Banka matičnih ćelija Cryosave izgubila dozvolu za rad

Banka matičnih ćelija Cryosave izgubila dozvolu za rad

Banka matičnih ćelija Cryosave izgubila dozvolu za rad Izvor: Pixabay
Ilustracija

Cryosave, jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi, izgubila je pre nekoliko dana dozvolu za rad i pravo da prikuplja, skladišti, izvozi i uvozi matične ćelije, saopštila je švajcarska agencija za lekove i medicinska sredstva Swissmedic.

Na osnovu prijave i dokaza koje je Swissmedicu podneo beogradski advokat za pravo konkurencije Rastko Petaković, protiv kompanije i menadžmenta je pokrenut postupak jer postoje indicije da je kompanija počinila krivično delo prekršivši švajcarski zakon o transplantaciji, u delu koji se odnosi na izveštavanje i saradnju, piše Nova ekonomija.

U saopštenju Swissmedic se navodi da je tokom septembra izvršen pretres na brojnim lokacijama i pokrenute su krivične prijave i postupak inspekcijskog nadzora.

Kako je objavio Petaković, roditelji koji su deponovali matične ćelije svoje dece u ovoj banci, poslednjih meseci dobijali su obaveštenja o transportu u Poljsku, u banku FamiCord (PKBM).

"Kad sam utvrdio brojna kršenja zakona i medicinskih standarda kod Cryosave, podneo sam krivičnu i administrativnu prijavu protiv Cryosave", obavestio je Petaković javnost na Tviteru.

Prema njegovim rečima, transport matičnih ćelija je obavljen bez saglasnosti i bez znanja korisnika. I ne samo to, Cryosave je nastavio da prikuplja uzorke uz informaciju da će oni biti čuvani u Švajcarskoj. Treće, nejasno je kako su i koji osetljivi podaci pacijenata preuzeti od Cryosave.

Transport bi trebalo da je bio uspešan, ali te ćelije moraju biti testirane kako bi se znalo da li su podobne za eventualnu upotrebu, kazao je Petaković.

"Ako Vam je neka uteha, bezbedniji su tamo gde su sad nego tamo gde su bili. To ništa ne opravdava netransparentnost, ali je neka uteha”, naveo je on.

Prema informacijama koje je advokat podelio sa srpskom javnošću, kompanija je u rukama novog vlasnika od februara, međutim, problemi u funkcionisanju postoje najmanje od 2013/2014.

Kako je rekao, sledeći korak je pokretanje postupka za zatvaranje lokalnih ogranaka ove kompanije koja i dalje posluje (i u Srbiji i drugim zemljama) i nastavak protiv svih kompanija i lica umešanih u prevarne radnje i izazivanje opasnosti za javno zdravlje.

Na pitanje "šta dalje” velikog broja roditelja iz Srbije koji su poverili na čuvanje matične ćelije upravo ovoj švajcarskoj banci, Petaković je posavetovao da je najbolje sačekati neko vreme da se vidi sudbina postupka protiv Cryosave.

"Najbolje je sada sačekati malo da bismo videli kako se razvija postupak, a potom bih gledao da pozovemo oštećene roditelje da se udružimo u zajedničku tužbu. S obzirom na to da je merodavno švajcarsko pravo i sud, tužba bi tamo morala da se podnese”, smatra ovaj advokat.

Komentari (32)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nina

Nije mi baš jasno zašto se digla tolika frka kada su ćelije sačuvane, niko nije tražio da se dodatno plati niti su uslovi iz ugovora izmenjeni. I dalje se čuvaju na adekvatan način samo na drugoj lokaciji. A što se tiče primene u lečenju dr Basara je malo promenila ploču. Pogledajte njene izjave i procente izlečene dece kojima se svojevremeno ponosila i hvalila. Čini mi se da se stručna javnost sve lakše potkupljuje.

Molder

A šta će država da preduzme po ovom pitanju?! kad su porodilišta uzimala procente od CrtoSavea, nije bilo problema, a sada samo saopstenje da su stavili van snage Ugovor za firmu koja ionako više ne postoji! A šta će biti sa garancijama o ocuvanju matičnih ćelija. Hoće li nešto da država preduzme u cilju zaštite gradjanska Srbije?! Verovatno ništa! Strasno!

Miloš

Iz teksta ne mogu da saznam koji je interes pomenutog advokata da prijavi nezakonito poslovanje banke, iako je stvar svakako za prijavu. Da li je u pitanju svest o narušavanju bezbednosti i ugrožavanju zdravlja, ili zbog konkurencije. Bio bih sigurniji da država ima svoje institucije i organe koji se bave proverom poslovanja banaka ćelija koje se prilično reklamiraju i uzimaju lepe pare od roditelja, bez ikakve stručne debate o njihovom postojanju, radu, uslugama koje pružaju i uopšte potrebi za čuvanjem matičnih ćelija. Ne kažem da privatne banke ćelija ne treba da postoje, već da stručnjaci trebaju dati svoje mišljenje o tome koji značaj imaju u odnosu na bolesti koje potencijalno mogu da se leče matičnim ćelijama i da li postoje jeftinije a podjednako efikasne alternative. Uopšte ne znači da to što ste dali na čuvanje matićne ćelije iz krvi pupčanika vašeg deteta da će mu u slučaju bolesti baš one odgovarati. Naravno, bilo bi bolje imati sopstvenu banku ćelija u državi, gde bi se ćelije besplatno čuvale, ali bi ih mogao i dobiti svako kome su potrebne To iziskuje novac, ali svakako je bolje graditi banku ćelija nego fudbalske stadione.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Zdravlje

Zdravlje

Glavni zagađivači iz vazduha koji narušavaju naše zdravlje 09:45 h

09:45 h  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Miodrag Stojković: Zagađenje utiče i na sterilitet 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Pulmolog: Efekte zagađenja osetićemo za deset godina 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Zamagljen vid može da ukaže na brojne zdravstvene probleme 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Škoti će deci zabraniti da udaraju loptu glavom na fudbalu 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Nemački parlament odbio predlog da građani automatski postaju donori organa 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

Zdravlje

Zdravlje

Naučnici osmislili mašinu za čuvanje donirane jetre 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Zdravlje

loader