Zagađen vazduh može uticati na gubitak kose

Zagađen vazduh može uticati na gubitak kose

Zagađen vazduh može uticati na gubitak kose Izvor: Shutterstock

Gubitkom kose pogađa u poseku dve trećine muškaraca mlađih od 35 godina. Nakon navršenih 50. Godina skoro 85 odsto muškaraca gubi značajnu količinu kose. Žene se takođe susreću sa ovim problemom, ali u manjoj meri.

Uzroci gubitka kose su nejasni. Iako istraživači smatraju da geni igraju ključnu ulogu, ostaje značajan broj nepoznatih faktora iz okoline koji takođe mogu povećati rizik od gubitka kose.  

Novo istraživanje je zagađenje smatralo potencijalnim pokretačem gubitka kose. Ono što je posebno važno, rasvetljava potencijalni mehanizam koji može objasniti kako zagađenje vazduha prouzrokuje gubitak kose.  

Hiuk Chul Kvon iz "Future Science Research Centre" iz Republike Koreje, vodeći je autor studije koju je tim predstavio na 28. kongresu Evropske akademije za dermatologiju i venereologiju (EADV), koji se održava između 9. i 13. oktobra u Madrid.  

Zagađenje smanjuje nivo važnih proteina

Novi rad, naslovljen "Uticaji čestica na kožne papile kod ljudi", bavio se efektom takozvanih čestica na ćelije u dnu folikula dlake. Ove ćelije se nazivaju dermalnim papilarnim ćelijama humanih folikula (HFDPC).  

"Čestice- zagađivači" je izraz koji opisuje mešavinu čvrstih čestica i sitnih kapljica tečnosti, načinjene od različitih hemikalija, koje ljudi mogu da udišu. Neke od ovih čestica predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje.  

U novom istraživanju, Kvon i njegove kolege izložili su HFDPC-ove česticama prašine i dizela.  

Nakon 24 sata, tim je vršio analize kako bi ispitao nivo nekoliko proteina nakon izlaganja česticama. Analiza je otkrila da je izloženost zagađivačima iz vazduha snizila nivo beta-katenina, proteina ključnog za rast kose.  

Osim toga, čestice prašine i dizela snižavaju nivo drugih proteina koji određuju rast i zadržavanje kose. Ti proteini su bili ciklin D1, ciklin E i CDK2, i što su ih istraživači više zagađivali, to je nivo ovih protein više opadao.  

"Iako je veza između zagađenja vazduha i ozbiljnih bolesti poput raka, hronične opstruktivne bolesti pluća i kardiovaskularne bolesti dobro uspostavljena, malo je istraživanja bilo o uticaju čestica na ljudsku kožu i kosu. Naše istraživanje objašnjava način delovanja zagađivača iz vazduha na HFDPC, pokazujući kako najčešći zagađivači vazduha dovode do gubitka kose", smatra Kvon.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Profesor srpskog

Tacno je da u vazduhu ima zagadjivaca, perem cesto kosu, ranije ne toliko

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Kapi za oči na bazi antitela - nova nada za sve koji imaju sindrom suvog oka 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Ne treba sve trudnice da "jedu za dvoje" da bi bile zdrave 12.10.2019.

12.10.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Ruskinje protiv nametnutog standarda lepote u kampanji "Sve je u redu sa mnom" 11.10.2019.

11.10.2019.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Šta mi se događa s organizmom kad prestanem da pušim? 11.10.2019.

11.10.2019.  |  Zdravlje

loader