Kapi za oči na bazi antitela - nova nada za sve koji imaju sindrom suvog oka

Kapi za oči na bazi antitela - nova nada za sve koji imaju sindrom suvog oka

Kapi za oči na bazi antitela - nova nada za sve koji imaju sindrom suvog oka Izvor: Shutterstock

Uporna suvoća, svrab i pečenje u očima su simptomi suvih očiju. Do pojave ovog sindroma dolazi usled nedovoljnog podmazivanja i vlage na površini oka. Najugroženije su konjuktive i rožnjača, a posledice mogu biti od suptilnih, ali konstantnih iritacija do upale prednjih tkiva oka.

Istraživači sa “University of Illinois” u Čikagu prvi su identifikovali prisustvo specifične vrste antitela (ACPA -anti-citrullinated protein autoantibodies) u ljudskim suzama.

Oni su takođe prvi koji su pokazali da su pacijenti koji pate od sindroma suvog oka imali smanjene znakove i simptome stanja kao odgovor na novo lečenje kapima za oči, napravljenih od sakupljenih humanih antitela, koje ciljaju ACPA.

Rezultati njihovog kliničkog ispitivanja u ranoj fazi objavljeni su u časopisu “The Ocular Surface”.

Bolest suvog oka uzrokovana je abnormalnostima u suznoj tečnosti i rezultira suvim predelima rožnjače, prozirnim spoljašnjim slojem oka, što u ozbiljnim slučajevima može dovesti do onemogućavanja očne boli i osetljivosti na svetlo.

"Problem autoimune suvoće oka mnogo je veći od povremenog osećaja suvoće", rekao je dr Sendip Džejn, stariji autor studije i profesor oftalmologije na Medicinskom fakultetu.

"To može ozbiljno ugroziti kvalitet života do tačke invalidnosti i može ugroziti nečiji vid", smatra doktor.

U prethodnom istraživanju, dr Džejn i njegove kolege otkrili su da lanci DNK ekstrudiraju iz neutrofila, vrste belih krvnih zrnaca, da formiraju mrežicu na površini očiju zahvaćenu teškim bolestima suvog oka i uzrokuju upalu.

U novoj studiji, istraživači su identifikovali ACPA kao još jedan uzrok upale oka koji takođe doprinosi razvoju ovih mrežica, koje dr Džejn naziva „začaranim krugom upale“.

Nove kapi za oči leče bolest suvih oka uklanjanjem imunološkog sistema iz ovog ciklusa, bar delimično. Kapi su napravljene korišćenjem objedinjenih antitela, koja su napravljena od imunih globulina obrađenih iz donirane krvi oko hiljadu pojedinaca, a koja sadrže različite vrste antitela, koja suzbijaju negativne efekte ACPA.

Ispitivanje leka faze I / II upoređivalo je kapi za oči na bazi antitela sa kapima za oči bez antitela.

"Trenutno postoje samo dva odobrena leka za lečenje suvog oka, i ne deluju svima, posebno onima koji imaju ozbiljnu bolest, tako da postoji novi lek koji može da leči bolest ciljajući drugačiji mehanizam, u ovom slučaju autoimunitet, što je veoma važno ", rekao je dr Džejn.

U istraživanju je učestvovalo dvadeset sedam učesnika sa teškom suvoćom oka. Učesnici su bili nasumično podeljeni u dve grupe. Jednoj grupi su date kapi za oči napravljene od sakupljenih antitela i rečeno im je da stavljaju jednu kap na svako oko dva puta dnevno tokom osam nedelja. Kontrolna grupa je dobila ista uputstva sa kapi za oči napravljenim bez antitela.

Istraživači su procenili simptome pacijenata putem upitnika i izmerili stepen oštećenja rožnjače i količinu biomarkera upale na površini oka pre i tokom trajanja studije.

Otkrili su da su osobe koje koriste kapi za oči na bazi antitela statistički i klinički značajno smanjile oštećenje rožnjače za osam nedelja u poređenju sa kontrolnom grupom.

Rezultati upitnika vezani za simptome takođe su odražavali značajno poboljšanje kod pacijenata koji koriste nove kapi za oči na bazi antitela u poređenju sa kapima za oči bez antitela.

"Učesnici u ovom eksperimentu koji su koristili kapi za oči sa antitelima izvestili su o manjoj nelagodnosti u očima i rožnjače su im bile zdravije", rekao je dr Džejn.

"Podaci ovog ranog kliničkog ispitivanja ukazuju na to da kapi za oči koje sadrže objedinjena antitela mogu biti sigurne i efikasne u lečenju sindroma suvog oka, i mi se radujemo sprovođenju većih ispitivanja kako bismo definitivno dokazali efikasnost", dodao je autor ove studije dr Sandip Džejn.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alex1

Jedva cekam

evita

nadam se da ce uspeti. jako neprijatan sindrom, ne sme sminka, ne sme blefaroplastika.

Ivan

Ja koristim chloramphenicol. Mozda pomogne nekom.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Endometrioza, poremećaj o kome se retko govori, a od koga pate milioni žena 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Atipična anoreksija pogađa i gojazne i osobe sa normalnom telesnom težinom 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Nekvalitetan san može da poveća stres za 30 odsto 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Loši odnosi u porodici povećavaju rizik od hroničnih bolesti 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Malo sna, tablete, sedenje, meso - navike koje ugrožavaju rad bubrega 10.11.2019.

10.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Redovno vežbanje može umanjiti rizik od depresije 10.11.2019.

10.11.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Od 9.000 obolelih od multiple skleroze terapiju prima samo 1200 ljudi 10.11.2019.

10.11.2019.  |  Zdravlje

loader