije dečje hipertenzije na 11,2 odsto, ali ta analiza je uključivala studije sa samo jednim merenjem krvnog pritiska.

Prevalencija od četiri odsto je važna, primetio je dr Stiven Danijels sa Univerziteta Kolorada. On ukazuje na činjenicu da je hipertenzija relativno česta kod dece i adolescenata, što znači da će pedijatri decu sa hipertenzijom sretati u rutinskoj kliničkoj praksi.

"Prevalenciju pedijatrijske hipertenzije teško je definisati iz više razloga. Krvni pritisak se normalno menja s godinama i sa porastom telesne mase, što znači da je uspostavljanje jedinstvenog broja za sistoličko i dijastoličko povišenje krvnog pritiska teško, posebno za mlađu decu", objasnio je dr Danijels.

Ovaj sistematski pregled obuhvatio je 47 studija dece, uzrasta od 6 do 19 godina, u periodu od 1994. do 2018. sa najmanje tri odvojena merenja krvnog pritiska. Budući da su uključene studije pre nego što su postale nove smernice, istraživači su koristili standardizovane definicije hipertenzije zasnovane na četvrtom izveštaju Nacionalne radne grupe za visoki krvni pritisak (NHBPEP) za decu i adolescente.

Prekidi visokog krvnog pritiska računaju se istovremeno za varijacije u starosti, polu i visini.

Deca sa prekomernom težinom imala su znatno veću prevalenciju od dece sa normalnom težinom, primetili su autori.

Pregled podataka iz 2015. pokazao je da je prevalenca hipertenzije iznosila 4,32 odsto u dobi od 6, 7,89 odsto u dobi od 14 godina i 3,28 odsto u dobi od 19 godina.

Ovaj nalaz je u skladu sa kliničkim posmatranjem adolescenata sa trajno visokim krvnim pritiskom, posebno u periodima naglog rasta, koji kasnije mogu da imaju normalan krvni pritisak u adolescenciji i mladoj dobi.

"Važno je da se adolescenti sa hipertenzijom tokom vremena prate kako bi se utvrdilo koji će adolescenti postati zdraviji i koji će razviti konstantnu hipertenziju", rekao je dr Danijels.

Istraživači su primetili da analiza ima nekoliko ograničenja. Temeljne studije su imale značajnu heterogenost, a ograničeni broj studija o prehipertenziji i hipertenziji stadijuma 1 i 2 povećao je neizvesnost zbirnih procena prevalencije.

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mr

U Zrenjaninu je pre nekoliko meseci bilo ovo aktuelno, povezali su visok pritisak kod dece u vrtićima sa hranom koja je presoljena. So je verovatno dodavana kako bi se prekrio ukus povrća i posle je to prešlo u standard. Ne znam šta se dalje dešavalo, verovatno su prestali da dodaju so

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Stručnjaci: Elektronske cigare marketinški trik, a ne zdravija varijanta pušenja 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Kon: Besmislene su spekulacije da je korona virus stvoren u laboratoriji 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Naučnici upozoravaju: Korona virus može da se prenese i na oči 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Veći obim struka rizičniji za srce od telesne težine 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Radojičić: U Tiršovoj 2 deca će se lečiti po najnovijim svetskim standardima 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Stres utiče na stvaranje sedih, a promena je trajna 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Zdravlje

loader